Gazi mahallesinde yaşayan Leyla İşbilir ve ismini vermek istemeyen bir başka Gazi sakini her yıl 12 Mart öncesi bu ve benzer uygulamaların hak ihlaline neden olduğunu, insanları terörize ettiğini ve huzur kaçırdığını düşünüyor.
İşbilir: Ulaşım hakkım engelliyor
1995'de Gazi Mahallesi'nde kahve kurşunlanmasıyla başlayan ve 20'den fazla insanın hayatını kaybettiği, kamuoyunda "Gazi olayları" olarak bilinen olayların yıl dönümünün yaklaşmasıyla her yıl aynı gerginliğin yaşandığını ifade eden İşbilir ulaşım hakkının engellendiğini, akşam karanlığında evine gitmek için 20 dakikalık mesafeyi ıssız sokaklarda güvenliksiz yürümek zorunda kaldığını söyledi.
Beyoğlu'nda çalışan İşbilir, otobüs girişlerinin engellenmesine yönelik polisin "Otobüslere saldırı yapılacağı ihbarını aldık" açıklamasını yaptığını söyledi. İşbilir mahalle muhtarının cumaya (16 Mart) kadar uygulamanın devam edebileceği söylediğini de açıkladı.
"Gazililer huzursuz edilmek isteniyor"
Özellikle sivil polislerin Gazi sakinlerine kötü davrandığını gözlemleyen İşbilir, "İnsanlar tepkili. Çoğu uygulamanın Gazilileri terörize etmek için yapıldığını düşünüyor. Hatta 'bizleri zorla meydanlara dökecekler' diyenler de var" dedi.
"Her 12 Mart yaklaştığında aynı tedirgin edici uygulamalarla karşılaşmaktan sıkıldık" diyen İşbilir, dün saat 19:30'da bir grup yolcunun otobüsten indirilmeye karşı direndiklerini ve polis nezaretinde mahalleye girdiklerini söyledi.
İsmini vermek istemeyen bir başka Gazi sakini ise İşbilir'in şikayetini destekliyor ve her yıl aynı baskının Gazi mahallesinde yaşandığını doğruluyor.
Ona göre amaç insanları Gazi Anmaları'ndan soğutmak, insanların tahrik olmasını sağlamak:
"Anmaların sönük geçmesi için bu gibi politikalarla yıldırmaya çalışıyorlar. Çalıştığım fabrika da Gazi Mahallesi sınırları içinde. Ancak yine de uygulamadan etkileniyorum.
Çünkü sadece otobüs engellemeleriyle cadde başlarında sokak aralarında da bizzat varlıklarını hissettirerek olumsuz etkiliyorlar." (EZÖ/NZ)