* Türkiye, nüfusunun dörtte birini oluşturan gençlerle (19 milyon kişi) Avrupa’nın en genç nüfuslu ülkesi.
* Her dört kadından biri kadın üreme organlarının isimlerini bilmediklerini ifade ediyor. Her 10 gençten sadece dördü bebeğin geliştiği organı (rahim) doğru olarak biliyor.
* Gençlerin üçte ikisi mutlu olduğunu ve her 10 gençten biri mutsuz olduğunu belirtiyor.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun (UNFPA ) her yıl yayınladığı Dünya Nüfusunun Durumu Raporu, bu sene 19 milyonu Türkiye’de olmak üzere dünya üzerindeki 1.8 milyar gence odaklandı.
Raporda dünya nüfusunun yüzde 25’ini gençlerin oluşturulduğu belirtilirken, bu gençlerin yüzde 90’ının az gelişmiş ülkelerde yaşadığına dikkat çekildi. Sağlık, eğitim, istihdam konularında gençlerin sorunları ele alındı.
Tüm dünyada eşzamanlı açıklanan rapor, Türkiye’de UNFPA ve Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın (TOG) birlikte ev sahipliği yaptığı bir etkinlikle tanıtıldı.
Etkinlikte gençlerin yaşadığı sorunları TOG gönüllüsü gençler anlattı. Açılış konuşmasını yapan TOG Genel Müdürü Evren Ergeç, gençliğe yönelik çalışmaların gençler adına değil, gençlerle birlikte yapılması gerektiğini vurguladı.
Gençler sorunları anlattıKonuşmasını üzerinde “öteki” yazan bir tişörtle yapan 23 yaşındaki Gökhan Kuyumcu, “Dom genç olmayı” anlattı. Çingene topluluklar arasında yer alan etnik bir grup olduğunu söylediği Domların en önemli sorunlarından birinin erken evlilikler olduğunu anlatan Kuyumcu, bunun hem sosyal hem ekonomik hem de sağlık konularında sorunlara yol açtığını belirtti. “Unutulmuş” tişörtüyle konuşan Sümeyra Turgut, dört yıl mevsimlik tarım işçiliği yaptığını anlatırken, bu alanda gençlerin yaşadığı sıkıntıları anlattı. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle mevsimlik işçilik yaptığını anlatan Turgut, bu nedenle okula gidemediğini ancak şimdi açık öğretime devam ettiğini söyledi. “İşsiz” tişörtü giyen 23 yaşındaki Oğulcan Ekiz gençler arasındaki işsizlik sorununu kendi hayatından örneklerle anlattı. Kamuda çalışma imkanlarının çok kısıtlı olduğunu belirten Ekiz, özel sektörde ise gençlerden beklenenlerle karşılığında sunulan ücret ve fırsatların orantısızlığına dikkat çekti. Sigorta primlerini ceplerinden ödemesi beklenen işsiz gençlerin sağlık hakkına erişimde de sorunlar yaşadığına değindi. “Lider” tişörtü giyen Elçin Arıbaş ise üreme sağlığı ve cinsel sağlık akran eğitmeni olarak deneyimlerini paylaştı. Gençlerin bir sorunu olduğunda ilk önce yakın çevrelerine danıştığını belirten Arıbaş, akran eğitiminin bu nedenle çok önemli olduğunu söyledi. Arıbaş, cinsel sağlık eğitiminin müfredatta yer alması gerektiğini belirtirken, gençlerin korunup kollanmaya değil, bilgiye erişimlerinin sağlanmasına ihtiyacı olduğunun altını çizdi. |
Türkiye’de gençler cinsel sağlık konusunda bilgisiz
Raporun Türkiye’yle ilgili bölümünden satırbaşları şöyle:
Dünyada her gün 18 yaş altı 39.000 kız çocuğu evlendiriliyor. Yılda 47 bin kadın ve genç kız güvensiz ve tehlikeli kürtaj komplikasyonları sonucu hayatını kaybediyor. |
* Türkiye’de genç erkeklerin yüzde 5,5‘i, genç kadınların ise yüzde 23,2’si evli.
* 19 yaşın altındaki evli altı gençten ancak biri etkili gebeliği önleyici yöntem kullanıyor.
* Her dört gençten biri, tek bir cinsel ilişki ile gebelik oluşmayacağını düşünüyor. Gençlerin yüzde 90’ı gebelik oluşma ihtimalinin olduğu zamanı bilmiyor.
* 15-19 yaş grubundaki her bin kadın başına 28 doğum düşüyor.
Genç kadınlar daha çok şiddet görüyor
* Türkiye’de genç kadınlar daha fazla şiddet görüyor. Son 12 ay içerisinde eşinden ya da birlikte yaşadığı kişiden fiziksel ya da cinsel şiddet görmüş kadın oranı yüzde 13,7 iken bu oran genç kadınlarda yüzde 21,3’ü buluyor.
İnternete erişimde cinsiyet eşitsizliği
* Türkiye’de her beş genç erkekten dördü internet kullanırken bu oran genç kadınlarda yüzde 55.
İşsizlik yaygın
Gelişmekte olan bölgelerde bulunan gençlerin yüzde 60’a kadarı çalışmıyor veya okula gitmiyorya da sadece düzensiz işlerde çalışıyor. 500 milyondan fazla genç, günde 2 doların altında hayatta kalmaya çalışıyor. |
* Türkiye’de 15-24 yaş arası her beş gençten biri iş aradığı halde iş bulamıyor.
* Türkiye dünyanın önde gelen sanayileşmiş ülkeleri arasında 15-29 yaş arası kadınların eğitimde en az süre geçirdiği ülke. Türkiye’de 15- 29 yaşları arasındaki kadınların ortalama eğitim süresi 4.3 yıl iken erkeklerin ise 5.2 olarak beliriyor.
* Türkiye’de 15-29 yaş arası kadınların yüzde 52’si ne çalışıyor ne de okuyor. (ÇT)