Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı
Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan (KYK) geri ödemeli öğrenci kredisi alan ve borçlarını ödeyemeyen üniversite öğrencileri ve yeni mezun bir grup genç son iki haftadır borçlarının silinmesi için çeşitli eylemler yapıyor seslerini yetkililere duyurmaya çalışıyorlar.
Gençler borçların silineceğine dair müjdeli bir haber beklerken, cuma günü gündeme gelen vergi borcu yapılandırmasına ilişkin kanun teklifinde KYK borçlarının da yapılandırılacağı ifade edildi.
Ancak KYK borcu olan gençlerin talebi net. Yapılandırma değil, borçların tamamen silinmesini istiyorlar.
27 bin 600 TL borcu olan 23 yaşındaki Mazlum Safran da 5 buçuk milyon KYK mağduru arasında yer alıyor. Borcu yapılandırılsa bile ödemeyeceğini söylüyor.
Mazlum, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde İnşaat Mühendisliği okuyor. Öğrenciliği devam ederken beş yıl boyunca alacağını taahhüt ettiği kredi kesiliyor. Kesildikten hemen sonra da borcunu ödemesi gerektiği söyleniyor. Gerekçe olarak ise; yatay geçiş yapması gösteriliyor.
İzmir’de ekonomik nedenlerle devam edemediği eğitim hayatına ailesinin yanında devam etmek istiyor Mazlum. İzmir’de Gemi Mühendisliği okurken, Van’a yatay geçiş yapıyor.
"450 TL'nin tamamı yurt masrafıydı"
Okulunu bitirmesine bir yıl kala karşısına 27 bin 600 TL borç çıkarılıyor. Devamını Mazlum anlatıyor:
“Üniversiteye başladığım ilk yıl bursa başvurmuştum kabul edilmedi kredi çıktı. İzmir’de Gemi Mühendisliği okuyordum, orada okurken birçok bursa başvurdum fakat hiçbiri çıkmadı.
“Öğrenim kredisi verildi almaya mecburdum ve aldım. Koşullarım olmadığı için bir akrabamın evinde kalıyordum daha sonra yurda geçtim. Devlet yurdu da verilmedi, yarı özel yurda geçtim, 450 TL burs alıyordum ve hepsi yurt masrafına gidiyordu.
“Hazırlık da dahil 5 yıllık krediye imza attım. Hazırlığı ilk yılımda geçemedim çünkü aynı zamanda yarı zamanlı çalışıyordum. İkinci yılımda hazırlığı geçtim ama ve İzmir’de kalmaya koşullarım elvermeyince Van’a döndüm. Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne yatay geçiş yaptım.
"Krediyi kesip hemen geri istediler"
“5 yıllık krediye imza atmıştım ama dördüncü yılımda yatay geçiş yapmamı gerekçe göstererek kredimi kestiler. CİMER’e başvurdum ve bana ‘yatay geçiş yaptığınız ve kaydınızı yenilemediğiniz için krediniz kesilmiştir ve geri ödeme tarihiniz 2 ay sonra başlayacaktır’ cevabını verdiler. Kayıt yenilemeden yatay geçiş yapamam, bu tamamen uydurma. Üç ay önce geldi, bu ay yani ekimde ödemem gerektiğini söylüyorlar. Ben hala okuyorum ve bir yıl daha sözleşmem var ama buna rağmen kestiler.
“23 bin kredi aldım ama benden 27 bin 600 TL istiyorlar. Faiz uygulamışlar, normalde faiz uygulamak için belli bir süre var. Okulun bittikten sonra iki yıl sonra ödeme hakkı tanıyorlar. Ama benden direk geri istediler.
"Okuya bilmek için yük taşıyorum"
“Ben Van’da da günü birlik işlerde çalışıyorum, okuya bilmek için sebze halinde yük taşıyorum. Sabah 06.00’da gidiyorum 4-5 saat yük taşıyorum. Koşarak okula gidiyorum ve çoğu zaman derslere yetişemiyorum. Çalışmak zorundayım babam memur kardeşlerim de okuyor. Ben bu parayı ödeyemem.
“Okuyorum ama okulum bittikten sonra iş bulur muyum, ne iş yaparım bilmiyorum. Geleceğimiz belirsizliklerle dolu. Yük taşıyarak okul okuyorum ama okulum bittikten sonra hayatım daha farklı olur mu kestiremiyorum.
"Hayal kuramıyorum plan yapamıyorum. Mezun olduktan sonra asgari ücret bile alamayacağımı biliyorum. Şu an çevremde birçok kişi asgari ücrete ya da asgari ücretin altında çalışıyor. Benim de durumum çok farklı olmayacak. Yetkililerden talebimiz net: eğitim zaten ücretsiz olmalı, bütün krediler bursa çevrilsin, borçlarımız da silinsin. Geleceğimiz zaten belirsiz, bir de borçlarla hayata başlıyoruz. " (RT)