* TÜİK'e göre, ailenizin aylık geliri, ayda 2 bin 700 YTL ise, siz Türkiye'nin en zengin yüzde 20'lik grubu içindesiniz. Yani mutlu azınlıktansınız..
* Türkiye'nin en zengin ailesi, mesela Koç ailesinin bir ferdinin aylık geliri 8 bin YTL'den ibaret
Daha önce de her fırsatta ifade edildiği gibi, TÜİK'in bölüşülen gelir olarak açıkladığı rakamla, milli gelir açıklarken ifade ettiği bölüşülen gelir arasında büyük fark var. Bu fark, öyle böyle değil, yüzde 60-70'lerde dolaşıyor. Yani, TÜİK'in gelir dağılımı araştırmalarında paylaşıldı dediği gelirle, "gelire göre GSMH"de ifade ettiği ve işgücü geliri, tarım geliri, işletme artığı olarak ifade ettiği gelir arasında yüzde 60 dolayında fark var. Bu fark nereden kaynaklanıyor?
Gelir dağılım araştırmalarında veri, beyanla elde ediliyor. Yani seçilen örneklemden hanelere gidilerek gelirleri soruluyor ve onlar neyi ifade ediyorlarsa, o doğru kabul edilip, gelirin 20'lik, 10'luk, 5'lik gruplar arasında nasıl dağıldığı, kamuoyuna bölüşüm portresi olarak sunuluyor.
Oysa, beyanla gelir verisi toplamak, başka verilerle çaprazlama test edilmedikçe yanıltıcıdır. Nitekim, 2005 için bölüşüldü denilen gelir 255 milyar YTL iken, 2005 milli gelirinde bölüşülen gelir 409 milyar YTL. Yani arada 154 milyar fark var. Başka bir ifadeyle, paylaşılmış gelirde 154 milyar YTL, eksik beyan edilmiş. Bu, bölüşüldüğü iddia edilen gelirin yüzde 60 üzerinde bir gelirdir.
Eksik beyanda bulunanlar daha çok yüksek gelir grupları olduğu için, buradan kaynaklanan sorun da, bu kesimin gelirlerinin eksik hesaplanması sonucunu doğurması.
Bu nedenle, bu yöntemle yapılan gelir dağılımı araştırmaları, gerçeği anlamamızı imkansız kılıyor. (MS/TK)
|
Gelire Göre GSMH'de Bölüşüm (milyar YTL)
|