* Fotoğraflar: Anadolu Ajansı (AA)
Rusya'nın 24 Şubat'ta komşusu Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaş 63. gününde devam ederken Rusya'nın Ukrayna sınırına yakın Belgorod şehrinde bu sabah saatlerinde (27 Nisan) patlama sesleri duyuldu.
Vali Vyacheslav Gladkov, bugün yerel saatle sabah 3.35'te Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, "patlamaya benzer yüksek bir ses" ile uyandığını söyledi. The Guardian gazetesinin aktardığına göre, ilk gelen bilgiler bölgedeki mühimmat deposunda yangın çıktığı yönünde.
Ukrayna'nın doğusundaki Luhansk, Sumy ve Harkiv bölgelerine sınırı olan Belgorod'taki evlerde herhangi bir hasar olmadığını ifade eden Gladkov, "sivil halktan ölen veya yaralanan olmadığını" duyurdu.
Öte yandan, Rusya merkezli enerji şirketi Gazprom da bugün yaptığı bir açıklamayla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıkladığı "rubleyle ödeme sistemine" uymadıkları gerekçesiyle Bulgaristan ve Polonya'ya doğalgaz sevkiyatını tümüyle durdurduğunu açıkladı.
The Guardian'ın Reuters haber ajansından aktardığına göre, Gazprom'dan yapılan açıklamada, 1 Nisan itibariyle ikmal edilen gaz için ruble ile ödeme yapılmaması sebebiyle Bulgaristan'ın Bulgargaz ve Polonya'nın PGNiG şirketlerine yapılan gaz sevkiyatının askıya alındığı ifade edildi.
Polonya'nın kamu enerji şirketi PGNİG SA ve Bulgaristan Enerji Bakanlığı dün Gazprom'un 27 Nisan'dan itibaren doğalgaz arzını durduracağına ilişkin kendilerine bilgilendirme yaptığını duyurmuştu.
Polonya ve Bulgaristan'ın Rusya'dan gaz ithalatıGazprom ile Polonya arasındaki uzun vadeli doğal gaz sözleşmesi 1 Ekim'de sona eriyordu; Polonyalı yetkililer anlaşmanın uzatılmayacağını bildirmişti. Hükümet dün yaptığı açıklamada, ülkenin Rusya'ya doğal gaz için rubleyle ödeme yapmayacağı ve ilgili tüm risklere hazır olduğu kaydedilmişti. Polonya'nın Rusya gazına bağımlılık oranı yüzde 40 düzeyindeyken, ülke bu bağımlılıktan kurtulmak için Norveç'ten ithal edilecek gaza ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarikine güveniyor. Bulgaristan hükümetinden dün yapılan açıklamada da Rusya gazına alternatif tedariklerin garanti altına alındığı ve ülkedeki tüketime ilişkin herhangi bir kısıtlama yapılmayacağı belirtilmişti. Ancak Rusya gazına bağımlılık oranı yüzde 90 seviyesindeki Bulgaristan, geçen yıl Rusya'dan 3,3 milyar metreküp doğal gaz ithal etmişti. Bulgaristanlı yetkililer, Rusya ile bu yılın sonunda sona erecek uzun vadeli sözleşmeyi yenilemeyi planlamadıklarını açıklamışlardı. Enerji Bakanı Aleksandr Nikolov da Türkiye ve Yunanistan'dan LNG ve Azerbaycan'dan boru hattı sevkiyatlarını artırmayı planladıklarını söylemişti. |
Rusya-Ukrayna savaşından diğer gelişmeler ise şu şekilde...
BM Genel Sekreteri, Putin ile görüştü
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, yarın (28 Nisan) Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yapacağı ziyaret öncesinde dün Rusya'nın başkenti Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi.
Putin ve Guterres, Kremlin Sarayı'ndaki görüşmeleri öncesinde basına konuşarak savaş ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Putin, "Ukrayna ile diplomatik olarak da anlaşmaya varabilmeyi umduğunu, müzakerelerin yapıldığını ve müzakereleri reddetmediklerini" söyledi.
Bucha'da bulunan toplu mezarlar ve sivil ölümleri bağlamında da konuşan Rusya Devlet Başkanı, "Bucha olayından sonra Ukraynalı müzakerecilerin çözüme ilişkin tutumlarının çarpıcı biçimde değiştiğini" savundu, müzakerelerin çevrimiçi olarak devam ettiğini duyurdu.
TIKLAYIN - Uydu fotoğraflarında Bucha: Katliam Rusya çekilmeden önce yapılmış
"Ukrayna'nın istila edildiğine inanıyoruz"
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise Ukrayna'daki durumdan endişe duyduğunu vurguladığı konuşmasında, BM tüzüğü ve uluslararası hukuka dayalı çok taraflı bir düzene ihtiyaç bulunduğunu söyledi. BM Genel Sekreteri ayrıca oluşturulacak her türlü kuralın uluslararası toplumun mutabakatıyla olması ve uluslararası hukuka tam uyması gerektiğini ifade etti.
"Herhangi bir ülkenin toprak bütünlüğünün ihlalinin BM Şartı ile tamamen tutarsız olduğuna kesinlikle inanıyoruz" diyen Guterres, "Ukrayna topraklarının istila edildiğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
BM'nin siyasi müzakerelerin bir parçası olmadığını dile getiren Guterres, Minsk Anlaşması sürecine veya Normandiya formatına hiçbir zaman davet edilmediklerini veya katılmalarına izin verilmediğini söyledi.
25 Nisan'da Türkiye'ye yaptığı ziyarete de atıfta bulunan Guterres, BM'nin hiçbir zaman bu formatların bir parçası olmadığını kaydetti:
"Müzakerelerin bir parçası değiliz ve bunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ifade etme fırsatım oldu.
"İki ülke arasındaki diyaloğu ve Türkiye'nin bu yaklaşımı geliştirmedeki iyi niyetini destekliyoruz. Ancak Ukrayna'daki insani durumla ilgili temel görevimiz bu durumu çözmek ve iyileştirmektir."
BM Genel Sekreteri ayrıca Ukrayna'daki insani yardım koridorlarının iyi çalışabilmesi için BM'nin, Rusya ve Ukrayna'nın durumu birlikte tartışabilecekleri bir insani temas grubu oluşturmayı önerdiğini açıkladı.
Guterres, Lavrov ile de görüştü
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Rusya ziyareti kapsamında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile de bir görüşme yaptı.
Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Guterres, BM'nin Ukrayna'da sürekli ateşkes çağrısı yaptığını hatırlatarak, özellikle Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde çatışmaların devam ettiğini ve sivillerin hayatını kaybettiğini vurguladı.
Hak örgütlerinin sürekli hak ihlalleri ve potansiyel savaş suçları ile ilgili haberlerden endişe duyduğunun da altını çizen Guterres, "Suçluların cezalandırılması için bağımsız bir soruşturma gerekiyor" dedi.
Rusya'nın Azovstal demir çelik fabrikası haricinde kontrol altına aldığını duyurduğu Mariupol'de sivillerin tahliyesine ve insani yardıma ihtiyaç olduğunu vurgulayan Guterres, BM'nin insanları kurtarmak için, insani ve lojistik desteğini tamamen vermeye hazır olduğunu söyledi.
TIKLAYIN - Ukrayna'dan BM'ye "Mariupol" çağrısı
Ukrayna konusunda "müzakereli bir çözümden yana olduklarını" savunan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise, Ukrayna'ya silah sevkiyatının sürmesi halinde müzakerelerin sonucu olmayacağını ifade etti:
"Ancak bir kez daha tekrar ediyorum, müzakere edilmiş bir çözüme bağlıyız, ateşkese bağlıyız ki günlük olarak insani koridorlar ilan ediyoruz."
Polonya üzerinden Kiev'e geçecek olan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in yarın (28 Nisan), Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüşmesi bekleniyor.
Kiev'deki "kardeşlik anıtı" yıkıldıRusya'nın Ukrayna'ya yönelik 24 Şubat'ta başlattığı savaş devam ederken, başkent Kiev'deki Sovyet dönemi Ukrayna-Rusya kardeşliğini sembolleştiren anıt, verilen kararın ardından belediye görevlileri tarafından yıkıldı. |
Ukrayna'ya silah yardımı
Savaş devam ederken ülkelerin Ukrayna'ya askeri ve mali yardımı da devam ediyor. Bu bağlamda dün bir açıklama yapan Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Almanya'nın Ukrayna'ya "Gepard" tipi uçaksavar tank vereceği açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Almanya'da 40'tan fazla ülkeden savunma bakanları ile Ukrayna konusunda görüşme yaptığını belirten Psaki, burada Ukrayna'ya askeri yardımın sağlanmaya devam edilmesinin öneminin vurgulandığını aktardı.
Psaki, "Alman ortaklarımızın Ukrayna'ya 50 Gepard uçaksavar sistemi göndereceklerine ilişkin önemli açıklamalarını memnuniyetle karşıladık. Ayrıca İngiltere, Ukrayna'ya ek uçaksavar desteği sağlayacağını, Kanada da Ukrayna'ya zırhlı araçlar göndereceğini açıkladı" dedi.
Rusya'nın bir "cevabı olacaktır"
Rusya Savunma Bakanlığı ise "İngiltere'nin Ukrayna'ya sağladığı silahların Rusya topraklarındaki hedeflere saldırmak için kullanılması halinde Kiev'deki karar alma merkezlerinin vurulacağını" açıkladı.
Bakanlık, İngiltere'nin Savunmadan Sorumlu Devlet Bakanı James Heappey'in Ukrayna'ya temin edilen silahlarla Rusya topraklarındaki hedeflere saldırmasının "sorun olmayacağını" söylediğini hatırlattı.
Bakanlık, "Kiev'deki Ukrayna'ya ait karar alma merkezlerinde Batılı ülkelerden herhangi birinin vatandaşı olan danışmanların olması, Rusya'nın cevabına ilişkin aldığı kararına sorun teşkil etmeyecektir" dedi.
Heappey, Ukrayna'nın Rusya'da bir yakıt deposunu hedef aldığına dair haberlerin sorulması üzerine, şu ifadeleri kullanmıştı:
"Soru şu ki; silah sistemlerimizin Ukraynalılar tarafından meşru Rus askeri hedeflerine karşı kullanılması kabul edilebilir mi? Öncelikle ilk etapta hedefleme kararını askeri teçhizatı üreten veya ihraç edenler değil, Ukraynalılar veriyor. İkincisi, lojistik ve tedarik hatlarını bozmak için rakiplerinizin derinliklerindeki hedeflerin peşinden gitmek tamamen meşru." (SD)