Gazze’deki Vefa Hastanesi Müdürü Basman Elashi, İsrail’in saldırıları sırasında fosfor bombası kullandığını söyledi.
Doktor Elashi, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada “İsrail yeni bazı kimyasal maddeler kullanıyor. Elimizdeki ilaçlarla bunlara müdahale edemiyoruz. Doktorlarımız bunları tedavi edemiyor. İsrail fosfor bombası kullanıyor, bu doğru” dedi.
Habere göre, İsrail ordusu dün saldırdığı Tuffah, Şecaiye ve Zeytun semtlerini fosfor bombalarıyla vurdu.
Al Jazeera Muhabiri Vael Duhduh da şu bilgileri aktardı: “Şecaiyye semtinin kuzeydoğusu yoğun bombardıman altında. Şaif bölgesi fosfor bombalarıyla vuruluyor. Gazze sağlık ekipleri bölgeye girişin imkansız olduğunu söylüyor. Hareket eden hayvanlar dahi hedef seçiliyor. Korkunç bir bombardıman var. Hiçbir hedef gözetmeksizin sivillerin yaşadığı evler hedef seçiliyor. Tanklardan da ateş açılıyor.”
İsrail 2009 ve 2012'deki Gazze saldırılarında da yine fosfor bombası kullanmıştı.
Ambulans ve sağlıkçı giremiyor
Ambulanslar hâlâ Gazze’nin kuzeyinde bombalanan bölgelere ulaşmaya çalışıyor.
İsrail hareket halindeki araçları hedef aldığı için bombardıman sonrası çıkan yangınlar da söndürülemiyor.
Mısır hükümeti de Avrupa’dan gelen ve Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze’ye girmek isteyen sağlık gruplarının başvurularını ikinci kez reddetti.
Sağlıkçılar Refah Sınır Kapısı'nda beklemeye devam ediyor.
“Hukuka uygun” bomba
Independent gazetesinin haberine göre, İnsan Hakları Filistin Merkezi (PCHR), İsrail’in bombalarında kullandığı dört santimlik ok biçimindeki şarapnelin son olarak 37 yaşındaki Filistinli Nahla Khalil Najjar göğsünden ağır şekilde yaraladığını açıkladı ve silahın neden olduğu zararı ortaya koydu. Bir bombada/tank mermisinde binlerce bu şekilde şarapnel bulunabiliyor.
İsrail ordusu ise bu şarapneli kullandığını inkar etmiyor. Guardian’ın haberine göre İsrail ordusu “uluslararası hukuk kurallarına” uygun silahlar kullandıklarını açıkladı.
İsrail merkezi hak örgütü B’Tselem de bu silahın “insani kurallara uymadığını, sivillere yüksek zarar verdiğini” ifade etti.
Ok biçimindeki şarapneller 2002’de İsrail yüksek mahkemesince kanuna uygun kabul edilmişti. (AS)
* Fosfor bombası: Fosfor dumanının teneffüs edilmesi ciğerlerde ani yaralar oluşmasına ve teneffüs eden kişinin havasızlıktan boğulmasına yol açıyor. Beyaz fosforlu silahların kimyasal silah sayılıp sayılamayacağı tartışmalı. Kimyasal Silahlar Konvansiyonu (CWC) çerçevesinde yasaklanmasıyla ilgili herhangi bir karar alınmadı. 1980 Cenevre Sözleşmesi beyaz fosfor bombalarının sivil alanlarda bir savaş silahı olarak kullanılmasını yasaklıyor, ancak bombaların askeri hareketleri dumanla perdelemek için kullanılmasına dair bir yasak yok.