Gençler, stadyumlardaki törenlerde her sene aynı şeyleri yapmaktan şikayetçiler, kutlamaların stadyum törenlerinden kurtarılmasını, daha özgür ve eğlenceli olmasını istiyorlar.
Lise öğrencisi 16 yaşındaki Bora, "Kimse bize, bak bugün gençlik bayramı, ne istersiniz, diye sormuyor. Hazırlık komisyonlarında bizler de olmalıyız" diyor.
15 yaşındaki Altın ise, "19 Mayıs üniversitelerdeki şenlikler gibi olsun" derken, 16 yaşındaki Çelik, "Kutlamalara büyükler gelmesin ve rahatça eğlenelim" diyor.
Bu yıl üniversite sınavlarına hazırlanan 17 yaşındaki Yolak, Türkiye'de gençlerin hepsinin gelecek kaygısı taşıdığını, üniversiteyi bitirenlerin bile işsiz kaldığını belirterek, "Ailelerimiz ve öğretmenlerimiz bize sürekli bunu hatırlatarak daha çok ders çalışmamızı istiyorlar. Sınav stresinden gençlik bayramı filan düşündüğüm yok" dedi.
Gençlerin, gençlik bayramına ilişkin düşünceleri şöyle:
Kaan Altın (15)
19 Mayıs, gençlik bayramı mı, eziyet mi, belli değil. Aylar öncesinden çalış; stadyuma git; sıra bekle; öğretilen hareketleri yap; al sana bayram. 19 Mayıs üniversitelerdeki şenlikler gibi olsun. Bu gençlik bayramıysa eğlenebilmeliyiz.
Aslı Onat (15)
19 mayıs törenleri için yapılan hazırlıklar derslerimi aksatıyor. Güneşin altında prova yaptıktan sonra, akşam eve gittiğimde ders çalışacak halim kalmıyor. Sınavların yaklaştığı döneme rastlaması da kötü oluyor. Törenler daha özgür ve eğlenceli olmalı.
Hüseyin Yolak (17)
Sınav stresinden gençlik bayramı filan düşündüğüm yok. Tek düşüncem iyi bir puan alıp istediğim üniversiteye gitmek. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni istiyorum. Türkiye'de gençlerin hepsi gelecek kaygısı taşıyor, üniversiteyi bitirenler bile işsiz. Ailelerimiz ve öğretmenlerimiz bize sürekli bunu hatırlatarak daha çok ders çalışmamızı istiyorlar. Bu baskıyla genç olduğumuzu bile hatırlamıyoruz. Törene gitmeyi düşünmüyorum; hazır dershane yokken belki biraz gezerim.
Zeynep Bora (16)
Gençsiniz deniliyor, ama hâlâ bize çocuk gibi davranılıyor. 19 Mayıslarda da durum farklı değil, okul üniformalarının yerine garip kıyafetler giyip yürüyoruz. Kimse bize, bak bugün gençlik bayramı, ne istersiniz, diye sormuyor. Hazırlık komisyonlarında bizler de olmalıyız.
Adil Kaynar (16)
İlkokula başladığımızda 23 Nisan kutlamalarıyla başlayan törenler, 19 Mayıslarla lise bitene kadar sürüyor. Geçmişten kalan kıyafetler giyip acayip hareketler yapıyoruz; buna da gençlik bayramı deniyor. Stadyumlarda okunan öğrenci konuşmalarını bile öğretmenler yazıyor. Bizim heyecanlanmamız, kutlamalara coşkuyla katılmamız için, kutlama şeklinin değişmesi gerekiyor.
Bahar Akkaya (15)
Geleceğimiz denilen gençlere gerekli önem gösterildiğini düşünmüyorum. Bize ne yapacağımızı söylemek yerine, nasıl kendini ayaklarımız üzerinde duracağımızı öğretsinler. Bir konuda yanlış yaptığımızda, artık çocuk değilsin, deniliyor ama arkadaşlarımızla bir şey yapmak istediğimizdeyse, daha erken, üniversiteye gidince yaparsın, diyorlar. 19 Mayıs kutlamaları da stadyumlardaki törenlerin dışına çıkmalı; gençler gönüllerince eğlenebilmeli.
Batuhan Çelik (16)
19 Mayıs'ı sadece tatil olduğu için seviyorum. Onun dışındaki kutlamalar hep aynı, değişik bir şey yok ki. Gençlik bayramı bize hitap etmeli, keyifli hale getirecek şeyler yapılmalı. Gençler, kendi istekleri doğrultusunda konserler versinler, dans ve tiyatro gösterileri hazırlasınlar. Bir de kutlamalara büyükler gelmesin ve rahatça eğlenelim. (KÖ/TK)