Filmin yürütücü yapımcısı Michael Moore: “Gazze'de 22 cesur Filistinli sinemacı, evlerinin ve şehirlerinin enkazından bulabildikleri araçlarla hikâyelerini filme çekmeyi başardı.”
Karim Satoum'un yönettiği "Cehennemin Cenneti" filminden bir kare.
Karim Satoum'un yönettiği "Hell’s Heaven" (Cehennemin Cenneti) adlı kısa filmde, Gazze'de yaşam mücadelesi veren bir adam, ceset torbasında uyanır. İlk başta, nasıl olup da ölüler için ayrılan kalın plastik torbalardan birinin içinde olduğunu anlayamaz. Torbadan çıkar ve yıkık bir manzaranın ortasında yer alan mülteci çadırlarının arasında yürümeye başlar, önceki gününü hatırlamaya çalışır. Çıplak beton üzerinde, soğuktan titreyerek uyuduğunu hatırlar.
Ölüler için ücretsiz yıkama ve defin hizmeti sunan bir kuruluşa gider. Bir torba ister; ancak bu isteği reddedilir. Adam itiraz eder: "Şehit olunca torba almayacak mıyım? Şimdi kullanayım bari."
“From Ground Zero” (Sıfır Noktasından, 2024) kuşatma altındaki Gazze Şeridi’nde hayatta kalmaya çalışan Filistinli 22 sinemacının son bir yılda çektiği 22 kısa filmi bir araya getirdi. Cehennemin Cenneti, bu kısa filmlerden biri.
Sıfır Noktasından'ın yapım şirketi Filistinli sinemacıları desteklemek için Nisan 2024’te kurulan Watermelon Pictures; yürütücü yapımcısı ise yönetmen, yazar, hak savunucusu ve yapımcı Michael Moore.
"Little Town" (Küçük Kasaba) filmiyle tanınan Filistinli yönetmen ve yapımcı Rashid Masharawi tarafından koordine ve finanse edilen proje, Filistinli sinemacıların yıkıntılar arasında bulabildikleri ya da kurtarabildikleri ekipmanlarla çektikleri hikâyelerden oluşuyor. Bu kısa filmler, zaman zaman animasyon, söyleşi ya da kurmaca gibi farklı türlerden besleniyor.
İki saatten kısa sürede, savaşın insanlık üzerindeki etkisini gözler önüne seren film, "Yılın En İyi Yabancı Filmi" kategorisinde 15 filmin bulunduğu 97. Akademi Ödülleri'nin kısa listesine seçildi. Michael Moore'un aktardığına göre bu, Oscar tarihinde bir ilk.
Film, Cannes Film Festivali’ne de kabul edildi; ancak organizatörler siyasi gerekçelerle filmi geri çekti ve nihayetinde film, prömiyerini Toronto'da yaptı.
“Cehennemden haber vermenin ötesinde”
Yürütücü yapımcı Moore, filmle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şöyle dedi:
“Hiçbir yönetmen, yazar veya sanatçı, kendi yok oluşunun hikâyesini anlatmak zorunda kalmamalı. Ancak geçtiğimiz yıl, Gazze'de 22 cesur Filistinli sinemacı, evlerinin ve şehirlerinin enkazından bulabildikleri araçlarla hikâyelerini filme çekmeyi başardı. Bu olağanüstü film —ki yürütücü yapımcısı olmaktan gurur duyuyorum— bu kısa filmlerin bir araya getirildiği bir koleksiyon olarak, 2 saatten kısa bir sürede izleyicilere sunuluyor. Bu filmin varlığı başlı başına bir insanlık ve sinema mucizesi.”
Matt Zoller Seitz, RogerEbert.com için kaleme aldığı kritikte ise filmle ilgili şöyle dedi:
“Rashid Masharawi tarafından yönetilen bu film, şaşırtıcı bir başarı. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından yayınlanan birçok belgesel gibi, bu film de bir soykırım sırasında mekanize bir ordunun sivil binaları hedef alırken, çocuklar da dahil olmak üzere sivilleri öldürürken ve hayatta kalanları yiyecek ve su gibi temel ihtiyaçlar için mücadele etmeye zorlarlarken, günlük yaşamın nasıl aktığını gösteriyor. Ancak ‘Sıfır Noktasından’, cehennemden haber vermenin ötesinde, bir felaketten sonra sanatın sadece mümkün değil, aynı zamanda gerekli olduğunu ve dijital teknolojinin, insanların neredeyse her şeylerini kaybettikten sonra bile hikâyelerini korumaya ve paylaşmaya devam etmelerini mümkün kıldığını göstermesi açısından değerli.”
Filmin fragmanını izlemek için aşağıdaki linke tıklayın.
Gazze’deki tablo
İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana, 458 gündür, saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı bugün itibarıyla 45 bin 854'e yükseldi. Ölenlerden 17 bin 818'i çocuk, 12 bin 287'si ise kadın.
Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Gazze'deki yaralı sayısı da 109 bin 139'a yükseldi.
Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu; ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi. (TY)
bianet LGBTİ+ haberleri editörü. "1 Mayıs 1977 Kayıplarını Yakınları Anlatıyor/1 Mayıs 1977 ve Cezasızlık" dosyasını hazırladı. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümü mezunu. 2019 yılından...
bianet LGBTİ+ haberleri editörü. "1 Mayıs 1977 Kayıplarını Yakınları Anlatıyor/1 Mayıs 1977 ve Cezasızlık" dosyasını hazırladı. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümü mezunu. 2019 yılından beri "Küba" isimli köpekle ev arkadaşı.
58 yaşında hayatını kaybeden sanatçı Volkan Konak için öğle namazını müteakip Levent’teki Barbaros Hayrettin Paşa Camisi’nde cenaze namazı kılındı.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre, sanatçının sevenlerinin yoğun ilgi gösterdiği törende, taziyeleri eşi Selma Konak kabul etti.
Cenaze törenine katılan sanatçılar arasında Orhan Gencebay, Erol Evgin, Resul Dindar, Alper Kul, Aylin Kontente, Melek Baykal, Müjdat Gezen, Sinan Özen, Hakan Altun, Berkay ve Hüsnü Şenlendirici de yer aldı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, törenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, şöyle konuştu:
“Geçen hafta İstanbul’un iradesine yapılan darbeye ilk tepki veren sanatçılardandı. Bugün rakam 2900’ün üzerine çıktı. 3 bine yakın sanatçı imza attı. O, ‘Hepimiz cesaretle bir adım öne çıkmalıyız’ diyen kişiydi. Kampanya 800 imza olduğunda kendi yurt dışındaydı. Bir arkadaşı aramış, ‘Volkan sen de imza koymayı düşünür müsün? diye. ‘Ben oraya imzayı değil kalbimi basarım’ demiş. Volkan Konak bu demek işte.
“Hepimiz onu çok özleyeceğiz”
CHP lideri Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu ülkenin haklı mücadelelerine bütün yüreğini basan birini kaybettik. Dereler, çocuklar, ormanlar, insanlar onu çok özleyecek. Hepimiz onu çok özleyeceğiz. Çok üzgünüz. İstanbul’da, gördünüz, bir cenaze törenini aşan, başka bir duygu var burada. Yarın da Trabzon Maçka’da olacağız.
“Volkan abimiz, Volkan Konak’ı, bu toprakların cesur, devrimci evladını hep beraber, toprağına teslim edeceğiz. Allah gani gani rahmet eylesin. Hakkımız bizden yana helal olsun. İnşallah o da bu kadar onurlu bir mücadeleden sonra hakkını bizlere helal etmiştir. Çok özleyeceğiz. Acımız çok büyük hepimizin başı sağ olsun.”
Konak’ın cenazesi memleketi Trabzon’un Maçka ilçesinde defnedilecek.
Asur ve Babillerden bu yana Asuriler, Keldaniler ve Süryaniler tarafından kutlanan Akitu Bayramı uzun süren kıştan sonra tarımsal faaliyetin başlama dönemini ifade ediyor.
Akitu Bayramı her yıl 1 Nisan'da yeni yılın başlangıcı olarak kutlanıyor. Dünyanın en eski bayramı olan Akitu Bayramı, Sümer, Akad, Babil, Asur, Aram ve Kalde dönemlerinde görkemli etkinliklerle kutlanıyordu.
"Akitu (Kha b-Nisan) kutlu olsun"
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan yayınladığı mesajda Asuri/Süryani halkının Akitu (Yeni Yıl ve Bahar) bayramını kutladı.
Paşinyan'ın mesajında şu ifadeler yer aldı:
"Ermenistan'daki tüm Asurileri/Süryanileri, Yeni Yıl vesilesiyle içtenlikle kutluyorum. Bu bahar, sevgi ve bereket bayramının, önümüzdeki yıl boyunca size eşlik etmesini dilerim. Önümüzdeki yılın Ermenistan Asurileri/Süryanileri için yeni başarılar yılı olmasını, kadim ve güçlü Asuri/Süryani kültürünün taşıyıcılarının, anavatanları haline gelen Ermenistan Cumhuriyeti'nde ana dillerini ve kültürlerini koruyup geliştirmelerini diliyorum. Ermenistan Cumhuriyeti'ndeki Asuri/Süryani vatandaşlarına ve dünyanın dört bir yanına dağılmış Asuri/Süryanilere refah ve mutluluk diliyorum. Akitu (Kha b-Nisan) kutlu olsun, en iyi dileklerimle"
DEM Parti Akitu Bayramı'nı kutladı
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Halklar ve İnançlar Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Mutlu, Asuri, Süryani ve Keldani halkının, yeni yıl ve baharın gelişini sembolize eden, dünyanın en eski bayramı olarak bilinen Akitu Bayramı dolayısıyla yazılı açıklama yayımlandı.
Akitu Bayramı’nın bu yıl 6 bin 775’incisinin kutlandığı hatırlatılan açıklamada, “Tarih boyunca maruz kaldığı pek çok katliama rağmen inancına, kimliğine ve kültürüne sahip çıkan Asuri, Süryani halkının Akitu Bayramı kutlu olsun. Bu yıl aynı zamanda Ramazan Bayramı’na da denk gelen Akitu Bayramı, halklar ve inançlar arasında barış ve kardeşliğe vesile olsun. Ortadoğu coğrafyasında yaşanan çatışma ve savaşlar nedeniyle Türkiye, Irak, Suriye ve Lübnan’da nüfusu azalsa da Asuri ve Süryani halkı hem anavatanında hem de dünyanın dört bir yanında Akitu Bayramı’nı kutlamaya devam ediyor” denildi.
Türkiye'de yaşayan tüm halkların anadil, kültür ve inançlarının korunması için mücadelenin süreceği belirtilen açıklamada, “Akitu Bayramı'nı bir kez daha kutluyor; tüm insanlığa barış ve özgürlük getirmesini diliyoruz” diye belirtildi.