Birleşik Emek Koordinasyonu OHAL ve ekonomi politikaları ile haklarından olan ve geliri azalan işçilerin sesini duyurmak üzere “Geçinemeyen Milyonlarız, İnsanca Bir Yaşam İstiyoruz” isimli bir basın toplantısı düzenledi.
Toplantıya, geçinemediğini söyleyerek dört ay önce kendisini meclisin önünde bedenini ateşe veren işçi Sıtkı Aydın ve KHK ile işinden atılan belediye işçisi Kenan Güngördü de katıldı.
Birleşik Emek Koordinasyonu’nun bildirisinde hükümetin “kamuda taşerona son” söylemiyle aslında taşeron işçilerin kadro mücadelesinin önüne geçilmeye çalışılmasına ve “taşerona kadro yasasının işçilerin bir kısmını işten attığı, kadroya aldıklarını da daha düşük ücretle taşerondan daha kötü koşullara mahkum ettiğine” dikkat çekildi. Doların yükselmesiyle pahalılığın daha da artacağı emekçilerin açlığa mahkum edildiği belirtildi.
“Şirketler insan hayatını hiçe sayıyor”
Sinpaş Altınoran inşaatında kalıp ustası olarak çalışırken 3. kattan aşağıya düştüğünü söyleyen Sıtkı Aydın, geçirdiği kazanın sebebini şirketin “insan hayatını hiçe sayan tavrı” olduğunu ifade etti. İnşaat alanında olması gereken tedbirlerin yokluğundan ve işçinin üç ayda bir ödeme almasından yakındı.
Kaza sürecinden bahseden Aydın, olayın ardından hastaneye kaldırıldığında çalıştığı taşeron firma Delta İnşaat’ın sahibi Tolga Zengin’in kendisine maddi güvence vermesi sebebiyle polise şikayetçi olmadığını, vaatlerin gerçeğe dönmediğini gördükten sonra ifadesini değiştirmek istediğinde de bu kez polisin yoğunluk gerekçesiyle ifadesini almadığını kaydetti.
Çalıştığı şirketin, ayağa kalkana kadar günlük ücretinin ödenmesi talebine karşılık 300 lira vermesinden sonra 40 bin liralık tazminat davası açan işçi, dava sürecinin sürekli uzatıldığını ve maddi olarak çok zorluk yaşadığını söyledi.
Aydın, Çalışma Bakanı’nın talimatıyla borcunun silindiğini ve kendisine bahçıvanlık işi verildiğinden bahsetti, “Benimle ilgilendiler. Oyumu AKP’ye attım, yine atacağım. Namaz kılan bir cumhurbaşkanı var, oyumu ona vereceğim. Masonlar ekonomiyle oynuyor ama artık halk da cahil değil, herkes her şeyi görüyor.”
“Hak aramak bu ülkede teröristlik oldu”
KHK ile işten çıkarılan belediye işçisi Kenan Güngördü ise “Dev Sağlık-İş ve HDP bünyesinde yasal, siyasi çalışmalar yaparken 11 kişilik bir ekip olarak kovulduk” dedi. 43 gündür Zeytinburnu Belediyesi önünde oturma eylemi yapan Güngördü, eylemine işini geri alana kadar devam edeceğini söyledi ve dayanışma çağrısı yaptı.
Kenan Güngördü, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’ın kendisiyle ilgili “Terörist, PKK’li olduğu için işten çıkarttık” sözlerine “Hak aramak bu ülkede teröristlik oldu” diyerek karşılık verdi.
Zeytinburnu Belediye Başkan Yardımcısı Saffet Öz’ün kendisine belediyenin işçileri “az suçlu, suçlu ve çok suçlu” olarak üç kategoriye ayırdığını, kendisinin de “çok suçlu” sınıfına girmesi sebebiyle işinden çıkartıldığını söylediğini belirtti. (YT/ÇT)