Öğrenci Gençlik Sendikası GENÇ-SEN hakkında kapatma kararı verildi. Sendika kararı temyiz edilecek gerekirse AİHM'e başvuracak.
İstanbul Valiliği'nin 2008 Mayıs'ında ''Sendikalar Kanunu'nda öğrencilerin sendika kurmasına ilişkin bir düzenleme olmadığı'' gerekçesiyle Genç-Sen'e açtığı dava, İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kapatma kararı ile sonuçlandı.
Üç senedir devam eden davayı, o dönem GENÇ-SEN'e üye öğrencilerden mezun olup avukat olanlar yürütüyor.
"Karar, anayasaya aykırı"
GENÇ-SEN kurucu üyesi Kıvanç Eliaçık, kararın Anayasa'nın 90. Maddesi'ne göre Türkiye'nin imzalamış olduğu uluslararası sözleşmelere* aykırı olduğunu, kararı DİSK ve GENÇ-SEN olarak temyize götüreceklerini olmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracaklarını söyledi.
"Dünyanın her yerinden öğrencilerin örgütlenme ve sendika kurma hakkı var. Türkiye'nin imzaladığı birçok uluslararası sözleşmelerde de bunu garanti altına alınıyor."
Eliaçık, sendikanın kurulma aşamasından kapatma kararına kadarki süreci şöyle anlattı:
"Valiliğe dilekçe vererek resmi kuruluş yaptık, önce dilekçeyi geri almamızı söylediler ama kanunen evrağını veren sendika kurmuş oluyor. Eğer sendika kanuna uygun değilse o zaman kapatma davası açılıyor. Sonunda kabul etmek zorunda kaldılar.
Sonra Türkiye'nin çeşitli yerlerde yasadığı örgüt iddiasıyla bildiri ve afişlerimiz yasaklandı. Ardından da kapatma davası açıldı ve kapatıldı. Hükümet sendika yasasını demokratikleştireceğiz diyor ama sendika kapatmalar devam ediyor."
"Hükümet karşısında hep GENÇ-SEN'i buldu"
GENÇ-SEN üyesi, Uludağ Psikoloji bölümü son sınıf öğrencisi Barış Çırpan, Türkiye'de ilk deneyim olan GENÇ-SEN'in kuruluşundan beri hükümetin eğitime ve öğretime dair haksız politikalarına engel olduğu için tepki çektiğini söyledi.
"Hükümet, iki yıl önce üniversite harçlarına yüzde 500'lik zam yapmak istediğinde,üniversitede çalışan öğrenciler işten çıkartıldığında, üniversitelerin şirketleştirilmesinin görüşüldüğü toplantılarda hep karşısında GENÇ-SEN'i buldu. Bu da iktidarı rahatsız etti. Ancak biz mücadelemizi hem hukuki mecrada hem sokakta sürdüreceğiz. "
* Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, BM Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi, BM Medeni
ve Siyasi Haklar Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Yeni Bir Avrupa İçin Paris Şartı, Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı.