76,6 kilometrelik Gebze-Halkalı demiryolu ulaşım hattı bugün açılıyor.
Hattın 13,6 kilometrelik “Boğaz hattı” olarak bilinen Ayrılıkçeşme – Kazlıçeşme hattı 29 Ekim 2013’te açılmıştı.
Gebze-Haydarpaşa ve Sirkeci-Halkalı arasındaki banliyö seferleri ise 19 Haziran 2013’te hat yenileme gerekçesiyle durdurulmuş ve çalışmaların iki yıl içerisinde bitirileceği açıklanmıştı.
Altı yıl aradan sonra bugün yapılacak açılışla birlikte Halkalı-Sirkeci ve Gebze-Haydarpaşa hatları ayrı ayrı çalışmayacak. Bundan sonra Anadolu yakasında Gebze’den kalkan tren Marmaray hattından Avrupa yakasına geçerek Halkalı’ya kadar gidecek. Aynı rota Halkalı’dan kalkan tren için de tersi istikamette olacak.
Hattın resmi adı B1 Marmaray Gebze-Halkalı Hattı.
Bu hattın açılmasıyla birlikte Marmaray’ın boğaz bağlantısını kullanacak olan trenler Halkalı’dan Gebze’ye kadar aktarmasız hareket edecek.
Halkalı-Gebze arası 115 dakika sürecek.
* Hat hakkında detaylı bilgi için tıklayın
Ancak, bugün yapılacak açılış öncesi bazı itirazlar da yükseliyor.
İnşaat Mühendisleri Odası, hattın güvenirliğine ilişkin endişeleri sıralarken, CHP’li Ali Şeker ise Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası’nın sıraladığı “Yedi temel eksik” iddialarından yola çıkarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.
İnşaat Mühendisleri: Sinyalizasyon tamamlanmadan açılmamalı
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada şu noktalara dikkat çekildi:
* Yaklaşık 76 km uzunluğundaki Halkalı–Gebze Marmaray koridoru içindeki kent içi ve şehirlerarası trenlere ayrılan hatların sinyalizasyon ve trafik kontrol sistemleri tamamlanmadan kesinlikle hizmete açılmamalıdır.
* Hatların teknolojik ve personel eksikleri üzerinde titizlikle çalışılmalı ve gerekli sertifikasyon çalışmalarının ardından açılış yapılmalıdır. Bu işler ne kadar süre gerektiriyorsa bundan kesinti yapılmamalıdır.
* 13 Aralık 2018 tarihinde Ankara`da meydana gelen ve 9 kişinin yaşamını yitirdiği sinyalizasyon bağlantılı YHT olayının acısı henüz çok tazedir. Gün içinde az sayıda trenin işletildiği bu hatta hatalı trafik yönetimi ve ihmallerin yol açtığı bu olayda kafa kafaya çarpışma meydana gelmiştir. Sinyalizasyon sistemi tamamlanmadan yetersiz personel eğitimiyle hattın işletmeye açılması, yaşanan acı sonucu doğurmuştur. Bu ve geçmişte benzerleri yaşanmış olaylardan ders alınmalı, aynı hataları tekrarlamaktan kesinlikle kaçınılmalıdır.
* Marmaray hattındaki tren trafiğinin hacmi Ankara-Konya YHT hattındakinden kat be kat fazladır. Çok sayıda tren işletilen hatlardaki trafiğin manuel yürütülmesi güvenliği tehlikeye atmak olur. Benzer şekilde eksik sinyalizasyon da işletim güvenliğini riske atar.
* Demiryolu ulaştırmasında güvenlik diğer tüm hedeflerin önünde gelir. Başka amaçları önceleyip güvenliği geri plana atmak ne akla ne de vicdana sığar. Marmaray hattı tüm teknik ve teknolojik gerekler tamamlanmadan kesinlikle hizmete açılmamalıdır.
CHP’li Şeker’den Bakan Turhan’a sorular
CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker de banliyö hattıyla ilgili olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.
Hattın açılışının 31 Mart yerel seçimleri öncesine alınarak aceleye getirildiğini ifade eden Şeker, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası’nın 5 Mart’ta sıraladığı yedi temel eksikten yola çıkarak Bakan Turhan’a şu soruları yöneltti:
* 12 Mart tarihinde açılacağı söylenen ilgili hattın yolcusuz test çalışmaları ne zaman başlamıştır? Bir hattın vatandaşlar için güvenli olduğunun söylenebilmesi için ne kadar süre için test çalışması yapılması gerekmektedir?
* İlgili hattın sertifikasyon almadan kullanıma açılacağının ilan edildiği iddiaları doğru mudur?
* Kullanıma açılacak olan yeni hatta ilişkin olarak makinistlere eğim, peron, sinyal, makas yerleri konusunda gerekli eğitimler verilmediği yönündeki iddialar doğru mudur? Bu iddialar doğru ise gün içerisinde yüzbinlerce İstanbulluyu taşıyacak olan bu hatta vatandaşlarımızın canlarının tecrübesiz makinistlere emanet edileceği anlamına mı gelmektedir?
* İlgili hatta ilişkin olarak kaç adet Tren Trafik Kontrolörü istihdam edilmiştir? Toplamda gerekli olan 42 Tren Trafik Kontrolörünün hala istihdam edilemediği iddiaları doğru mudur?
* Aynı hat üzerinde hem Marmaray trenleri ve hem de ana hat trenlerinin çalıştırılması öngörüldüğünden ERTMS (European Rail Traffic Management System) sistemi ile çalışacak trenler için bazı noktalarda sinyal görüş mesafesinin çok kısa olup yönetmeliklerle belirlenmiş frenleme mesafesi için yetersiz olduğu iddiaları doğru mudur?
* Marmaray trenlerinin işletim sistemi olan CBTC (Communications Based Train Control) iletişim tabanlı tren kontrol sisteminin henüz tam olarak çalışmadığı iddiaları doğru mudur?
* OCC Kumanda merkezi ekranında sık-sık tren kayıpları yaşandığı, yani hat üzerinde işleyen trenlerin Trafik Kontrolörü ekranında takibinde sıkıntı olduğu iddiaları doğru mudur?
* Halkalı, Gebze ve bazı istasyonlarda otomatik motorlu makaslarda henüz makas motorlarının olmadığı, bu sebeple makas değişikliğinin elle yapılacağı iddiaları doğru mudur?
* Yukarıda da değinildiği üzere, AKP seçimler öncesinde henüz kullanıma hazır olmayan tren hatlarını kullanıma açarak geçmişte de çok sayıda vatandaşımızın hayatını kaybetmesine sebep olmuştur. Bugün de ilgili hattın gerekli testler ve alınacak tedbirler tamamlanmadan kullanıma açılmak istenmesinde ısrar edilmesi geçmişte yaşanan bu kazalardan hiçbir ders alınmadığı anlamına mı gelmektedir? (EKN)
* Fotoğraf: AA - Arşiv