Üniversite harçlarına yapılan zammı eleştiren Öğrenci Gençlik Sendikası'ndan (Genç-Sen) Kıvanç Eliaçık "Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ve hükümet açıkça ayrımcılık yapıyor" dedi.
"Yüzde 500'e varan zamlar parası olanlar okusun, zengin ailelerin çocukları okusun. İşçinin, emekçinin çocukları üniversiteye gitmesin demek oluyor. Üniversite eğitimini zenginlere ait bir ayrıcalık haline getiriyor. ÖSS'yi kazanmak zaten zor ama kazanmak da yetmiyor. Bu zamlar uygulanmaya başlarsa pek çok öğrenci harçlarını yatıramayacağı için okullarla ilişkilerini kesilecek."
"Harç zammına hukuki olarak itiraz edeceklerini de" belirten Eliaçık, "diğer öğrenci örgütleri ve Eğitim-Sen'le iletişim halindeyiz. Zamlar geri alınana kadar sokaklarda olacağız" dedi.
"Veterinerlik öğrencileri 5276 TL harç ödeyecek"
YÖK 2009-2010 eğitim dönemi katkı paylarını açıkladı. YÖK'ün önerdiği miktarlara göre, örgün öğretimde en fazla katkı payını tıp fakültesi öğrencileri, en düşük katkı payını Açıköğretim Fakültesi öğrencileri ödüyor. Katkı payı miktarları örgün öğretimde 71 TL ile 591 TL arasında değişiyor.
Açıklanan rakamlara göre, örgün öğretim gören öğrencilerin derslerini tamamlamasının ardından öğleden sonra veya akşam öğrenim gören ikinci öğretim öğrencilerinin katkı payı miktarlarındaki artış daha yüksek oldu.
Buna göre, veteriner fakülteleri bin 976 TL'den 5 bin 276 TL'ye, mühendislik, mimarlık, fakülteleri bin 416 TL'den 2 bin 400 TL'ye; dil tarih ve coğrafya ve edebiyat fakülteleri 951 TL'den 2 bin 426 TL'ye çıkartıldı.
"Devlet-özel üniversite farkı ortadan kaldırılıyor"
Cumartesi (11 Temmuz) günü harç zamlarını 17 ilde yaptıkları eylemlerle protesto eden Genç-Sen'den Eliaçık, "Açıklanan ÖSS sonuçlarına bakıldığında zenginlerin dereceye girdiği sonuçlarda 30 bin kişinin sıfır çekmesi sınav ve eğitim sisteminin ne kadar kötü ve uyumsuz olduğunu görebiliyoruz" dedi.
"Sonuçların ardından parası olanların üniversiteye milyarlarca harç parası vererek üniversiteye girme hakkı kazandıklarını söyleyebiliriz. Yüzde 500'e varan zamların ardından asgari ücretin 570 TL olduğu Türkiye'de veterinerlik okuyan bir öğrencinin harç parasını ödeyebilmek için 20 yıl çalışması gerekiyor."
"Öğrencilerin har paralarının yanı sıra barınma, yeme-içme, kültürel ve sportif faaliyetler gibi bir çok konuda para harcamak durumunda olduğunun" altını çizen Eliaçık, zamların öğrenci hareketine etkisini şöyle anlatıyor:
"YÖK ve hükümet yetkililerinin de yakın tarihi incelemelerini istiyoruz. 12 Eylül'den hemen sonra öğrenci hareketindeki en büyük eylemler harçlara yapılan zamlarına karşı yapıldı. Üniversite işgalleri oldu, mecliste pankartlar açıldı, kitlesel gösteriler yapıldı. Dolayısıyla gerek Genç-Sen gerek diğer öğrenci örgütleri yapılan bu zamlara tepki gösterecekler. Harçlara yapılan zam oranı öğrenci hareketine de yüzde 500 oranında artış getirecek."
"Zamlar sonrasında devlet-özel üniversite ayrımının kalmadı" diyen Eliaçık "üniversite eğitimi zenginlere ait bir ayrımcılık haline getiriliyor. Buna itiraz ediyoruz. Zamlar geri alınan kadar tatil değil protesto gösterileri yapacağız" diye ekledi.(BÇ)
* Foto: Ufuk Koşar