Ressam Abdulkadir Avcı'nın açtığı sergi, bir yanıyla insan hakları ihlallerine dikkati çekerken, diğer yandan da toplumsal hafızanın 'geçmiş ve şimdi' denklemini kurcalıyor. Avcı sergiyle beraber şu soruyu soruyor:
"Binlerce yıl öncesine ait kemiklerin bulunuşunun antropolojik, arkeolojik ya da tarihsel bir değeri var; ya bundan üç ay beş ay önce Bitlis'te, Diyarbakır'da, Newala Qesaba'da çıkarılan insan kemiklerinin? Çok değil, bundan on-yirmi yıl öncesinde buralara gömülmüş bu kemiklerin nasıl bir değeri var?"
Bu sergi aracılığıyla Türkiye'deki faili meçhul cinayetlere dikkati çeken Avcı, toplumsal hafızanın kazıldığı zaman altından çıkacak olanın da her şeye rağmen, hakikat olacağını dile getiriyor.
Avcı, Kayıp Yüzler adlı sergiyi Temmuz ayında Mersin'deki İnsan Hakları Derneği'nde (İHD), sonraki tarihlerde ise bu cinayetlere kurban gidenlerin kurban oldukları mekânlarda, yani başta Diyarbakır olmak üzere, Bitlis, Hakkari, Siirt, Van, Muş gibi birçok ilde açacak.
Özünde, faili meçhul cinayetlere kurban gidenlere bir saygı duruşu sergileyen Kayıp Yüzler resim sergisi, 25 Haziran tarihine kadar Maltepe Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde açık kalacak. (BA/HK)
Nazım Hikmet Kültür Merkezi-Maltepe
Yalı Mahallesi Karaağaç Sokak No.14 Beşçeşmeler Meydanı Maltepe-İstanbul