6306 sayılı “afet yasası” kapsamında 2013’te riskli alan ilan edilen Gaziosmanpaşa’da yargının iptal kararlarına rağmen Gaziosmanpaşa Belediyesi kentsel dönüşüme devam ediyor.
İlçenin Sarıgöl Mahallesi’nden Şadi Ağabey’in bianet’e verdiği bilgiye göre, Gaziosmanpaşa Belediyesi imar planlarına ve acele kamulaştırma kararlarına karşı dava açan mahallelerden biri olan Yenidoğan Mahallesi’ndeki evlerden zorla karot (beton numunesi) almaya başladı.
16 Kasım’dan beri belediyenin mahalleye baskı yaptığını belirten Ağabey, mahalledeki bazı evlerin elektrik ve suyunun kesildiği bilgisini de verdi.
Belediye iki evi yıkmaya çalışmış
Ağabey’in söylediğine göre, geçtiğimiz hafta Yenidoğan Mahallesi’ne giden belediye encümenleri zabıtayı çağırarak iki evi “kaçak” olduğu gerekçesiyle yıktırmak istedi.
Kararlara karşı açılan davaların mahalleli lehine sonuçlanması nedeniyle yıkımlar engellendi. Ancak belediye görevlilerinin davacı evlere karot almak için yaptığı baskı sürdü.
Belediye görevlileri bugün mahalledeki bazı evlerden zorla karot almaya çalıştı, elektirik ve sularını kesti.
Ağabey: Belediyeden yediği yemekle doyan insanların evini yıkıyorlar
“Tapu hakkı olan bizlere tapumuzu vermek yerine evlerimizi yıkmaya kalkıyorlar. Buradaki insanlar belediyeden yediği yemekle doyan, 400 lira devlet yardımıyla geçinen insanlar. Böyle insanların evlerini yıkıyorlar.
“Fakirin fukaranın halinden anlamayan bir hükümet, bir belediye bunlar. Bu acımasız sistem bizi mahfediyor.”
Ne olmuştu? Çevre ve şehircilik Bakanlığı tarafından Gaziosmanpaşa'nın 14 mahallesinde toplam 4 milyon 300 metrekarelik bir bölge 2012 ve 2013 yıllarında riskli alan ilan edildi. TIKLAYIN - İşte Roman Açılımı (İKİNCİ SULUKULE VAKASI) Bakanlık proje için Gaziosmanpaşa Belediyesi’ni yetkilendirdi. Halk Ocak 2014’te kararın yürütmesinin durdurulması için Danıştay’a başvurdu. Dava devam ederken aynı alan bir kez daha Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edildi. Mahalliler bu defa hem yeni riskli alan kararına hem de 1/5000 ölçekli nazım imar planına karşı dava açtı. Şubat 2014'te Belediye, ilçenin 11 bölgesi için "kamu yararı" olduğu gerekçesiyle "acele kamulaştırma" kararı aldı. Danıştay 10. Daire Aralık 2014'te Yenidoğan, Bağlarbaşı ve Sarıgöl mahallelerini "afet yasası" kapsamında riskli alan ilan eden Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurdu. Böylece mahalleli açtığı ilk davayı kazandı. Ancak ikinci dava devam ederken Kasım 2015'te Belediye üç mahallede yaşayan bazı kişilere Yapı Tatil Tutanağı göndererek evlerinin İmar Kanunu'na göre ruhsatsız olduğunu, evi yıkmadıkları takdirde 35 bin lira ceza kesileceğini belirtti. Aralık 2015'te Danıştay 14. Daire yaklaşık 100 bin kişinin yaşadığı Karayolları, Mevlana, Yıldıztabya ve Pazariçi mahalleleri için verilen riskli alan kararının yürütmesini durdurdu. İmar planlarına karşı açılan davalar devam ederken 10 Nisan 2016'da Bakanlar Kurulu, Gaziosmanpaşa'nın büyük bölümünde acele kamulaştırma kararı aldı. Karar 5 bin parsel içinde 30 bin evde yaşayan 110 bin insanı kapsıyordu. Mayıs 2016'da Gaziosmanpaşa Barınma Meclisi, bu karara karşı da toplu bir dava, Mahalleler Birliği de yine Gazisosmanpaşa'da yer alan Mevlana, Yıldıztabya, Pazariçi, Karayolları ve Sarıgöl Mahalleleri özelinde acele kamulaştırmaya karşı ayrı bir dava açtı. |
(TP)