Gençlik Filmleri Festivali'nin ikincisi 20 Aralık'ta Ankara, İstanbul, Zonguldak, Bursa, İzmir ve Kocaeli'nde başlıyor. Festivalin bu seneki teması "yasaklar". Festivale katılmak isteyen genç yönetmenler için son katılım tarihi ise 6 Kasım.
Festival kapsamında, bazı dönemlerde sansüre uğramış filmler, "Sansürsüz" başlığıyla gösterilecek.
Kolektif Sinema ekibi Türkiye'de ve dünyada son dönemlerde artan baskı ve denetim mekanizmalarına dikkat çekerek, "gençlerin festivalinde, gençlerin öncülüğünde yasak olanı yeniden ortaya çıkarma, keşfetme, anlatma, dinletme, gösterme hatta teşhir etmek gerektiğini" söylüyor.
Gençlerin üretiminin görünürlüğünü arttırmak için..
Koleftif Sinema Ekibi, festivalin amacını şöyle özetliyor:
* Sinemanın anlatı biçimleriyle gençliği ve sorunlarını, taleplerini işleyebilmek, gençliğe dair tartışmaları yaygınlaştırabilmek
* Birçok ülkeden gelecek filmler ile Türkiye'deki gençliğin farklı kültürlerdeki gençlikle tanışmasını sağlamak ve iletişim olanaklarını artırmak
* Gençliğin ürettiği filmlerin görünülürlüğünü artırmak, sinemayı gençlerin kendilerini ifade edebilecekleri bir araç olarak da kullanmak.
* Genç yönetmenleri üretmeye ve ürettiklerini paylaşmaya teşvik etmek.
* Festivalle birlikte oluşturulacak film atölyelerinin ürettikleriyle gençlik filmlerine katkıda bulunmak.
* Üniversitelerde yapılacak gösterimlerle ve atölye çalışmalarıyla nitelikli bir sosyalleşme ortamı yaratarak; neo-liberalizmin reklamları ve üniversitedeki etkinlikleriyle dayattığı "özgür üniversiteli" anlayışına karşı, gerçek özgürlük anlayışını benimsetmek ve kültür sanatın bir hak olduğu bilincini yaygınlaştırmak
* Sinemayı, sinemaya emek verenleri ve üniversitelileri buluşturmak
* Alternatif, nitelikli, sponsorsuz ve ücretsiz bir gençlik festivalinin kolektif bir emekle gerçekleşebileceğini göstermek.
Gençlik filmleri üniversitelerde
Gençlik Filmleri Festivali 2010'da "Gençliğin sesi perdede yankılanıyor" sloganıyla ortaya çıkmıştı. Geçtiğimiz sene İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Mersin Üniversitesi ve Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Muğla Üniversitesi'nde 10 uzun metraj film, 3 belgesel ve 13 kısa metraj film gösterilmişti.
Bu sene festivale Trakya Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Antalya Akdeniz Üniversitesi de katılıyor.
Festivale Sinemacılar Sendikası (Sine-Sen), İstanbul Kısa Filmciler Derneği, Belgesel Sinemacılar derneği, Kocaeli Üniversitesi Öğrenci Klüpler Birliği ve Petrol-İş dışında destek veren isimler şöyle:
Hüseyin Karabey (Yönetmen) Mert Fırat (Oyuncu), Ece Temelkuran (Yazar), Bennu Yıldırımlar (Oyuncu), Erkan Can (Oyuncu), Halil Ergün (Oyuncu), Derya Alabora (Oyuncu), İlksen Başarır (Yönetmen), Yetkin Dikinciler (Oyuncu), Celal Çimen (Yönetmen), Mehmet Ali Nuroğlu (Oyuncu), İsmail Hacıoğlu (Oyuncu), Semih Kaplanoğlu (Yönetmen), Handan İpekçi (Yönetmen), Özcan Alper (Yönetmen), Aydın Sayman (Yönetmen), İnan Temelkuran (Yönetmen), Aylin Aslım (Müzisyen), Ceren Moray (Oyuncu), Selda Çiçek (Yönetmen), Erkan Tülek (Yönetmen), Arzu Yanardağ (Oyuncu), Tuncay Akça (Oyuncu), Öner Erkan (Oyuncu), Bora Balcı (Kurgucu), Naci Özer (Okutman), Çağla Karabağ (Araştırma Görevlisi), Deniz Enül (Fotoğraf Sanatçısı), Berker Dalmış (Fotoğraf Sanatçısı), Bulutsuzluk Özlemi, İlkay Akkaya, Deja Vu. (ÇT/HK)
* Daha fazla bilgi için http://www.genclikfilmlerifestivali.org/