GDO'ya Hayır Platformu, Mersin'de ele geçirilen GDO'lu pirinçlerle ilgili Tarım Bakanı'nı göreve çağırarak derhal GDO`lu pirincin ya da çeltiğin piyasadan çekilerek imha edilmesini talep etti.
Açıklamada, halkın pirinç tüketmekten çekindiğine dikkat çekilerek Bakanlık bu pirinçleri imha etmediği taktirde "pirinç protestosu" oluşarak yerli pirinç tüketicilerin mağdur olacağı belirtildi.
Dünyada ticari olarak tescil edilmiş GDO`lu pirinç üretimi olmadığı belirtilen açıklamada bunun, dünyada GDO`lu pirinç üretilmediği anlamına gelmediği belirtildi.
GDO'lu pirinç üretenler
Dünyada GDO'lu pirincin tarımsal üretimini yapan ülkeler şöyle:
* 1999'da Bayer CropScience tarafından geliştirilen yabancı ot ilacına toleranslı GDO`lu iki pirinç çeşidine, 2006'da da GDO`lu bir pirinç çeşidine ABD`de tarımsal amaçlı üretim izni verildi.
* 2004'te İran`da Tarımsal Biyoteknoloji Araştırma Enstitüsü`nün geliştirdiği haşerelere dirençli GDO`lu pirinç çeşidi için tarımsal üretim izni alındı. İran sadece 2005 ve 2006 yıllarında 20.000 hektarlık arazide ticari amaçlı GDO`lu pirinç üretti.
* 2007'de Japonya`da Ulusal Agrobiyoloji Bilimleri Enstitüsü`nün geliştirdiği besin içeriğini zenginleştirmeyi amaçlayan GDO`lu pirinç çeşidine tarımsal üretim izni verildi.
* 2009'da Çin`de Huazhong Tarım Üniversitesi`nin geliştirdiği haşerelere dirençli GDO`lu iki pirinç çeşidine tarımsal üretim izni verildi.
Ancak bu ülkelerin ticari amaçlı GDO`lu pirinç ürettiklerine dair resmi bir bilgi mevcut değil.
Dünyadaki GDO skandalları
Açıklamada, dünyanın birçok ülkesinde GDO‘lu pirinç skandalı yaşandığı hatırlatıldı.
"2006'da Almanya, Fransa ve İngiltere`de market raflarında GDO`lu pirince rastlandı. Aynı dönemde ABD`de pirinç üreticilerinin tarlalarında GDO`lu pirinç bulaşıklıkları tespit edildi. AB, ABD'den aldığı pirinçlerde GDO olmadığına dair belge istedi.
"2006 da Bayer‘in henüz ticari olarak yasallaşmamış sadece deneme üretimleri yaptığı LL601 isimli GDO‘lu pirincin normal pirinçlere karışması nedeniyle pirinç borsalarını allak bullak ettiği skandalın faturası 1,2 milyar dolar olarak hesaplandı."
Geçtiğimiz yıl AB ülkelerinde GDO‘lu pirinç ve pirinç ürünleriyle ilgili aşağıdaki vakalar tespit edildi:
Belçika: 8, 15 Mart 2012, Çin orijinli GDO‘lu pirinç eriştesi tespit edildi ve ülkeye sokulmadı.
Çek Cumhuriyeti: 6 Haziran 2012, Çin‘den gelen GDO‘lu pirinç eriştesi ülke sınırında yakalandı.
Fransa: 20 Nisan, 14 mayıs, 27 Haziran 2012, Çin‘den gelen GDO‘lu pirinç erişteleri sınırdan geri çevrildi.
Almanya: 22 Ağustos, 5 Eylül 2012, Filipin orijinli GDO‘lu pirinç eriştesi tespit edildi ve raflardan toplatıldı.
Norveç: 10 Mayıs 2012, Çin‘den gelen GDO‘lu pirinç eriştesi tespit edildi ve sınırdan geri çevrildi, 30 Ağustos 2012, Çin orijinli GDO‘lu pirinç sınırda yakalandı.
İtalya: 26 Mart, 10 Ekim, 19 Ekim 2012 Çin orijinli GDO‘lu pirinç ve pirinç ürünlerine sınırda el kondu.
Portekiz: 23 Mart, 16 Mayıs, 8 Kasım 2012 Çin orijinli GDO‘lu pirinç ve pirinç ürünleri tespit edildi ve sınırdan geri çevrildi.
Hollanda: 13 Eylül, 2 Ekim, 7 Kasım 2012, Çin orijinli GDO‘lu pirinç ürünleri tespit edildi ve sınırdan geri çevrildi.
Ne olmuştu?
ABD'den Mersin Limanı'na getirilen 23 bin tonluk pirinçte GDO saptandığı iddiasıyla soruşturma başlatılmış, önce üç kişi tutuklanmıştı. Ardından Tiryaki Agro, Tat Bakliyat ve Göze Tarım’ın sahipleri ile üst düzey yöneticilerinin de tutuklanmasıyla bu sayı yediye çıktı. Bir kişi de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Göze Tarım A.Ş.'nin yöneticileri üç kişi, 17 Nisan'da "tutuklamaya itiraz" başvuru üzerine serbest bırakıldı.
GDO’lu pirinç soruşturmasında, TÜBİTAK’ın Ankara’daki merkez laboratuarında yapılan incelemede pirinç örneklerinde yüksek oranda GDO tespit edilmişti.
Pirinçlerine el konulan şirketler yaptıkları ilk açıklamalarda ürünlerinde GDO olmadığını, aynı gemide ithal edilen mısır ve soya gibi diğer ürünlerden pirinçlere GDO bulaşmış olabileceğini iddia etmişlerdi. (NV)