Gaziantep Üniversitesi civarında gazete bayii bulmak neredeyse imkânsız. İşletmeciler talebin az olduğundan ve gazete satımının karsız bir iş olmasından dolayı satmadıklarını iddia ediyorlar.
Öğrenciler ise üniversite gibi bir eğitim kurumunun civarında mutlaka gazete bulunmasını gerekli görüyorlar.
Büfe işletmecisi: Gazete satmamıza dair bir talep yok
Gaziantep’te üniversite civarında büfe işleten Ali Angı gazete satımının hiçbir geliri olmadığını belirterek; "İnsanlarda çok fazla gazete okuma alışkanlığı yok bu yüzden bizim gazete satmamıza dair bir talep yok. Gazeteyi okumak için soran çok az insan var. Genelde bize gazeteyi kimliğini kaybeden yerel gazeteye ilan vermiş olup, o gazeteyi almak için soruyorlar. Biz büfeciyiz sabah erken saatte dükkânımızı açmıyoruz. Gazeteyi sabah erken getiriyorlar nereye koyacaklar, kim teslim alacak böyle bir sıkıntıda var. Bakkallar ekmek satmak için erken saatte açılıyor. Bu yüzden bakkallarda böyle bir sıkıntı olmuyor. Genellikle bende gazeteyi internet üzerinden okuyorum. Haftalık veya aylık okuduğum bazı gazeteler var. Bizim toplumumuzda gazetelerin insanların ideolojilerini ve kimliklerini belirledikleri için büfemde gazete alıp okumuyorum. Büfemde bir gazete alıp okuduğum zaman bir müşteri bunu gördüğü an şu gazeteyi okuyor diye bir daha büfeme gelmiyor. Maalesef büfemde gazete alıp okumuyorum" şeklinde konuştu.
Gazetecilik öğrencisi: Üniversite çevresinde gazete satan tek bir yer bile yok
Gazetecilik Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Büşra Yentürk: "Gündemi takip etmek açısından ve bazı derslerimizden dolayı günlük gazete almak zorundayım. Üniversite çevresinde gazete satan tek bir yer bile yok. Kendim ve diğer gazetecilik okuyan arkadaşlarım açısından kötü bir durum. Bununla birlikte üniversitede binlerce öğrenci var. Ama çevrede gazete satan işletme yok. Şimdi suçu sadece işletmecilere yıkmak doğru olmaz. Durumun böyle olmasından hepimiz sorumluyuz. Çünkü ülkenin gazete okuma alışkanlığı yok. İşletmecilere karşı bir talep yok. Talep olmayınca onlarda satmıyor. İnternetten haber okuma alışkanlığının artması da bir etken. Temelsebep Türkiye’ de gazete okuma alışkanlığın olmaması."
Bakkal işletmecisi: İnsanların çoğu gazeteleri internet üzerinden takip ediyor
Gaziantep Üniversitesi hakkındaEğitim-öğretime 1973 yılında ODTÜ Mühendislik Fakültesi'ne bağlı olarak kurulan Makine Mühendisliği Bölümü ile başlandı.. 27 Haziran 1987 yılında ise yeni kurulan çeşitli fakülte ve yüksekokulların da ilavesi ile Gaziantep Üniversitesi adıyla tüzel kişilik kazandı. Türkçe ve İngilizce dilinde eğitim verilen üniversite bünyesinde 15 Fakülte, 4 Enstitü, 3 Yüksekokul, 1 Türk Musıkisi Devlet Konservatuvarı, 10 Meslek Yüksekokulu bulunuyor. Gaziantep üniversitesinde 2015-2016 öğrenim dönemde 38 bin öğrenci kayıtlı. Akademik personel sayısı 1490; idari personel sayısı 1290. |
Gaziantep’te üniversite civarında bakkal işleten Selim Öngüç: "Gazeteyi hem karı az olduğu, hem de zahmetli bir iş olduğu için satmıyorum. Talebin çok az olması nedeniyle gazete satmıyoruz. Talebin az olmasının sebebi de çevrede kimsenin gazete satmamasından kaynaklanıyor. Gazete hemen hemen suyla aynı fiyatta ve bize kalan kar çok az. Birde akşam kalan gazeteleri iade etmek, sabah gazeteleri teslim almak için erken saatte kalkmakta çok zahmetli bir iş."
Sözlerine kendisinin de iyi bir gazete okuyucusu olmadığını söyleyerek devam eden Öngüç; ‘’Ben eskisi gibi gazete alıp okumuyorum. Ama internetten gazeteleri takip ediyorum. İnsanların çoğu gazeteleri internet üzerinden takip ediyor. Üniversite gibi bir yerde talebin çok az olmasının nedeni de bundan kaynaklanıyor. Artık herkes gazeteleri internetten takip ediyor. Benim çarşıda tanıdığım 10-15 yıllık bakkallar var. Onlarda artık gazete satmayı bıraktı’’ dedi.
Türkçe öğretmenliği öğrencisi: Gazete alıp okumak isteyen öğrenciler var
Türkçe Öğretmenliği 3.Sınıf öğrencisi Fatma Yılmaz: "Günlük gazete alıp okumuyorum. Üniversitenin çevresinde gazete elbette satılmalıydı. Ben her gün gazete alıp okumadığım için çevrede gazetenin satılıp satılmadığının da pek farkında değilim. Üniversite çevresinde bir işletmeciyseniz mutlaka gazete satmanız gerekiyor. Gazete alıp okumak isteyen öğrenciler var. Ülkemizde gazete alışkanlığı pek yok. Her gün gazete alıp okuyan öğrenciler var. Çevrede gazete olmadığı için zamanla onlarda bu alışkanlıklarından vazgeçeceklerdir."
Market İşletmecisi: Gazeteleri internetten takip etmek insanlara daha kolay geliyor
Gaziantep’te üniversite civarında market işleten Zeynel Burkay: "İnternet gazeteciliğinin çıkmasıyla insanlar artık geleneksel gazeteciliği fazlalık olarak görüyorlar. Talep az olduğu için bizde artık gazete satmamaya başladık. Biz zaten bu işletmeyi yeni aldık. Biz almadan öncede burada gazete satılmıyordu. Üniversite çevresi olmasına rağmen gelip gazete soran çok az öğrenci var. Talep çok az. Ben daha önce bir gazetede çalışıyordum. Çalıştığım dönemde azda olsa alıp takip ediyordum. Ama her gün gazete alıp okuma alışkanlığım yok. Genelde internet üzerinden okumaya çalışıyorum. Bir gazetenin fiyatı çok ucuz zaten gazete alıp okumak isteyen kişi fiyatı ne olursa olsun alır. Ama insanlarda öyle bir alışkanlık yok. İnternetten takip etmek insanlara daha kolay geliyor."
Mühendislik öğrencisi: Üniversite çevresinde mutlaka gazete satılması gerekiyor
Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği 3. Sınıf Öğrencisi Ali Korkmaz: "Benim her gün gazete alıp okuma gibi bir alışkanlığım yok. Genellikle internet üzerinden gazete okumaya çalışıyorum. Üniversite civarında gazete satılıp satılmadığını bilmiyordum. Ama üniversite çevresinde mutlaka gazete satılması gerekiyor. Belki ben alıp okumuyorum ama illaki alıp okumak isteyen arkadaşlar vardır. Üniversite çevresinde gazete satılmaması toplumun gazeteye olan ilgisini gösteriyor. Üniversite gibi eğitim merkezinin çevresinde de gazete satılmıyorsa şehrin hiçbir yerinde satılmıyor demektir. Ne olursa olsun mutlaka gazete, toplumun haber alma özgürlüğü için satılmalı.’’ (OT-MB/HK)
Fotoğraflar: Maşallah Bayazan