Konferansa ilgi gösteren katılımcı ülke ve organizasyonlarda ancak Gazze'nin yeniden yapılandırılması, hastane ve okul onarımları ve yapımı için en fazla 200 milyon dolar yardım yapabileceği konusunda fikir birliğine vardı.
Sabah başlayan konferansa katılımcıların ülkelerin başbakanları ya da dışişleri bakanları düzeyinde değil daha çok üst düzey bürokratlar şeklinde olduğu gözlendi. Uluslararası organizasyonlarınsa koordinasyon başkanları konferansta hazır bulundu.
Egeland: Gazze hiç bu kadar kötü durumda olmamıştı
Birleşmiş Milletler Acil Yardım Koordinatörü Jan Egeland Gazze konferansında bölgenin son durumunu değerlendirirken, tam 22 yıldır Gazze'yi bizzat izlediğini belirterek Gazze'nin ve halkın durumunun bu derece kötü olduğuna daha önce hiç tanık olmadığı vurguladı.
Egeland "Gazze tarihinde bugüne kadar asla bu derece kızgınlık, nefret, açlık, şiddet ve hayalkırıklığı yaşamadı. Kaybedecek hiçbir şeyi kalmadığını düşünen bir topluluk her şey yapabilir... Orası bir saatli bomba..." dedi.
Koordinatör, konferansa katılan uluslararası organizasyonların temsilcileride kendi organizasyonlarının yelpazesinde örgütlenen birçok ülkenin Gazze'ye yardım sözü verdiklerini ama yardımı gerçekleştirmediklerini de vurguladı.
Konferans katılımcıları, Gazze'ye yardım paketlerinin acilen akması gerektiğini, bunun için de para miktarının yükseltilmesi gerektiğini belirttiler.
Filistin Başbakanlık Ofisi Abbas hükümeti temsilcisi Muhammed Mustafa da konferansta İsrail'in bölgedeki hukuki ve ahlaki sorumluluklarını yerine getirmesi için İsrail'e baskı yapılması gerektiğini vurguladı.
Gazze konferansı İsveç'te düzenlenmesine karşın organizasyon ve ev sahipliği hizmetini Norveç ve İspanya gerçekleştirdi. Konferans, 14 Temmuz da Cenevre'de yapılan genel konferansın bir devamı olarak gerçekleştirildi. (ŞN/TK)