Okuldan Haber Odasına (OHO) programının son gününde gazeteci adayları kendi gazetelerini çıkardı.
Programın beşinci gününde, gençler başlangıçtan itibaren akademisyenlerle, gazetecilerle ve ziyaret ettikleri hak örgütleri temsilcileriyle yaptıkları eğitim sonrasında öğrendiklerini "haber atölyesi"nde pratiğe döktü.
Radikal gazetesi yazarı Pınar Öğünç, sabah gazetesi yazarı Murat Çelikkan ve gazeteci Ahmet Tulgar'ın danışmanlığında üç gruba ayrılan gençler, sabah okudukları gazetelerden seçtikleri haberlerle "hak odaklı haberciliği" baz alan gazetelerini çıkardı.
Gençler, gazetelerini tanıtmadan önce her yıl programa katılan ve şu anda tutuklu bulunan gazeteci Ahmet Şık'a selam gönderdi.
"Tahrib-i Sükûn", "Dokuz Canlı" ve "Taş"
Gazetelerine, medyanın özgürlüğünü kısıtlayan Takrir-i Sükun kanuna ithafen "Tahrib-i Sükûn" ismi veren ilk grup manşetine "Yemin Krizi Tur Atıyor" başlığıyla bağımsız milletvekillerinin Meclis'e yer almamasına dikkat çekti. Sürmanşetten "Yemeyecekler Büyüyecekler" başlığı ile açlık grevine başlayan terörle mücadele kanunu mağduru çocukların haberini verdi.
Kendi gazetelerini çıkarıp, maddi olanaksızlıklardan dolayı batmalarına ithafen, gazetelerine "Dokuz Canlı" ismini veren ikinci grup, sürmanşetten "Demokrasi krizi sürüyor, Blok tabanı kararlı Erdoğan'ın kayıkçı dövüşü" başlığı ile yemin krizini gördü.
Gazete manşetini ikiye ayırdı; "Üniversiteye değil cezaevine" başlıklı haberde üniversite öğrencilerinin tutukluluk hallerine dikkat çekti. "Polis patron dayanışması O tolerans" başlığı ile PTT işçilerinin direnişini verdi. Gazete "9 Canlılar" köşesinde sürekli hak ihlallerine uğrayan insanların haberlerini takip ediyor.
Üçüncü grup, "taş atan çocuklardan" feyz alarak, taş atmanın eleştirmenin göstergesi olduğu için gazetenin adını "Taş" koyduklarını söyledi. "Özgürlüğü Burada Arama" başlığı ile verilen manşette Türkiye'nin insan hakları ihlallerinde son sırada olduğu bilgisi verildi.
Gazete, diğerlerinden farklı olarak sürmanşetten çevre, insan hakları konusundaki kazanımlara yer veren haberleri gördü ve gündemdeki "Kıdem tazminatının kaldırılması" haberine karkatür aracılığıyla dikkat çekti.
Kadın eksik ama haber dağılımı iyi
Gazetelerin değerlendirmesini yapan Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi, gazeteci Füsun Özbilgen, görsellerin kullanılmasında yetersizlik gördüğünü, bazı başlıkların içeriği doldurmadığını söyledi. Ancak gazetelerin haber dağılımı bakımından çok başarılı bulduğunu ekledi.
Galatasraay Üniversitesi'nden Prof. Dr. Özden Cankaya, "Dokuz Canlı" isminin direnmeyi çok iyi anlattığını söyledi. "Taş" gazetesinin de sürmanşetten olumlu haberler vermesinin ve Tahrib-i Sükun'un çocuk haklarını sürmanşetten vermesini çok olumlu bulduğunu söyledi.
Anadolu Üniversitesi'nden Doç.Dr. İncilay Cangöz, her üç gazetenin kendi içinde direnişi barındıran isimler taşıdığını ancak kadın temsilinin biraz eksik kaldığını söyleyerek, kadının politik özne olarak fotoğrafta kullanılmasının gerekliliğine dikkat çekti.
"Başlık atma" en hararetli tartışma konusu
Bilgi Üniversitesi'nden Yrd. Doç.Dr. Esra Arsan, bazı haberlerde sayısal verilerin ve olguların eksik olduğunu söyledi.
"Özgürlüğü Burada Arama" başlığını örnek vererek, başlıkların bazen edebi olma adına içeriğe dair okura bir fikir vermediğini, bunun yerine düz ve bilgilendirici başlıkların daha anlaşılır olacağını söyledi.
Gençler ise haberi okunur kılmak için başlıkların daha ilgi çekici olması gerektiğini söyledi. Nadire Mater, başlıkların "çok satması" amacıyla atılmasının sorunlu olduğuna dikkat çekti.
Özbilgen ise haberin içeriğinden çıkmamak kaydıyla "yaratcı başlık"ın haberi okunur kılmak için önemli olduğunu vurguladı.
Tulgar da yaratıcı başlık atmanın yazı işlerinde bazen abartılıp, her haberi espirili başlık atma yarışına girildiğini bunun da haberin özünü gölgelediğini söyledi.
Oturumun son konuşmasını yapan Nadire Mater, bundan sonra gazeteci adaylarının binaet ile bağlarının kopmamasını, gençlerin haber ve yazılarını bianet'te paylaşabileceklerini söyledi.
Atölyenin adından gençler, Cezayir Lokantası'nda sertifikalarını aldı. Gazeteci adayları, yoğun programın tatlı yorgunluğunu yemek eşliğinde sohbet ederek üzerlerinden attı. (NV/ŞA)