Bağlar Belediyesi, Rosa Luxemburg Vakfı ve Toplumsal Araştırma ve Eğitim Merkezi'nin (TAREM) düzenlediği "Uluslararası Yerel Yönetimler ve Kadın Konferansı"nın sonuç bildirgesinde "barış talebi" vurgulandı.
Moderatörlüğünü Almanya Federal Milletvekili İnge Höger’in yaptığı oturumda Rusya Federasyonu Kadın Ortaklaşması Dayanışması'ndan Jelena Kozyr, Rusya’da sendikal örgütlenmelerden dolayı cinsiyetlerarası eşitlik konusunda önemli adımlar atıldığını ancak cinsiyetlerarası eşitlik kavramının Rusya’da hoş bir kavram olarak karşılanmadığını söyledi.
Britanya Haringey Belediye Başkan Yardımcısı Dilek Doğuş kotanın önemini vurguladı.
Fransa’da Sosyalist Parti'den konseye seçilen Celine Denise Yeşilmen Fransa’da işçi alımında kadın erkek ayrımı yapılmadığını söyledi.
İsviçre Basel Belediyesi Meclis Üyesi Eda İlkhan belediye sınırları içinde yaşayan göçmenlerin emeklerini görünür kılmak için çalıştıklarını vurguladı.
Türkiye’den deneyim paylaşımları
Bağlar Belediye Başkan Vekili Rojda Balkaş’ın yönettiği oturuma, Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, Diyarbakır İl Genel Meclis Üyesi Fatma Kızılkaya, Esenyurt Belediye Meclis Üyesi Sema Açık ve Bağlar Selahattin Eyyubi Mahalle Muhtarı Makbule Fidan katıldı.
Songül Erol Abdil " 'Biz kadın adaya karşı değiliz ama kadınla kaybederiz' diyorlardı. Bunun böyle olmadığı görüldü. Belediyeyi devraldığımızda işçiler 9 aylık maaşlarını alamamışlardı, ciddi tasarruf tedbirleri uygulayara işçilerimizin maaşlarını ödedik, bir çok hizmet yürüttük. Kadınlar ve gençler için merkezler açtık, parklar yaptık, temizlik kampanyaları yürüttük, sosyal projeler hayata geçirdik” dedi.
Kızılkaya: "Köylerde kadınlar bizi görünce önce şaşırdılar. 'Eşiniz, ağabeyiniz yok mu' dediler. Sonra alıştılar, bize sorunlarını daha rahat anlatmaya başladılar."
Açık "Belediyede tek kadın meclis üyesi olduğunu, Meclis'e sunduğum tüm önergelerin reddedildiğini" söyledi.
Fidan: "İlk seçildiğimde bazı erkekler bu durumu kabullenemedi. İki dönemdir muhtarlık yapıyorum ve artık herkes alıştı. Belediye Başkanımız da kadın olunca daha da sevindim. Birlikte çalışmalar yürütüyoruz. Artık kadınlara daha fazla yer açılmalı."
Sonuç bildirgesi
Konferansın sonuç bildirgesi oy birliğiyle kabul edildi.
Bildirge şöyle: (...)
Dünyanın neresinde olursak olalım, toplumsal cinsiyetin bize yüklediği konumun zorluklarını bir kez daha fark ettik. Bir kez daha birlikte mücadelenin ve deneyim paylaşımının altını çizdik. Konferans boyunca sık sık tepemizden uçan savaş uçakları ise Diyarbakır’ın ve bölgenin özgün yanını tekrar bize hatırlattı. Biz, ABD’den, Almanya’dan, Rusya’dan, İsviçre’den, İsveç’ten, Polonya’dan, Fransa’dan, İngiltere’den ve Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen kadınlar olarak, bir kez daha diyoruz ki, 'Silahlar Sussun, Barış Hemen Şimdi'. Çünkü barış olmadan demokrasi olmaz, barış olmadan eşitlik olmaz, barış olmadan geleceğe bırakabileceğimiz yaşanabilir bir dünya kalmaz. Geleceğimizi yeniden yazabilmemiz için barış şart!" (DG/NZ)