GDO’ya Hayır Platformu’nun açtığı dava sonucu Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Biyogüvenlik Kurulu'nun genetiği değiştirilmiş (GDO) iki adet mısır çeşidi ve ürünlerinin hayvan yemlerinde kullanılmasına izin verdiği kararını ve "GDO ve Hükümlerine Dair Uygulama Talimatı"nın yürütmesini durdurdu.
Platform, karar dikkate alınarak Biyogüvenlik Kurulu'nca izin verilen toplam 16 adet transgenik mısır ve 3 adet transgenik soya çeşidinin hayvan yemi olarak ithalatı ve piyasaya sürümünün derhal durdurulması, ithaline izin verilen tüm ürünler toplatılması ve GDO'lu ürünlerin etki ve izleme raporlarının kamuoyu ile paylaşılmasını talep etti.
Devlet ihtiyatlı davranmalı
Mahkemenin durdurma gerekçesinde Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerde, insan sağlığının, çevre sağlığının, biyolojik çeşitliliğin ve gıda güvenliğinin söz konusu olduğu durumlarda, taraf devletlerin konuya ihtiyatilik (öntedbirci) ilkesi çerçevesinde yaklaşmaları gerektiği vurgulandı.
Danıştay, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği İktisadi İşletmesi, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği Derneği, Yumurta Üreticileri Birliği tarafından genetiği değiştirilmiş söz konusu iki mısır çeşidinin Türkiye`de yem olarak ithalatına ve piyasaya sürülmesi için yapılan başvuru neticesinde verilen ithalat izninin hukuka aykırı olduğuna karar verdi.
Zararlı olmadığı hukuken bilinemez
Kararda, transgenik mısır çeşitlerinin yaygın olarak yetiştirildiği ABD ve Kanada'da yabani mısır çeşidinin bulunmamasına rağmen ülkemizde geleneksel mısır çeşitlerinin yetiştirildiği ve izin verilen transgenik mısır çeşitlerinin sakıncalarını gösteren bilimsel çalışmaların göz ardı edildiği belirtildi.
Söz konusu genetiği değiştirilmiş mısır çeşidinin hayvan yemi olarak kullanılmasının insan, hayvan ve bitki sağlığı ile çevreye ve biyoçeşitliliğe zararlı olmadığı, dolayısıyla güvenli olduğu sonucuna ulaşabilmenin hukuken olanaklı olmadığı vurgulandı. (NV)