Barbados, Kanada, Fildişi Sahilleri, Fransa, Almanya, Irak, İtalya, Japonya, Kırgızistan, Mongolistan, Nepal, Rusya, Güney Afrika, Britanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) 39 genç bir hafta boyunca çalıştıktan sonra bir deklarasyon yayınladı.
G8 devlet başkanlarına sunulan deklarasyon kısaca şöyle:
İklim değişikliği
Küresel anlaşma: Kyoto Protokolü'nün ardından, G8'in tüm ülkeleri kapsayan, sera gazı salımı hedeflerini yakalamak için sıkı fakat mantıklı ilkeler getiren bir anlaşma çıkarmasını istiyoruz.
Teknoloji: Üretimi, enerji verimliliği, atık yönetimi, paketleme ve malzeme gibi "yeşil endeksler" açısından değerlendirerek uluslararası bir oragnizasyon kurulmalı.
Alternatif enerji: G8 ülkeleri enerjilerinin bir kısmını alternatif kaynaklardan elde etmek zorunda olmalı.
Çevre için çocuklar ve gençler: Hükümetler çocuklar ve gençler için iklim değişikliğiyle mücadele ve karbon üretimini azaltan bir yaşam şeklini öngören eğitimler düzenlemeli.
Yoksulluk ve kalkınma
Çocukların temel hakları: G8 ülkeleri çocuk haklarının, özellikle de kız çocukları açısından hayata geçmesi için verdikleri sözü tutmalı. Bu ülkeler, ulusal gelirlerinin binde 7'sini kalkınma yardımı olarak ayırma sözünü yerine getirmeli.
Yardımlar ve AIDS: G8 liderleri bir koşula bağlı insani yardımları yasaklamalı. Koşullu yardımlar ülkelerin bağımsız olarak gelişmesini engelliyor. Öte yandan bağışçı ülkeler bu yardımların verimli şekilde kullanılıp kullanılmadığını denetleyebilmeli. Kalkınmakta olan ülkelerin borçları silinmeli.
Ekonomik altyapı: Altyapı ekonomik kalkınma için gerekli, dolayısıyla G8 ülkeleri örneğin Afrika gibi ülkelerde bu tip çalışmalarda bulunan şirketlere teşvik vermeli.
Çatışma çözümü: İstikrarın kalkınmanın temeli olduğu düşünülürse, G8 ülkeleri özellikle Afrika'da eğitim ve medya aracılığıyla ayrımcılık karşıtı yasaları ve çatışma çözümü süreçlerini desteklemeli. Çatışmadan etkilenen kadın ve çocuklara rehabilitasyon imkanı sunulmalı.
Çocukların ve gençlerin katılımı: G8 ülkeleri küresel ölçekte çocukların katılımını desteklemeye devam etmeli. Bu sayede karar vericiler çocukların bakışını öğrenebilmeli ve hesaba katabilmeli.
Küresel sağlık
Sağlık eğitimi: G8 hükümetleri önleyici tedaviler, beslenme, hijyen ve cinsellik konusunda eğitim programlarını desteklemeli. Kadın ve kız çocukları için özel eğitimlerin yanı sıra erkeklere ve oğlan çocuklarına da cinsiyet eşitliği eğitimi verilmeli. Eğitime parasız erişim sağlanmalı.
İlaç patentleri: G8 hükümetleri ecza şirketlerinden patentlerini alarak bunları ucuz ilaç üretecek şirketlerle paylaşmalı. Bu sayede HIV/AIDS de dahil olmak üzere birçok hastalığı önleyecek aşılar ve jenerik ilaçlar yaygınlaşabilir.(EÜ/EZÖ)
* Deklarasyonun tam metnine ulaşmak için: J8 (İngilizce)