Üniversitelerin medya topluluklarını ve iletişim kulüplerini tek çatı altında toplayan Üniversite Medya Birliği’nin (ÜMB) 26 Ekim günü organize ettiği ilk medya çalıştayına 26 üniversitenin medya ve iletişim kulüplerinin ve topluluklarının başkanları katıldı.
Çalıştay, NTV’den Celal Pir’in açılış konuşmasıyla başladı. Pir konuşmasında üniversite ve medya ortaklığının önemine değindi. Türkiye’de hala klasik yöntemlerin kullanıldığı bir medya algısı olduğunu vurgulayan Pir, yazılı medyanın daha çok tercih edildiğinden bahsetti. ÜMB’ye, “Birlikte olun, birlikte olarak elde ettiğiniz gücü kullanın” tavsiyesinde bulundu.
Celal Pir’in ardından çalıştayda konuşan Üniversite Medya Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Atakan Şeniz, iletişim fakültesi öğrencileri ve medyaya ilgi duyan üniversitelilerden oluşan ekiplerin Türkiye’de ilk defa bu derece kapsamlı olarak bir araya geldiğini söyledi.
Dergi ve medya ödülü planlanıyor
Üniversite Medya Birliği’nde, medya ve iletişim alanında gücünü ispat etmiş üniversite ekiplerinin ve kulüplerin bulunduğunu belirten Şeniz, her ekibin farklı özellikleri olduğunu, beraberlik çatısı altında Türkiye genelindeki genç iletişimciler olarak güçlerini birleştirdiklerini belirtti.
Şeniz, Üniversite Medya Birliği’nin, üniversite ile medya arasında bir köprü vazifesi göreceğini anlatarak, medya dünyasına önemli bir dergi kazandırmayı ve medya ödülleri vermeyi hedeflediklerine değindi.
Medya Birliği’nin yol haritası belirlendi
Şeniz’in konuşmasının ardından, katılımcı üniversite toplulukları kendilerini tanıttı. Tanıtımların sonrasında ilk oturum, ÜMB’ye genel bakış konusu ile başladı. Katılımcı başkanlar ÜMB’den beklentilerini, 2014 hedeflerinin neler olması gerektiği hakkında fikirlerini söyledikten sonra danışma kurulunda bulunması gereken akademisyenler ve medya dünyasında tanınmış isimler tartışıldı.
ÜMB komisyonları ve üniversite ile ilgili ilişkiler başlıklı ikinci oturumda ilk olarak üniversite yönetimleriyle yakınlık derecesi tartışıldı, ÜMB’nin partneri olabilecek kulüpler ve topluluklar hakkında konuşuldu. Daha sonra komisyonlar hakkındaki düşüncelerini dile getiren katılımcılar öneri ve itirazlarını sundu.
Üçüncü ve son oturumda ise komisyonların genişletilmesi, altyapılarının tamamlanmasından bahsedildi. Katılımcı üniversiteler proje önerilerini belirttikten sonra ÜMB’nin üç aylık yol haritası oluşturuldu.
Oturumların ardından belirlenen Yayın Komisyonu, Proje Komisyonu, PR Komisyonu, Radyo Komisyonu, Etkinlik Komisyon’larının başkan ve başkan yardımcıları belirlenmek üzere oylamalar yapıldı.
Seçimler sonrasında gerçekleştirilen basın toplantısıyla Üniversite Medya Birliği kurulduğunu resmen kamuoyuna duyurdu.
Medya Çalıştayı’nda komisyon seçimleri şu şekilde sonuçlandı:
Yayın Komisyonu başkanı: Ahmet Bintaş (Kocaeli Üniversitesi), Yayın Komisyonu başkan yardımcısı: İrem Koca (İstanbul Bilgi Üniversitesi), PR Komisyonu başkanı: Sercan Er (Galatasaray Üniversitesi), PR Komisyonu başkan yardımcısı: Mustafa Şengül (Sütçü İmam Üniversitesi), Etkinlik Komisyonu başkanı: Tuba Aydın (Boğaziçi Üniversitesi), Etkinlik Komisyonu başkan yardımcısı: Çağrı Öner (İzmir Ekonomi Üniversitesi), Radyo Komisyonu başkanı: Onur Uz (İstanbul Bilgi Üniversitesi), Radyo Komisyonu başkan yardımcısı: Elif Kayalar (İstanbul Şehir Üniversitesi), Proje Komisyonu başkanı: Adil Durgun (Süleyman Demirel Üniversitesi), Proje Komisyonu başkan yardımcısı: Ali Ketencioğlu (Bilkent Üniversitesi)
Katılımcı üniversiteler:
Atatürk Üniversitesi İletişim Kulübü, Beykent Üniversitesi İletikampüs, Balıkesir Üniversitesi Medya ve İletişim Kulübü, Bilkent Üniversitesi Medya Topluluğu, Bilkent Üniversitesi Gazete Bilkent, Boğaziçi Üniversitesi Bounterview Media&University, Doğuş Üniversitesi İletişim Kulübü, Ege Üniversitesi İletişim ve Sosyal Medya Topluluğu, Galatasaray Üniversitesi İletişim Kulübü, Hacettepe Üniversitesi İletişim Topluluğu, İstanbul Arel Üniversitesi Anka Film ekibi, İstanbul Bilgi Üniversitesi RadyoVesaire, İstanbul Bilgi Üniversitesi Üniverzete, İstanbul Şehir Üniversitesi İletişim Kulübü, İstanbul Üniversitesi Sosyal Medya Kulübü, İzmir Ekonomi Üniversitesi Medya Kulübü, Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Kulübü, Karadeniz Teknik Üniversitesi İletişim Kulübü, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Gençlik Kulübü, Sakarya Üniversitesi SAÜ Sözlük, Süleyman Demirel Üniversitesi İletişim Kulübü, Sütçü İmam Üniversitesi Medya ve İletişim Topluluğu, Uludağ Üniversitesi Radyo ve Televizyon Topluluğu. (ÇÖ-EE-BY/HK)