Gaziantep'teki Fıstık Tekstil işçileri sendikal haklarını engellemek isteyen işverene geri adım attırdı. İşçilerin iş bırakarak fabrika önünde direniş başlatması sonucunda işveren işten atılan işçileri işe aldı.
İşçilerin sekiz saatlik çalışmalarını kabul eden işveren sendikayı da tanıdığını açıkladı.
bianet'e konuşan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Tekstil İşçileri Sendikası (Tekstil-İş) Gaziantep Şubesi Başkanı Muzaffer Subaşı "gelişmenin tekstil işçilerinin anayasal haklarını ihlal eden işverenlere karşı yürüttüğümüz mücadele için çok önemli olduğunu" söyledi.
12 işçinin işine son verildi
3. Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Fıstık Tekstil işçileri geçtiğimiz Çarşamba günü (7 Ocak) iki aylık ücretlerini ve üç aylık mesai paralarını alamadıkları için iş bırakıp şehir merkezine yürüyüş düzenlediler.
Yürüyüşün ardından hak mücadelelerini örgütlü bir şekilde sürdürmek isteyen işçiler sendikaya üye oldular.
Perşembe günü yeniden iş başı yapan Fıstık Tekstil işçileri sendikanın işyerinde yetki alması için çalışma yürütmeye başladılar.
Cumartesi (10 Ocak) gece saat 24.00'de mesai için fabrikaya gelen işçiler sendikal faaliyetlere öncülük eden 12 arkadaşlarının işten çıkartıldığını öğrendiler. Bunun üzerine Pazar (11 Ocak) günü iş başı yapmama kararı alan 80 işçi dün (12 Ocak) birlikte işe geldiler ve fabrika önünde direniş başlattı.
İşçiler geri alındı, mesai sekiz saate indi
Fabrikaya gelen Tekstil-İş'ten Subaşı direnişte iki işçiyle beraber Fıstık Tekstil patronu Yusuf Karayılan'la görüştü. Yapılan görüşmede işçilerin ve sendikanın işten atılan işçiler ve hakları konusunda ,ki tutumu karşısında geri adım atan Karayılan işçilerin yeniden işbaşı yapmasını ve sendikanın fabrikadaki varlığını kabul etti.
Patronun 12 saatlik mesai dayatmasını da geri çekmesiyle direnişteki işçiler beş saatlik direnişin ardından yeniden hep birlikte iş başı yaptılar.
"Patronlar kriz fırsatçılığı yapıyor"
"İşverenlerin sendikaların fabrikalarındaki varlığının önünü kesmek için krizi bahane ederek örgütlü işçilerin işine son verdiğini" ifade eden Subaşı "Fıstık Tekstil işçilerinin mücadelesinin olumlu sonuçlanmasının bölgede çalışan işçiler için cesaret verici olduğunu" söyledi.
Subaşı, işçilerin taleplerini kabul ettirmek ve hak mücadelelerini sürdürmek için bu birliği korumaları gerekiyor" dedi. (BÇ)