15 farklı ilden, 21 farklı üniversiteden 87 kişiyle görüşen, forumlar düzenleyen dernek “Üniversiteli ve Genç LGBTİ+’ların Seçim Sürecinden ve Sonrasından Talepleri”ni geçtiğimiz günlerde yayınladı.
Kaos GL’den Yıldız Tar’ın haberine gire, bildirgede talepler sekiz ana başlık altında toplanıyor: Adalet ve insan hakları, çevre ve iklim krizi, eğitim, emek, sağlık, siyasal katılım, sosyal politikalar ve hizmetler, 6 Şubat’ta yaşanan depremler.
“Siyasette üç kutup var”
Derneğin Siyasal Katılım ve Savunuculuk Programı Koordinatörü Mahmut Şeren, bildirgeyi hazırlama süreçleri ve bundan sonrasını KaosGL.org’a değerlendirdi. Faaliyetleri ve meclis izleme çalışmaları sonucu siyasette LGBTİ+ hakları söz konusu olduğunda üç kutup tespit ettiklerini belirten Şeren, bu kutupları şöyle sıraladı:
“LGBTİ+’ları düşmanlaştıranlar, nefret siyaseti yapanlar ilk kutup. İkincisi ise hak temelli perspektif oluşturanlar ancak bunda zorlananlar. Son kutup, suskunlukla geçiştirip sürece dahil olmamaya çalışanlar. Bizim bu bildirgeyi yazma sebebimiz hak temelli talepleri gündeme getirenleri güçlendirmek. LGBTİ+’ların sorunlarını gündeme getirenlerin LGBTİ+’ları belli başlıklara sıkıştırdığını, geniş bir perspektifle ele almadığını, bağlantılı sorunları görmediğini ve bütüncül olmayan bir yaklaşımları olduğunu fark ettik. Bunu değiştirebilmek için kapsamlı bir talepler listesi hazırlamak istedik. Öte yandan suskunlukla izleyenlerin de bir yerden sonra bir tarafta yer almak zorunda kalacağını öngörüyoruz. Bu bildirge onlar açısından da bir hazırlık olarak görülebilir. Bildirge seçim kampanyasında kullanacağımız en önemli araç ama 14 Mayıs’ta nokta koymayacağız. Halktan yetki alanların bu bildirgedeki talepleri yerine getirmesi için çalışmaya devam edeceğiz.”
Zorunlu askerliğe son
Genç LGBTİ+’ların siyasetçilerden talepleri arasında zorunlu askerliğin kaldırılması, vicdani ret hakkının tanınması, enerji, sanayi, kentleşme ve tarım politikalarında canlılar arasında eşitliğin olduğu ekolojik yaklaşımın esas alınması, kampüslerde LGBTİ+’ların ifade, protesto ve örgütlenme özgürlüğünün korunmasına yönelik gerekli tedbirler alınması gibi talepler de yer alıyor.
TIKLAYIN – Bildirgenin tamamına ulaşın
(EMK)