Mahallede Adalet ve Kalkınma Partililer (AKP) ev ev dolaşmaya başlamış bile. Alevilerin yaşadığı bölgelerde Demokratik Sol Parti (DSP) ile birleşmesinin ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yeniden popüler.
Kadınlar, AKP iktidarı döneminde yaşadıkları en önemli sorunun yoksulluk ve bunun gençlerle çocuklara etkisi olarak tanımlıyor.
Kadınların gündemi seçim
GOP Kadın Kültür ve Dayanışma Derneği'nin son toplantısı seçimler üzerine. Dernek yöneticileri Şirvan Işık, Aliye Altun, Arzu Yalçın, Satı Karatay, Didar Fırat ve Melek Koyun mahalledeki tartışmaları aktarıyor.
Şirvan Işık, yaşadığı Barajüstü'ndeki havayı aktarıyor: "AKP'de kadınlara özel bir ilgi var. Neymiş, eşi başörtülü diye cumhurbaşkanı yapmamışlar ve buna inat AKP'nin desteklenmesi gerekiyormuş, diye propaganda yapıyor kadın kolları. Başörtülü kadınlar toplanıyor, sürekli ev ziyaretleri yapıyorlar. AKP'den çok kadın adayın olduğunu anlatıyorlar. Ama bu kadınlar, patron derneklerinden kadınlar hep. Dedim bu kadınlar gecekondudaki kadınları temsil edebilir mi? Bizim için neyi değiştirecek bu kadınların milletvekili olması? Şu anda milletvekili olan da var, hangi derdimizi Meclis'te anlattılar."
Aliye Altun ise kendi mahallesindeki kadınların gündeminde seçim olmadığını söylüyor: "Kocam nereye ben oraya, diyorlar. Kocasının verdiği partiye oy verenler çoğunlukta. Burada hep öyle."
"Aleviler Baykal'sız CHP istiyor"
Satı Karatay, Alevilerin eğilimini anlatıyor. Birkaç ay öncesine kadar CHP'den uzaklaşanların son "cumhuriyet mitingleri" ve CHP-DSP birleşmesiyle yine CHP'ye oy vermeye yöneldiklerini söylüyor: "Aslında mitinge giden pek olmadı mahalleden ama etkisi oldu. Aleviler yine 'CHP'ye vereceğim ama Deniz Baykal gitsin' diyorlar. E nasıl gidecek, sen adama oy veriyorsun. Aleviler için ne yapmış ki CHP?"
Linç, çeteleşme...
Satı Karatay anlatıyor: "Gitgide geriliyor her şey. O kadar zor durumda insanlar var ki Gazi Mahallesi'nde. Gençler kötü şeylere yöneliyor. Geçenlerde iki tane liseli genci yakalamışlar. Çocukları döve döve götürdüler ormana doğru. Ortam öyle kötü olmuş."
Melek Koyun ise "Pazara gittiğimizde kilodan da vazgeçtik, avuçla koyuyorsun artık ne tutarsa. Çocuğa beslenme lazım. Öğretmen diyor 'köfte koy, patates kızart, şunu yap bunu yap'... Nasıl olacak? AKP zamanında her şey daha da aşağıya düştü. Aileler çocuklarını okula göndermeye korkuyor. Beş yaşındaki çocuklar İnternet kafelerde. Çocuklar aç kalıyor, cebindeki beş kuruşu internete veriyorlar... Çocuklar için yoksulluk çok zor. Yoksulluk yüzünden çocuklar başka şeylere yöneliyor" diyor.
Okul kantininde 'haplı' yiyecekler!
Bazı örnekler ise akıl alır gibi değil: "Görenler anlatıyor. 12 yaşlarında ilköğretim öğrencisi kız çocuğu okuldan çıkıyor. Son model bir araba çocuğu alıyor ve iki saat sonra aynı yere bıraktığında çocuk yürüyemez durumda, perişan halde çıkıyor arabadan. Bu ufacık kız çocuğu nasıl bu duruma düştü belli değil. Yoksulluk çocuklar için çok ağır. Çocuk yoksulsa ya hırsızlığa itiliyor ya başka şeyler yapıyor. Parası yoksa bir başkası veriyor o parayı!"
Aliye Altun'un "Okul kantinlerinde sandviçlerin içine hap koyuyorlar... Eğitim düzgün olsa böyle olmazdı. 15-16 yaşında çocuklar çeteler kuruyorlar" sözleri de eğitimin duruma dair korkutucu bir örnek.
8 Haziran'da pikniğe...
GOP Kadın Derneği toplantının sonunda, seçimin tartışılacağı ziyaretlerle kadınların taleplerini ve eğilimlerini ortaya çıkarma ve bu yönde, dernek olarak seçimden ne beklediklerini bir bildiri ile tüm mahalleye duyurma kararı alıyor.
Kadınların 8 Haziran'da düzenleyeceği pikniğin gündemi de seçim olacak.
Eski CHP'li yeni AKP'li Gaziosmanpaşa
Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı AKP'li Erhan Erol, 2004'te yüzde 42 oy oranıyla seçilirken CHP yüzde 25.68 oy almıştı. İstanbul'un nüfus olarak en büyük ilçesi Gaziosmanpaşa'nın bir yanı yoksullukla cebelleşirken, Kemerburgaz ve çevresinin lüksü giderek artıyor.
Kentsel dönüşüm kapsamındaki ilçede, yoksul mahallelerin yıkımı uzak değil.(EG/EÜ)