78'liler Grişimi'nin çağrısıyla, haftasonu Galatasaray Lisesi önünde yapılan, yaklaşık 30 sivil toplum örgütü, dernek ve siyasi partinin imzacısı olduğu basın açıklamasında Anayasanın geçici 15. maddesi kaldırılması talep edildi.
Basın açıklamasında darbe tartışmalarının tekrar gündeme gelmesine dikkat çekildi.
" CHP nin amacı ne olursa olsun, bu gün yaratılan iklim önemli İnsanlık suçlarında zaman aşımı olmadığı halde, darbe dönemlerinden demokrasiye geçilirken darbeciler bu tür geçici maddelerle kendilerini güvence altına alıyorlar. İktidarda oldukları süre içerisinde dokunulmaz olmak onlara yetmiyor. İktidardan uzaklaştıktan sonra da dokunulmazlıkları olsun istiyorlar."
Açıklamada Ertuğrul Özkök de eleştirildi.
"Merak etmeyin 12 Eylül darbecilerinden hesap sorulmaya başladığında, bu ülkenin 11 Eylüle nasıl ve kimler tarafından getirildiği bu kez hukuki zeminde belgeleneceğinden artık üç maymunu oynayamayacaksınız."
Yasa ne diyor?
Geçici 15. madde, 12 Eylül darbesini yapan ve ardındaki dönemde ülkeyi yöneten darbe liderlerini yargılanmaktan şu metinle koruyor:
"12 Eylül 1980 tarihinden, ilk genel seçimler sonucu toplanacak Türkiye Büyük Millet Meclisinin Başkanlık Divanını oluşturuncaya kadar geçecek süre içinde, yasama ve yürütme yetkilerini Türk milleti adına kullanan, 2356 sayılı Kanunla kurulu Milli Güvenlik Konseyinin, bu Konseyin yönetimi döneminde kurulmuş hükümetlerin, 2485 sayılı Kurucu Meclis Hakkında Kanunla görev ifa eden Danışma Meclisinin her türlü karar ve tasarruflarından dolayı haklarında cezai, mali veya hukuki sorumluluk iddiası ileri sürülemez ve bu maksatla herhangi bir yargı merciine başvurulamaz.
"Bu karar ve tasarrufların idarece veya yetkili kılınmış organ, merci ve görevlilerce uygulanmasından dolayı, karar alanlar, tasarrufta bulunanlar ve uygulayanlar hakkında da yukarıdaki fıkra hükümleri uygulanır."
Açıklamanın imzacıları şöyle:
78'liler Girişimi, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Alevi ve Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Özgür Demokratik Alevi Hareketi, Barış Anneleri, Göç-Der, Dersim Enstitüsü girişimi, Emekli-Sen 3 No'lu Şube, Emekli ve Yaşlılar Hareketi, KESK İstanbul Şubeler Platformu, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, TUAD, İDA-DER, Yaşam Ağacı Derneği, Karşı Sanat Çalışmaları, Anti Kapitalist, İstanbul Makina Mühendisleri Odası, Emek Partisi (EMEP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Demokratik Toplum Partisi (DTP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Sosyalist Parti (SP), İşçi Kardeşliği Partisi (İKP), Sosyalist Emek Hareketi (SEH), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Yeşiller Partisi. (EZÖ)