"Hangi yaşta olursa toplumsal olaylarla ilgili çocuklara bir duyarlılık kazandırmak önemli. Ancak bunu zoraki ya da disiplin yöntemleriyle yapmak uygun değil."
Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi, çocuk ve ergen psikiyatrisi uzmanı Doç. Dr. Işık Karakaya ilköğretim okullarında yapılan "Gazze için bir dakikalık saygı duruşu"nu bu sözlerle değerlendirdi.
Karakaya'ya göre sosyal olaylar çocuklara daha düşünsel yollarla anlatılmalı.
10 Kasım'dan sonra ilk kez
Milli Eğitim Bakanlığı'nın dün (14 Ocak) yayınladığı "Filistin için bir dakikalık saygı duruşu" genelgesinin ardından 81 ildeki 46 bin okulda 15 milyon öğrenci saat 11.00'de bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
Bugüne kadar 10 Kasım'lar dışında okullarda yapılmayan saygı duruşu uygulamasının çocukların var olan durumu anlamasını sağlamayacağını kaydeden Karakaya öğretmenlerin yapmaları gerekenler şöyle sıraladı:
- Savaş ve savaşın sonuçlarını anlatmalı, hem ruhsal hem de fiziksel kayıpları hakkında bilgi vermeli.
- Çocukların da bir gün yetişkin olacağı hesaba katılarak savaşların nasıl ortaya çıktığı ve uzun dönemde ne gibi önlemler alınabileceği söylenmeli.
Karakaya, "eğitim müfredatının daha çok akademik alanda beceri kazanmaya yönelik olduğunu, dolayısıyla çocukların düşünsel süreçlerinin çok fazla geliştirilmediğini" söyledi. "Müfredatta daha çok eğitim ve öğretime ihtiyaç var."
Eğitim-Sen: Çocuklara bilgi verilmeli
MEB'nın saygı duruşu uygulamasına eğitim kurumlarından da tepki geldi.
Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası (Eğitim-İş) Genel Başkanı Yüksek Adıbelli "Yedi-sekiz yaşındaki çocuklar ne yaptığını bilmiyor. Bakanlık tribünlere oynuyor. Bu eylemler olumsuz etkiler. Çocuklar İsrail-Filistin nedir bilmiyor" derken, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Zübeyde Kılıç şöyle konuştu:
"Gazze'de yaşananlar insanlık dramıdır. Ancak ölümü bilmeyen çocuklar var. Onlar için ön anlatım yapılmalıydı. Çocukların konuyu sürekli gündemlerinde tutmasına neden olur." (BÇ)