IPS İletişim Vakfı'nın "genç gazeteciler" için düzenlediği "medyada çalışmaya hazırlık" programı dün (2 Eylül) başladı.
İlk gün açılış konuşmasını IPS İletişim Vakfı Başkanı Nadire Mater yaptı. Avukat Rana Yılmaz ve gazeteci Umur Talu sunum yaptılar. Gün sonunda Vakfın Genel Sekreteri Ertuğrul Kürkçü günün kapanışını yaptı.
Katılımcı gençlerden bazılarıyla ilk güne dair izlenimlerini konuştuk...
"Yüzde 90 iliştirilmiş gazetecilik"
Özge Nilay Erbalaban (Ege Üniversitesi İletişim): Üniversitenin ilk yılından beri bianet'i takip ediyordum. Burada Umur Talu deneyimlerini aktardı, temiz iyi niyetli bir bakış sundu. Bu da umut verici. İşsiz kalmak, kendini ifade edememek gibi koşullar göz önünde bulundurulduğunda bir gazeteciden "iyi şeyler" duymak güven verdi. Ama buradaki gazeteciler de, Umur Talu, Nadire Mater, Ertuğrul Kürkçü medya içinde alternatif isimler. Onlardan "iyi" şeyler duymak şaşırtıcı değil. Okulla pratik arasındaki uçurumu aşmak bence zor. Sistemin yüzde 90'ı "iliştirilmiş gazetecilik" yapıyor.
Bu program farklı üniversitelerde iletişim okuyan, farklı birikimleri olanlarla görüşme zemini yarattığı için çok önemli. Agos'tan birini tanımak benim için çok iyi oldu.
"Bu mesleğe aşığım"
Çağla Ağırgöl (Agos, gönüllü muhabir) Ben Kocaeli Üniversitesi Uluslararası Ticaret'ten terkim. Hrant Dink'in öldürülmesinden sonra Agos'ta gönüllü muhabirliğe başladım. Gazetecilik kursu araştırıyordum. Bu program benim için çok iyi oldu. Gazeteciliği çok seviyorum. Bu mesleğe aşığım. Burada olmaktan ötürü çok mutluyum.
"Spor gazeteciliği yapacağım"
Kemal Hoca (Doğu Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik Bölümü son sınıf öğrencisi): Türkiye'deki gazetecilik Kıbrıs'taki gazetecilikten çok farklı. Orada 13 gazete, hepsi de siyasi partilere ya da şahıslara ait. Bugün burada medya etiği konuştuk. Kıbrıs'ta özgürce gazetecilik yapacağımı sanmıyorum, kendi düşüncelerimi yazamayacağım, "patron" ne derse o olacak. Yazı işlerinden veto gelebilir. Kıbrıs'ta herkes kendi kafasına göre yazıyor, çıkar meselesi herşey. Spor gazeteciliği yapacağım. En özgür orada olurum.
"Gazetecilik her yerde zor bir iş"
Rasul Usenaliye (Kırgızistan Manas Üniversitesi): Türkiye'yle Kırgızistan arasındaki fark çok fazla. Türkiye'de bizden daha çok günlük olay oluyor. Bizde kadın problemleri gündeme çok çıkmıyor. Hocalamarımın dediğine göre Türkiye'de kadın sorunları daha çok gündemde. Gazetecilik Türkiye'de de Kırgızistan'da da zor bir iş.
Programda Altan Öymen, Ragıp Duran, Tuğrul Eryılmaz, Mete Çubukçu, Nurcan Akad, Murat Çelikkan, İpek Çalışlar ve Murat Utku yer alacak.
Galatasaray Üniversitesi'nden Prof.Özden Cankaya, Füsun Özbilgen, Ege Üniversitesi'nden Doç. Gülgün Erdoğan Tosun, Doğu Akdeniz Üniversitesi'nden Doç. Sevda Alankuş ve Anadolu Üniversitesi'nden Yrd. Doç. İncilay Cangöz de sunum yapacak.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) başkanı Yavuz Önen de programa katılacak.
Katılımcılara sertifika verilecek
Programın son gününde katılımcılar ortaklaşa "Hak Haberleri" başlıklı bir gazete oluşturacak. Katılımcılara birer sertifika da verilecek.
Vakıf, bu yıl başlayan ve üç yıl düzenlenecek programlarla "profesyonel etik ve hak haberciliği konusunda özgül bir vurguya sahip yeni bir gazeteci kuşağının öncüsü olabilecek 75 genç gazetecinin eğitimine katkıda bulunmuş, öte yandan akademinin gazeteci adaylarını mesleğe hazırlamakta yeni bir deneyim alanı elde etmesini sağlamış olmayı" amaçlıyor. (NZ)