İzmir'de üç sene önce ameliyatla diz protezi takılmasından iki gün sonra HIV pozitif olduğunu öğrenen hastanın, operasyon yerinde oluşan iltihap nedeniyle protezin çıkarılıp yenisinin takılması için birçok hastaneye gitmesine rağmen doktorların çeşitli bahanelerle kendisini tedavi etmekten kaçındığını söylemesi üzerine doktorlar, İl Sağlık Müdürlüğü ve Pozitif Yaşam Derneği harekete geçti.
Pozitif Yaşam Derneği'nin danışmanlarından Prof. Dr. Deniz Gökengin'in "söylemesi acı ama doktorlar bu hizmeti vermekten kaçınıyorlar" demesi üzerine "tıp etiği" tartışmaları başladı. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'nün hastanın tedavisinin İzmir il sınırları içinde yapılacağını söylemesi önemli bir gelişme olsa da, bu konuda farklı resim çizen taraflar var.
İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı Cengiz Balaban, bianet'e yaptığı açıklamada, hiçbir doktor açıkça "HIV pozitif hasta tedavi etmem" demediği için doktorlara yapılacak yasal bir işlem olmadığını söyledi. Çeşitli mazeretler öne süren doktorların gerekçelerinin de saçma ve anlamsız olmadığını söyleyen Balaban, "eğer gerekçeler anlamsız olsaydı bu doktorların HIV pozitif bir vakayı tedavi etmekten kaçındıklarını söyleyebilirdik" dedi.
Hastanın durumunun uzun süredir bilindiğini ve çözüm bulunmaya çalışıldığını söyleyen Balaban, hastanın tedavisinin yapılması için yarın bir heyet toplayacaklarını ve hasta ile diyalog halinde bir yöntem belirleyeceklerini belirtti.
"HIV değil önyargı öldürür"
Pozitif Yaşam Derneği yönetim kurulu üyesi Önder Sağtürk, bianet'e yaptığı açıklamada, doktorların öne sürdüğü gerekçelerin gerçek gerekçeler olmanın ötesinde ön yargılar olduğunu söyledi. Sağtürk, "HIV değil önyargı öldürür" dedi.
Sağlık personelinin HIV pozitif hastalara nasıl müdahale edeceğini iyi bilmesi gerektiğini söyleyen Sağtürk, "İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'nün müdahalesi yerindedir ancak bu olay ve tedavi süreci basına yansımadan böyle bir müdahalenin yapılmasını isterdik. İstanbul Tabip Odası ile diyalog halindeyiz. Önümüzdeki günlerde ortak eğitim seminerleri düzenleyeceğiz" dedi.
"Ticarileşen Sistemin de Sorgulanması Gerek"
İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Erdener Özer, bianet'e yaptığı açıklamada, sağlık sektörünün daha büyük bir resmini çizdi. Hekimlerin tıp etiğine ters bir tavra girmesinin sorgulanabileceğini ancak ticarileşen sağlık sisteminin, sistemin tüm etiğini yok ederek etik yükümlülüğünü sadece hekimlere bıraktığını söyledi.
"Hiçbir idare hekimin ihtiyacı olan önlemleri almaya yanaşmıyorsa, tüm riski hekimin kişisel olarak yüklenmesi isteniyorsa, ticarileşen sağlık sistemi riskli ve bakım gerektiren hastaları sisteme almamaya çalışıyorsa orada sadece hekimlerde suç bulmak doğru olmaz."
"Hasta tüm sistemin aksaklıklarını karşısında gördüğü hekimden biliyor. Suçlu olan hekimler her zaman tartışabilir ancak tıp etiğini yüklenmeyen ve ticarileşen bir sistemin her vakada sorgulanması gerek." (GY/ŞA)