Türkiye'de İklim Değişikliği Politikalarına Gençlik Katılımı Girişimi (İklim İçin Gençlik Girişimi), Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da farklı gençlik gruplarını da bir araya getirerek olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliğe Dair Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) 15. Taraflar Toplantısı'na (COP-15) Türkiye'den katılımı artırmaya çalışıyor.
Aralık'ta 15 bin delege, binlerce gözlemci ve yüzlerce gazeteciyi Kopenhag'da toplayacak olan etkinlik öncesi Girişim, uluslararası toplantı öncesinde Eylül ortasında bir ilk koordinasyon toplantısı gerçekleştirmeyi hedefliyor.
"Gelin, katılın, birlikte yapalım!"
Türkiye'nin adil, gerçekçi ve sürdürülebilir bir iklim politikası yürütmesi için bağımsız, kolektif bir baskı grubu olmayı amaçladıklarını açıklayan İklim İçin Gençlik Girişimi, tüm gençlik kuruluşlarına, öğrenci kulüplerine, kolektiflere ve bireylere "Gelin, Katılın, Birlikte yapalım!" çağrısı yaptı.
Türkiye'nin adil, gerçekçi ve sürdürülebilir bir iklim politikası yürütmesi için gençliğin etkinliğe katılımının çok önemli olduğunu vurgulayan Girişim, "İnsan kaynaklı iklim değişikliği, popüler bir sorun olmaktan öte bilimsel kanıtlara dayanan ve gereken önlemler alınmadığı takdirde kaçınılması imkânsız bir felaketler öngörüsüdür" şeklinde bir açıklama yaptı.
"Türkiye'de maalesef bu öngörüler uzun vadeli bir perspektife sahip olmayan ve dört yıllık seçim sistemi kısırdöngüsüne odaklanmış politikacılarca yeterince dikkate alınmadı. Kamuoyuysa sesini son yıllarda arttırmaya ve sorunun çözümüne katkıda bulunması için hükümete baskı yapmaya başladı."
"İklim politikalarını biz de belirleyelim!"
Dünyada birçok ülkenin yaşanabilir bir gelecek için yeni bir düzen arayışını tartışmaya açtığını, seçilme kaygıları güden politikacılarla müzakere sürecinin hızlı, adil ve sürdürülebilir bir biçimde yürümesinin imkansız olduğunu kaydeden Girişim, "Pek çok ülkede sivil toplum ve özellikle gençlik örgütleri bu süreci sahiplendi, bağımsız lobi grupları oluşturdu. Bu yapılanmalar, özellikle demokratik ülkelerde ülkelerinin iklim politikalarını şekillendiriyor" dedi; Türkiye'deki yetersizliğe işaret etti.
Koordinasyon toplantısına katılmayı arzu eden kurumlar, klüpler, kolektifler ve bireyler, [email protected] adresine bir elektronik posta (e-Mail) gönderebilirler. Etkinlikler ilgili ayrıntılı bilgi de www.iklimicingenclik.com İnternet adresinden edinilebiliyor. (EÖ)