Greenpeace eylemcileri bugün, üzerinde “GDO’lu pilav” yazan iki adet pilav arabasıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı önüne gelerek Bakan Mehdi Eker’i öğle yemeğine davet etmek istedi ancak güvenlik görevlilerinin müdahalesiyle karşılaştı.
Güvenlik görevlileri “Nohutlu değil, GDO’lu pilav, yer misin Mehdi Eker?” yazılı pankart açan eylemcilerin pankartlarına ve pilav arabalarına el koydu.
Eylemcilerin açtığı pankartlardan biri de “GDO’lara da Masallara da Karnımız Tok” şeklindeydi.
Hatırlanacağı gibi Bakan Eker Mersin’de ele geçirilen pirince GDO’lu raporu veren İTÜ bünyesindeki MOBGAM (Moleküler Biyoloji ve Genetik Araştırmaları Merkezi) laboratuvarının sonuçlarının yanlış olduğunu iddia etmiş, yanlış yapıldığına dair açıklamayı üniversiteden beklediklerini söylemişti.
Ardından İTÜ Rektörlüğü’nden laboratuar sonuçlarında usul ve deneysel kurgu hataları olduğu açıklanmıştı.
“Örtbas çabası”
Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç İTÜ Rektörlüğü’nün açıklamasını “pirinç skandalının nasıl örtbas edilmeye çalışıldığının somut bir göstergesi” olarak niteledi.
“Ancak bunu da apar topar ve acemice yapıyorlar. Rektörlük yaptığı açıklamayla, esasında analiz sonuçlarının doğru olduğunu kabul ediyor ancak adeta kendi bünyesindeki MOBGAM’a ‘sen neden pirincin kimlik testini yapıp bizi zor duruma soktun’ diyerek karalamaya çalışıyor.
“Bu da rektörlüğün, Tarım Bakanlığı’ndan ve hükümetten nasıl bir baskı gördüğünü gösteriyor.”
Çelişkiler
Greenpeace Akdeniz’den Dinç İTÜ Rektörlüğü’nün çelişkisine değindi.
“İTÜ rektörlüğü açıklamasında üç tane pirinç numunesinden bahsediyor. Oysa MOBGAM üç değil toplam 11 numuneyi test etti.
“Rektörlüğün dünkü açıklamasında yer alan numune numaraları, MOBGAM’ın test ettiği numunelerin hiçbirinin numarasına uymuyor.”
Dinç sözünü ettiği numune numaralarını da verdi.
Greenpeace, “Geri Dönüşü Olmaz sloganıyla bir de kampanya yürüterek bakanlığın yasa değişikliği tasarına karşı Türkiye halkını GDO’lara hayır demeye çağırıyor.
Bilimsellik kaygısı
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi de bir akademisyenin bilimsel çalışmalarının ancak başka bir bilimsel çalışma ile çürütülebileceğini belirterek İTÜ Rektörü Prof. Mehmet Karaca’nın çalışmayı yapanları istifaya zorlamasını kınadı ve istifaya davet etti.
“Bir üniversitede bir akademisyenin veya akademisyenler heyetinin bilimsel çalışmaları ancak başka bir bilimsel çalışma ile çürütülebilir.
“Oysa İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, kendi ekibinin çalışması konusunda bu yolu tercih etmek yerine, kendisine yönelik baskılara boyun eğerek ekibini istifaya zorlamış hatta istifa ettirmiştir.
“Bununla da yetinmeyen İTÜ rektörü, bilimsel bir çalışmayı bir satırlık bir kararla yok sayan bir açıklama yaparak benzersiz bir skandala imza atmıştır.”
Ne olmuştu?
İTÜ Rektörlüğü MOBGAM’ın raporlarının ‘süreçteki usul ve deneysel kurgu hataları’ nedeniyle teknik olarak geçersiz olduğunu iddia eden bir açıklama yaptı.
Ardından İTÜ-MOBGAM Merkez Müdürü Doç. Dr. Alper Tunga Akarsubaşı’nın istifa haberi geldi.
Mersin Cumhuriyet Savcılığı İTÜ’den de pirinçlerin analiz edilmesini istemişti. İTÜ de pirinçlerin GDO’lu olduğunu bildirmişti.
Daha önce TÜBİTAK’ın Ankara’daki merkez laboratuarında yapılan incelemede de pirinç örneklerinde yüksek oranda GDO tespit edilmişti.
Bakan Mehdi Eker ise yaptığı açıklamalarda aynı gemide ithal edilen başka ürünlerden pirinçlere GDO bulaşmış olduğunu iddia etmişti.
GDO’lu pirinçler Mersin limanında ele geçirilmişti.
ABD'den Mersin Limanı'na getirilen 23 bin tonluk pirinçte GDO saptandığı iddiasıyla soruşturma başlatılmış, önce üç kişi tutuklanmıştı.
Ardından Tiryaki Agro, Tat Bakliyat ve Göze Tarım’ın sahipleri ile üst düzey yöneticilerinin de tutuklanmasıyla bu sayı yediye çıktı. Bir kişi de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Göze Tarım A.Ş.'nin yöneticileri üç kişi, 17 Nisan'da "tutuklamaya itiraz" başvuru üzerine serbest bırakıldı.
Pirinçlerine el konulan şirketler de GDO’nun bulaşmış olduğunu iddia ediyor. (YY)