Greenpeace'in yeni kampanyası Genetiği Değiştirilmiş Organizmalara (GDO) karşı.10 tane genetiği değiştirilmiş GDO'lu mısır çeşidinin Türkiye'ye ithalatına ilişkin yapılan başvuruya dair süreç devam ederken başlayan kampanyayla ilgili olarak Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç'le konuştuk.
Kampanyanın kısa vadeli amacının söz konusu 10 mısır çeşidinin izin almasını engellemeye çalışmak olduğunu anlatan Dinç, uzun vadeli hedeflerinin de Türkiye'nin GDO'dan uzak kalmasına katkıda bulunmak olduğunu söyledi.
Tarımın Greenpeace'in çalışma alanlarından biri olduğunu hatırlatan ve GDO'nun Türkiye'de tarımla ilgili en önemli gündemlerden biri olduğunu belirten Dinç, kampanyaya kaynaklık eden süreci şöyle anlattı:
"Kampanyanın kısa vadeli amacı bu 10 mısır çeşidinin Biyogüvenlik Kurulu'ndan onay almasını engellemek. Ekimde Biyogüvenlik Kurulu 10 mısır çeşidinin ithalatını değerlendirmeye aldı ve 10-12 Ekim arasında kamuoyunun görüşüne açtı. Kamuoyunun görüşüne sunulduktan sonra 90 günlük bir zaman diliminde Biyogüvenlik Kurulu'nun karar alması gerekiyor. Bir ayı zaten geçti. Bir ay içinde kamuoyu görüşleri derleniyor, komiteler tarafından inceleniyor ve komiteler raporu kurula sunuyor. 11 Kasım itibarıyla raporlar sunuldu. Şimdi top Biyogüvenlik Kurulu'nda. Önümüzde iki aylık karar süreci var; ancak karar bir haftada da çıkabilir, iki ayın sonunda da. Kurulun onay vermemesi için çalışıyoruz.''
GDO'dan uzak bir Türkiye
Dinç ana hatlarıyla şu noktalara dikkat çekti:
* Uzun vadeli amacımız, bu kampanya sonrasında da devam edecek süreçte Türkiye'ye GDO'ların ister hayvan yemi, insan gıdası ister tarımsal ürün olarak tohum şeklinde olsun Türkiye'ye girmesini engellemek.
* GDO meselesini ve özelde bu 10 ürünle ilgili süreci kamuoyuna getirmek, kamuoyunun dikkatini buraya çekmek, unutulmasını engellemek; bu şekilde bir dolaylı baskı mekanizması oluşturmak önemli.
* İnternet sitemizdeki imza kampanyası ise hâlâ sürüyor. 10-12 Ekim'de 48 saatlik bir dilimi için başlattık imza kampanyasını ama şu anda onu 500 bin imza hedefiyle devam ettiriyoruz. Bu süreçte toplanacak imzaları da Biyogüvenlik Kurulu'na ve bakanlığa da ileteceğiz.
* Türkiye'nin GDO'suz olmasını isteyen insanların sitemize girerek imza kampanyasına destek vermesini bekliyoruz. (YY)