Bursa İl Emniyet Müdürlüğü, Sosyal Medya’nın Toplumsal Olaylara Etkisi başlıklı proje kapsamında bildirge yayımladı.
Müdürlüğün bianet’e yaptığı açıklamada, projenin özellikle açlık grevleri esnasında Bursa’da Yavuzselim Mahallesi’nde meydana gelen olaylar göz önüne alınarak gerçekleştirildiğini söyledi.
Bursa Güvenlik Şube Müdürlüğü, açıklamasında, eylemleri sosyal medya ve istihbarat birimi tarafından takip ettiklerini ve güvenlik sağlamaya çalıştıklarını, fakat bu durumun kendilerine vatandaşlar tarafından haber verilmesini tercih ettiklerini belirtti.
2009/11 Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu düzenlenecek mitingin 48 saat öncesinde 7 kişilik düzenleme kurulunun imzalayacağı bildirimin ilgili Valilik veya Kaymakamlığa verilmesini öngörüyor. Fakat basın açıklaması yahut yürüyüş için benzer bir bildirim zorunluluğu bulunmuyor.
Bursa Emniyet Müdürlüğü Projeleri altında yayınlanan “Sosyal Medya’nın Toplumsal Olaylara Etkisi” başlıklı metinde internetin bilgiye ulaşımı kolaylaştırdığı kadar suçun işlenmesini de kolaylaştırdığı ifade ediliyor.
“Kanunsuz toplumsal olayların” gerçekleşmesinin sebebi olarak özellikle sosyal medya üzerinden yapılan eylem duyuruları olduğunu belirten Bursa İl Emniyet Müdürlüğü, sosyal medyadan duyurulan etkinlik ve eylemlerin “risklerini” şu şekilde sıralıyor:
* Yasal etkinlikler düzenlemek isteyenlerin yanında tam aksine amaçlarla hareket edip, toplumu çeşitli provokasyonların içine çekmek isteyenler olabilmektedir.
* Düzenleyiciler, sosyal medya aracılığıyla eyleme katılan kişilerin üzerinde hakimiyetleri kaybedebilmektedirler.
* Sahte profiller üzerinden yapılan duyurular sonucunda binlerce kişi eyleme katılmakta ama Güvenlik Kuvvetleri sorumlu bir muhatap bulamamakta, grup kontrolsüz bir vasfa bürünmekte ve Güvenlik Kuvvetleriyle karşı karşıya gelmektedir.
"Sosyal ağlar üzerinden eylem duyurusu yapmayın"
Bursa Emniyeti’ni bu "risklerin” önüne geçilmesi içinse vatandaşlara şunları öneriyor:
* Basın açıklaması, yürüyüş tarzındaki duyurular sosyal paylaşım sitelerinde herkese açık olarak yapılmamalı.
* İnternet ortamında duyurusu yapılan etkinliğe temkinli yaklaşılmalı, duyuruyu yapan kişinin kimliğinden şüphe ediliyorsa itibar edilmemeli.
* Yapılacak basın açıklaması ya da yürüyüşün “güvenli” başlayıp bitmesi açısından Valilik ya da Emniyet Müdürlüğü’ne bildirilmeli ama sosyal paylaşım ağları üzerinden duyurusu yapılmamalı. (EA)