Gaziosmanpaşa'da yaşayanlar, mahallelerini 6306 sayılı "afet yasası" kapsamında riskli alan ilan eden kararın yürütmesini durdurulması ve iptali için Danıştay’a başvurdu.
Uzun süredir kentsel dönüşümün konuşulduğu Gaziosmanpaşa'nın Bağlarbaşı, Yenidoğan ve Sarıgöl mahallesi 15 Aralık'ta Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edildi.
Geçen sene açılan Vialand parkının karışısında çoğunlukla Romanların yaşadığı Sarıgöl mahallesinin yerinde yükselen "Sarıgöl Kent Konutları"nın satışı başladı bile.
bianet daha önce Sarıgöl'deki dönüşümde üçüncü kez göçe zorlanan Romanların yaşadıkları mağduriyeti gündeme getirmişti.
Risk analizi yapılmadı
Sarıgöl dahil diğer iki mahalle Bakanlar Kurulu'nun kararının iptal edilmesi için verdikleri dilekçede mahallelerinin riskli alan ilan edilmesinin hukuk dışı olduğunu dile getiriyor.
Dilekçede, riskli alan ilan edilen mahallelerle ilgili idare tarafından yapılmış ve bölgenin “afet riskli alan” ilan edilmesini gerektirecek, jeolojik yapıya yönelik analiz ve tespit bulunmadığı belirtildi.
Bu kararın, mülkiyet hakkının özüne müdahale niteliğinde sonuçlar doğuracağı, Anayasanın 56. maddesinde ifadesini bulan "elverişli bir konuta erişim hakkı" ile ilgili düzenlemeye de açıkça aykırı olduğu belirtildi.
"O evlerde bizi oturtmayacaklar"
bianet'e konuşan Dilek Sevgen, riskli alan ilan edilmeden önce uzun süredir mahalleliye kentsel dönüşüm yapılacağının söylendiğini ve bunun için herhangi bir taahüt içermeyen sözleşmeler imzalatıldığını söyledi.
"Sarıgöl'de Romanların yaşadığı bölümde başlayan dönüşüm yavaş yavaş Sarıgöl'ün bizim yaşadığımız tarafına oradan Yenidoğan, Bağlarbaşı merkeze doğru ilerleyecek. Halkın bilgisi dahilinde bir imar planı mevcut değil. Nasıl bir düzenleme olacak bilmiyoruz. İnsanlara hiçbir taahüt içermeyen sözleşmeler imzalattılar. Biz imzalamayı kabul etmedik. Bize açıklanan bir proje yok. Romanların hiçbiri o yeni yapılan evlerde yaşamayacak.
"Bizim için de durum aynı olacak bunu biliyoruz. Öyle bir fiyat çıkaracaklar ki zaten ödeyemeyeceğimiz için gönüllü olarak evi vermiş olacağız. Şimdi riskli alan ilan ederek sözleşmeyi imzalatamadıklarına başka bir korku salmak istiyorlar. Demek istiyorlar ki kabul etseniz de etmeseniz de burada dönüşüm olacak, çünkü elimizde riskli alan kararı var. Biz de şimdi yasal hakkımızı kullanıyoruz. Bu kararın iptal edilmesini istiyoruz."
Danıştay Ankara'da iptal etmişti
Hatırlanacağı gibi Ankara'da Danıştay, Saraçoğlu Evleri olarak bilinen Namık Kemal Mahallesi'nin riskli alan ilan eden kararı iptal etmişti. Sarıyer'e bağlı Derbent ve Güngören'e bağlı Tozkoparan ile Sultangazi'ye bağlı Cumhuriyet Mahallesi deriskli alan ilan edilmelerine karşı Danıştay'a dava açmıştı. (NV)