Bu ayki panelin konusu "Geçmişin Hesabı, Geleceğin İnşası" olarak belirlenmişti. Paneli, Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Sezgin Tanrıkulu yönetti. Panelistler ise Ankara Hukuk Fakültesinden Doç. Dr. Mithat Sancar, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Av. Yusuf Alataş ile 78'liler Vakfı Başkanı Celalettin Can'dı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi konferans salonunda düzenlenen panele çok sayıda izleyici katıldı.
Demokratik bir toplum olabilmek için, geçmişle hesaplaşmak
Tanrıkulu, konuşmasında özetle geçmişle yüzleşmeye değindi. Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) serüveninin aslında 1999'da başladığını belirten Tanrıkulu, ülkede o tarihten beri yaşanan hak ihlallerine ilişkin verileri gündeme getirdi. Tanrıkulu, 1985 - 2003 yılları arasındaki faili meçhuller, yaralanmalar, ölümler, köy boşaltmalara dair rakamlarla konuşmasını tamamladı.
Doç. Sancar ise, geçmişte ağır hak ihlallerinin yaşandığını söyledi; ciddi bir rehabilitasyon sürecine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Sancar, demokratik toplumu oluşturabilmek için elbette geçmişle hesaplaşmanın gereği üzerinde durdu.
"Geçmişle hesaplaşmazsanız geçmiş hala sürüyor demektir. Geçmişle hesaplaşmaya şiddetle ihtiyaç var, ama maalesef Türkiye'de böyle bir gelenek yok" diyen Celalettin Can, 12 Eylül 1980'den sonraki süreçte binlerce insanın ölümüne gözyumulduğundan ve bunlara sebep olanlardan hesap sorulması gerektiğinden söz etti.
İHD Başkanı Alataş ise, geleceği kurmak için geçmişle hesaplaşmak gerektiğine değindi; "acı çeken milyonlarca insanın yaşadıkları acıların hesabını sormaktan alıkonulduğunu, ancak birilerinin bu kabuğu kırmakta etkili olması gerektiğini, İHD'nin bunun için varolduğunu ve bu konferansın bir ilki başardığını" söyledi.
Bir yıl boyunca her ay ve toplam 12 panel şeklinde planlanan "Herkes İçin Adalet" söyleşilerinin ikincisi olan "Geçmişin Hesabı, Geleceğin İnşası" paneli, katılımcıların soru ve cevaplarıyla tamamlandı. (ŞD/BB)