Trans Geçiş Süreci Terapi Grubu’nun 2018 yılı raporuna çalışma raporu açıklandı. Rapora göre, 2018’de 96 kişi gruba katıldı ve geçiş sürecine ilişkin güncel bilgilere erişti. Grubun toplamda 209 üyesi var.
Sene boyunca yapılan 11 oturum düzenlendi. Trans geçiş süreci terapi grubu toplantıları İstanbul’da düzenlenmesine rağmen, farklı şehirlerden gelen pek çok başvuru ve katılım var. Raporda, bu durumun nedeni, “Bulunduğu şehirde süreçle ilgili bilgiye erişim sorunu olması, süreci destekleyici hizmetlerin ve güvenli sosyalleşme alanlarının yetersiz olması gösterilebilir.” diye özetleniyor.
Yapılan araştırma sonuçlarında da yer aldığı üzere, translar geçiş sürecine yönelik bilgiye, desteğe ve güvenli sosyalleşme alanlarına erişimde sıkıntılar yaşıyor. Bu bilgi doğrultusunda 2018 yılı başından itibaren, trans terapi grubu’nun kendi sosyal medyasını var etmesi için, trans terapi grubu’nun instagram ve facebook hesapları oluşturuldu. Ücretli tanıtım reklamları oluşturuldu.
2018 yılında başvuran transların %44,8’i (43 kişi), sosyal medya üzerinden trans terapi grubundan haberdar oldu ve geçiş sürecine yönelik destek aldı.
"Güvenilir bilgiye ulaşmakta zorlanıyorlar"
Önceki yıllara ait veriler kayıtlı olmasa bile 2013’ten beri terapi grubu oturumlarını koordine eden ve bu oturumlarda yer alan hayat Çelik, konuya dair şunu söyledi:
“Edindiğim gözleme dayanarak; yukarıda ki tabloya baktığımda; transların kendini kabul ve beyanı ile, geçiş sürecine başlama yaşının giderek düştüğünü rahatlıkla söyleyebilirim. Elbette bu sonucun oluşmasında internet medyasının ve bilgi teknolojisinin yaygınlaşmasının payı büyük.”
SPoD ve Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika Forumu ortaklığında yapılan; Türkiye’de LGBT Bireylerin Sosyal ve Ekonomik Sorunları Araştırması’ (Haziran 2015) göre; transların yüzde 50,4’ü (71 kişi) cinsiyet geçiş süreciyle ilgili yeterli ve güvenilir bilgiye ulaşmakta zorlandığını belirtiyor.
Yine ankete katılan her iki trans bireyden 1’i genital dönüşüm ameliyatı için ciddi miktarda para biriktirmek durumunda olduğunu, hormon ilaçlarını ödeyerek aldığını ve cinsiyet geçiş sürecine ilişkin bilgiye ulaşmakta güçlük çektiğini belirtiyor.
Yüzde 14,9’u (21 kişi) Yaşadığım şehirde sürecimi tamamlayabileceğim bir hastane olmadığı için başka bir şehre gitmek durumunda kaldığını belirtiyor.
Gruptan bilgi almak isterseniz sosyal medya hesapları şöyle: Facebok: @transterapigrubu İnstagram:@transterapigrubu (EMK)