Suna ve İnan Kıraç Vakfı ve Koç Okulu tarafından, 2008 yılından bu yana düzenlenen Suna Kıraç Öykü Yarışması’nda ödül kazanan öyküler e-kitap olarak yayınlanmaya başlandı.
2017 yılına ait “Sınır” ve 2016 yılının “Uyku” temalı öyküleri e-kitap olarak Pera Müzesi web sitesinde yayınlandı. Geçmiş yılların e-kitapları her Çarşamba yayınlanacak.
Suna Kıraç Öykü Yarışması, edebiyata genç yazarlar kazandırmayı amaçlıyor. Yarışma, her yıl belirlenen somut ve soyut yorumlamaya açık temalarla, 14-17 yaş arası lise öğrencilerini yaratıcı düşünmeye, kurgulamaya ve kendini ifade etmeye teşvik ediyor.
2017’de “Sınır” temasıyla düzenlenen yarışmanın geçmiş yıllardaki temaları arasında “Uyku”, “Ses”, “Sokak”, “Maske”, “Yolculuk” ve “Yabancılaşma” var.
Bugüne kadar binlerce başvurunun yapıldığı yarışmada, her yıl ilk 3’e giren genç kalemler ödüllendiriliyor. Jüri değerlendirmesine gitmeye hak kazanan 200’den fazla öykü ise 10 ayrı e-kitap halinde getirildi.
Öykü yarışmasının seçici kurullarında bugüne kadar görev yapanlar arasında Murat Gülsoy, Yekta Kopan, Ayfer Tunç, Cemil Kavukçu, Mine Söğüt, Semih Gümüş, Faruk Duman, Adnan Binyazar, Semih Gümüş, Müge İplikçi, Gaye Boralıoğlu, Asuman Kafaoğlu Büke, Hakan Günday, Feyza Hepçilingirler, Onur Caymaz, Haydar Ergülen, Hande Gündüz, Necati Tosuner, Gonca Özmen, Enver Ercan gibi isimler yer aldı.
Tema neden “Sınır”?
2017 temasının neden “Sınır” olduğuna dair kitabın “Sunuş” bölümünde şu ifadeler yer aldı:
doğada ilk kirlenmedir
ülkelere
bölünmesi
yeryüzünün *Bu yıl, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın yukarıda paylaştığımız Kara Çizgiler isimli şiiri “sınır” temasını seçmemizde bize yol gösterdi. Dağlarca’nın da değindiği gibi ‘sınır’ kadim bir kavram. Hep sınırlara ihtiyacımız olduğu algısıyla büyümedik mi? İlk sınırlarımız benliğimizi korumak için ördüğümüz duvarlardı. Bu algı o kadar yerleşti ki, varlığımızı iki biçimde
konumlandırıyoruz artık. Murathan Mungan’ın deyişiyle ya dışında kalıyoruz o görünmeyen “çember”in ya da içinde. Peki, ruhumuzu ancak bir bedenin içinde duyumsayabiliyor olmak? Bir sabah bambaşka bir bedende uyandırırken Gregor Samsa’yı, bu bunalımı tartışmıyor muydu Kafka? Peki ya sokakların, mahallelerin, şehirlerin, ülkelerin sınırları? Gençlerimize tema üzerine düşünmeye iten sorular sorarken onlara bir çerçeve çizmek yanılgısından hep çekindik. Gençlerimizi, Orhan Veli’nin sözünü ettiği o ‘her şeyi söylemenin mümkün olduğu yer’i bulmaya, dilin aklımızı çevreleyen sınırlarını zorlamaya davet ettik.
Kitabın “Sunuş” bölümünü Koç Özel Lisesi öğretmenleri Vildan Demirer, Dilek Çağlayan, Candan Yavuz ve Murat Haktanır yazdı.
Derece alanlar
Bu sene, “Sınır” teması dahilinde yazdığı “Hat” isimli öyküsüyle Galatasaray Lisesi’nden Kardelen Nur Kaplıca birinci; Üsküdar Amerikan Lisesi’nden Eylül Naz Baklacı “Göç” öyküsüyle ikinci, TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi öğrencisi Zeynep Çekinmez ise “Böyle Buyurdu Şair” öyküsüyle üçüncü oldu. (ZY/HK)
* Fazıl Hüsnü Dağlarca, Kara Çizgiler
** 2017 ve 2016 öykülerini okumak için tıklayın.