Florence Aubenas, Daniele Mastrogiacomo, Steve Centanni, Simon Wilson ve Mohammed Yahya gibi geçmişte Afganistan, Gazze Şeridi ve Irak'ta rehin alınan habercileri bir araya getiren Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, halen 13'ünün silahlı grupların elinde tutulduğunu bildirdi.
Brüksel merkezli Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (İFJ) da, "Gittikçe daha fazla meslektaşımız insafsızca başvurulan rehin alma ve kaçırmalarda karşı karşıya kalıyor" dedi.
İşgalinden beri en tehlikeli ülke: Irak
2006 yılında 82 gazeteci ve 32 medya çalışanının saldırılarda yaşamını yitirdiğini bildiren RSF, bu cinayetlerin 64'ünün, dört yıldır ABD ve müttefiklerinin işgaline uğradığından bu yana gazeteciler için en tehlikeli yer haline gelen Irak'ta işlendiğini duyurdu. Bu ülkede 2005 yılında 29, 2004'te 32, 2003'te de 15 gazeteci öldürülmüştü.
En çok gazeteci cinayeti yaşanan ülkeler arasında Meksika (9), Filipinler (6), Rusya (3) ve Libya'ya (1) yer verildi.
Afganistan'da Mastrogiacomo özgür ama...
Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla FİJ de, işgal altındaki Irak ve Afganistan gibi ülkelerde habercilerin yaşadığı saldırılara örnekler verdi.
Afganistan'da İtalyan gazeteci Daniele Mastrogiacomo kaçırıldıktan bir süre sonra salıverilirken Afgan şoförü Sayed Agha ve tercümanlığını yapan Ajmal Nakşibendi Taliban yönetimince infaz edildi.(EÖ/AÖ)