Bianet'in sorularını yanıtlayan çoğu üniversite öğrencisi gençler, "Bizler de tedirginiz ama, sunacak bir muhtıramız olmadığı için sesimizi duyuramıyoruz" diyorlar. İşte, Türkiye'nin "tedirgin" gençleri ve görüşleri:
"İş Kaygım var"
Eda Ocak, 19, öğrenci:
* İstanbul'a yeni geldim, alışmaya çalışıyorum.
* Geleceğe dair sadece iş kaygım var. Fakat planlarım ve beklentilerim yok. En büyük sıkıntım da parasızlık...
* Ben siyasetten uzağım, bu nedenle gündeme ilişkin bir değerlendirmem yok.
*Milli başarılarımıza çok sevindim. Ama bu başarıların, siyasi ilişkilerimizi etkileyeceğini düşünmüyorum.
"Öğrenciliğimi yaşayamıyorum"
Türkan Doğan, 21, öğrenci:
* Geleceğe yönelik en büyük kaygım iş sorunu. Bu yüzden öğrenciliğimi yaşayamıyorum. Daha iyi bir iş bulabilmek için şimdiden çalışıyorum. Mesela şu an okulumuzun bahar şenliği var, ama ben çalışmak zorundayım.
* Türkiye de yaşamak çok zor. Bir de kadınsanız, işiniz daha da zor...
* Ben, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) başa geldiği günden beri zaten hep tedirginim. Darbe olasılığı beni çok korkutuyor. Olmayan özgürlüklerimiz daha da kısıtlanacak. Bence, demokratik girişimlerle bu tip sorunlar halledilmeli. Çünkü sürekli darbe olamaz. O zaman her sıkıştıklarında darbe yapsınlar.
* Sertab Erener'in Eurovision'da, Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes'te başarılı olmaları beni çok sevindirdi. Hakkıyla kazanılmış başarılar... Ama bunun, Türkiye'nin başarısı olduğunu düşünmüyorum.
"Darbe olmaz"
Elmas Gölcük, 21, öğrenci:
* Gençliğin bir sürü sorunu var; o kadar çok ki! Eğitim yok, cebimizde para yok, çalışabileceğimiz bir iş yok... Ama bütün bunlara karşın nedense geleceğe dair bir kaygım ya da bir beklentim de yok.
* Genç Subayların tedirginliği, beni tedirgin etmedi. Çünkü darbe olabileceğine inanmıyorum.
* Ordu, ülkede siyasetin güçlenmesini istemiyor. Bunun,kendi önünde bir engel olacağını ve halk üzerindeki etkisini azaltacağını düşünüyor.
* AKP'nin kadrolaşmaya çalıştığı görüşlerine katılıyorum, ama bunların darbeye sebebiyet verecek kadar ciddi olmadığını düşünüyorum. Zaten AKP de, orduyu daha fazla rahatsız etmeyi göze almaz...
"Hayat zor"
Burcu, 21, öğrenci:
* En çok para sorunu yaşıyorum. Para kazanabileceğim yollar çok tehlikeli, hayat zor...
* Hayata dair bir beklentim yok... Mutlu olduğumu da söyleyemem. Bazen mutlu, ama çoğunlukla mutsuzum. Mesela şu an karnım aç...
* Gündemi takip etmiyorum, boş ver gitsin! Ordudan falan da anlamam zaten.
* Sertab Erener'in yarışmayı kazanmasına da sinir oldum. Bir şarkının gidip orda birinci olması bana ne kazandırıyor ki?
"Okumasam da olurmuş"
Evrim Bayırdır, 20, öğrenci:
* Mesleki anlamda biraz kaygılıyım. Saçma sapan bir yere girip, orada çalışmaktan korkuyorum. Okuduğum okuldan da memnun değilim, okumasam da olurmuş. Para sorunu derseniz, o zaten hep var...
* Türkiye'de gençler kendilerini ifade edemiyor. Bu, sadece gençlere mahsus değil, Türkiye'de kimse kendini yeterince ifade edemiyor.
* Gençlik, tek kelimeyle "çok kötü"... Esas sorun apolitik olmaları. Politik olanların da tercihleri bilinçsiz. Her hangi bir ideolojileri yok.
* Genç subayların tedirginliklerini doğal karşıladım. Çünkü AKP gerçekten tedirgin edici şeyler yapıyor.
* Bu günler, sanki 27 Mayıs'a varan sürece benziyor. Erdoğan'ın, darbenin devirdiği dönemin başbakanı Adnan Menderes'ten daha da pervasız olduğunu düşünüyorum.
* Beni asıl tedirgin eden, darbenin olması değil... Çünkü ordu darbeyi yapsa da, aynı süreç 5 yıl geriden devam eder. Yani kaybedeceğimiz sadece 5 yıl olur. Belki ortalık biraz daha durulur, en azından şu yasaların geçmesini engellerler, kadrolaşmanın önüne geçerler. Ama ordu her darbe yaptığında, kendisinin de zayıfladığını gösteriyor. Yine de çok ordu karşıtı değilim, onları da koşulları içinde anlamak lazım.
* Milli başarılarımız da beni ilgilendirmiyor, kaldı ki bu başarıların milli olduğunu düşünmüyorum. Uygulanmayan milli politikalar, başkalarının kişisel başarılarıyla kapatılmaya çalışılıyor.
"Keşke üniversiteye gidebilseydim"
Ali Erhan Yıldız, 20 , çalışıyor:
* Hayatımdan memnun değilim, bütün gün 9-10 saat çalışıyorum. Üniversiteye gitmeyi düşünmedim. Çünkü birçok üniversite mezunu iş bulamıyor. Ben de "hiç olmazsa para kazanayım" dedim. Ama üniversitede okumayı isterdim.
* Gündemi takip edemiyorum, çalışmaktan vakit bulamıyorum. Zaten umurumda da değil, çünkü her gün yeni bir şeyler oluyor. Bunların hepsini kafaya takarsak, iyice mutsuz oluruz.
* Hiçbir şekilde bizim görüşlerimizi dikkate almıyorlar... Şimdi de, kendi sorunlarını kendi aralarında halletsinler...
"Bugünkü gençler tepkisiz"
Metin Kaya, 22, öğrenci:
* Türkiye'de genç olmak değil de insan olmak çok zor. Kendimizi ifade edemiyoruz, etsek de anlayacak insanlar yok.
* Geleceğimle ilgili bir kaygım yok. Öğretmen olamasam da, eninde sonunda yapacak bir şey bulurum. Hiçbir şey yapamazsam yurtdışına gitmeyi düşünüyorum.
* Gençlerin hiçbir görüşü yok. Hiçbir şeyi sorgulama gereği duymuyorlar. Hayat ne dayatıyorsa, öylece yaşıyorlar... En büyük sorun ise, tepkisizlik...
* AKP'nin, bizi daha da kötüye götüreceğine inanıyorum. İyi niyetli olduklarını ve gerçekten değiştiklerini düşünmüyorum.
* Orduyla girdikleri münakaşa da çok tehlikeli. Darbe olasılığını, aklımın ucundan bile geçirmiyorum. Zaten "Allah'ın unuttuğu" Ortadoğu'dayız. Daha da gerilere gitmeyelim...
* "Kadrolaşma söylentileri var" deniyor. Bence söylenti falan değil; direkt kadrolaşıyorlar.
* Her sene Eurovision'u izliyorum. Birinciliğimize çok sevindim. Oyların, siyasi olduğunu düşünüyorum. Örneğin İngiltere, savaşa destek verdiği için hiç oy alamadı. Bence, bu başarıların Türkiye'ye olumlu geri dönüşümleri de olacaktır. (GE/BB/NK)