İstanbul Liseli Genç Umut oluşumu, okulların açılmasına iki hafta kala, öğrenci ve velilerden istenen kayıt paralarını İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü önünde, bugün (25 Ağustos) yaptığı basın açıklamasıyla protesto etti.
"Bir öğrencinin masrafı, asgari ücretle çalışan ailenin masrafını geçiyor"
Genç Umut adına basın açıklamasını okuyan bir öğrenci, idarelerin "okulun ihtiyacı var" diyerek topladığı kayıt paralarının Milli Eğitim bütçesinin üç katından fazla olduğunu, bu paraların eğitim hizmetlerinin özelleştirilmesinin başlangıcı olduğunu söyledi:
"Yıl içerisinde öğrencilerden dergi, karne-diploma, kaynak kitap, fotokopi, kağıt ve zarf masrafları, giysi, bayrak, kitaplık, gezi, tebeşir gibi paralar alınıyor. Tüm bunlar dikkate alındığında, devlet okulunda okuyan bir öğrencinin yıllık masrafı, asgari ücretle çalışan bir ailenin yıllık masrafını geçmektedir."
"Devlet okullarında parasız eğitim bir haktır"
Anayasanın 42., Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 28., İlköğretim ve Eğitim Kanunu'nun 2. maddesine göre devlet okullarında parasız eğitimin bir hak olduğunu söyleyen Genç Umutlar, "bizleri müşteri, okulları ticarethane olarak görenlere karşı demokratik bir lise, eşit ve özgür bir gelecek için mücadelemize devam edeceğiz" dedi.
15 kişilik Genç Umut grubu, "Müşteri değil, öğrenciyiz", "Yaşasın demokratik lise mücadelemiz" sloganlarının ardından eğitimin özelleştirilmesine yönelik uyarladıkları şarkıları söylediler:
"Müdürümün cebinde parası
Bitemez ah bitemez
Öğrenciyi sevmez
Benim patron müdürüm
Liseler bizim, liseler bizim"
"Basına yansımıyor, kayıt paraları devam ediyor"
Genç Umut'tan bir öğrenciye, geçen yıl yine kayıt paralarını protesto ettikleri gösterinin ardından okul müdürünün şikayeti üzerine soruşturma açılmış. Bu yüzden konuştuğumuz tüm öğrenciler, isimlerini vermekten kaçındı.
Kayıt parası almanın yasak olmasına rağmen, zorunlu bağış adı altında kayıt sırasında alınan para veya maldan şikayet eden Fenerbehçe Lisesi'nden bir kız öğrenci:
"Her yıl açıklama yapılıyor ama bu kayıt rüşvetinin önüne geçilemiyor. Basına yansımadığı için de bu parayı alanlara cesaret veriyor." dedi.
"Liselerde ciddi bir gerici kadrolaşma var, hocaların hepsi taraf"
Aileleri genelde örgütlenme konusunda çekingen davransalar da Genç Umutlar, bu sorunun susularak çözülemeyeceğinin de farkında olduklarını söylüyor:"Ailelerimiz de kayıt parası vermek istemiyor, parasız eğitimin bir hak olduğunun bilincindeler."
Profilo Anadolu Teknik Lisesi'nden bir erkek öğrenci ise, öğretmenlerin taraf olmalarından rahatsızlığını dile getirdi:
"Liselerde ciddi bir gerici kadrolaşma var, hocaların hepsi taraf. Okulda demokratik taleplerimiz doğrultusunda Eğitim-Sen'li hocalarımızdan destek görüyoruz ama onlar da bu yüzden saldırılara maruz kalıyor."(CU/EZÖ)