Genç Beyin Göçü temalı 13.Don Ouichotte Uluslararası Karikatür Yarışması’nın sonuçları dün ( 8 Aralık Perşembe) Şişli’deki Maji Art Gallery’de düzenlenen bir törenle açıklandı. Yarışmaya katılan 50 eser ve sergiye alınan karikatürler 8-16 Aralık arasında Maji Art Gallery’de sergilenecek.
Maji Art Gallery önceki yıllarda düzenlediği çocuk istismarı, kadın temalı karikatür yarışmalarının ardından bu yıl beyin göçü temalı bir yarışma düzenledi. Galeri, yıllardır sosyal sorumluluk kapsamında düzenlediği yarışmalar için bu yıl Çağdaş Eğitim Vakfı’yla (ÇEV) ile iş birliği yaptı. Sergide yer alan eserlerin derlendiği bir katalog da ÇEV desteğiyle basıldı.
“Sergiler sosyal medyada paylaşılıyor, sonra unutuluyor”
Serginin küratörü Erdoğan Karayel böyle bir katalog basmalarının nedenini şu sözlerle açıkladı:
“Sergiler yapılıyor, sosyal medyada paylaşılıyor, sonraysa unutuluyor. Sergiye alınan eserlerin böyle bir katalog haline getirilmesini bu nedenle önemsiyoruz. Böylece kitaplıklarımızda bu eserler yer alabiliyor.”
Yarışmada ilk üçe giren eserlere sertifika ve para ödülü verildi. “Genç Beyin Göçü” başlıklı 13.Don Ouichotte Uluslararası Karikatür Yarışması’nın birincisi Kübalı karikatürist Michel Moro Gomez oldu. İkincilik ödülünü Ukraynalı Oleksiy Kustovsky alırken üçüncülük ödülünü de yine Ukraynalı Oleg Gutsol aldı.
“Gerçekçi karikatürleri seçtik”
Serginin teması olarak neden genç beyin göçünün seçildiğini ise Karayel şöyle açıkladı:
“Standart bir örnek olacak belki ama gençler üniversiteden mezun olur olmaz hemen Almanca dil kurslarına yazılıyorlar. Gençler arasında yaygın bir durum bu.
"Bu sorunu ele alan bir şeyler yapmalıyız dedik. Sergiyi birlikte gerçekleştirdiğim Gaye Donay da ‘Tamam gitsin bu çocuklar ama orda kalmaları gerekmiyor. Orda öğrendikleri bilgileri, kazandıkları deneyimleri alıp geri dönsünler’ dedi. Ben de ülkenin koşullarının düzelebileceğini ve döndüklerinde ülkelerine yardımcı olabileceklerini düşünüyorum.
“Tabii umudumuz var ama çok pembe hayaller anlatmayan daha gerçekçi karikatürlerden bir seçki oluşturduk. Herkesin bildiği gibi karikatür yazılı bir sanat değil. Çizgiler konuşuyor, anlatıyor. Dolayısıyla karikatür dünyada konuşulan 2500’ü aşkın dili konuşan bir sanat. O sebeple karikatür anlatmak istediğini direkt olarak en vurucu şekilde anlatan bir sanat dalıdır demek yanlış olmaz.
“Gençler aidiyet duyguları kaybetmesin, istiyoruz”
“Bizim gibi ülkelerde insanların algısını ve zekasını aşmak için böyle yarışmalar yapmak zorundayız. Hepimiz elimizin taşın altına koyarak ülkemizin insanlığına katkı sağlayabiliriz. Evet, genç beyinler göç ediyor. Göç etsinler, gitsinler. Hatta eğitimlerini orada alıp, iş sahibi olsunlar ama gençler aidiyet duygularını kaybetmesinler istiyoruz. Tekrar ülkelerine gelebilsinler.”
Dokuz ülkeden gelen karikatürlerin sergilendiği sergide daha çok Ukraynalı ve İranlı sanatçıların eserleri öne çıkıyor.
Sergiyi gerçekleştiren Gaye Donay ise galeride kendisinden sanat eserlerine yer vermesini beklediklerini ama kendisinin karikatürleri de sergilediğini ifade etti. Donay “Bugün burada biz bir hafta boyunca bu karikatür eserleri sergilemezsek kimse sergilemez” diyerek karikatürü çok önemsediklerini, serginin ve yarışmanın da taşıdığı anlamın büyük olduğunu vurguladı.
(ED/EMK)