Kazı çalışmalarını yürüten arkeolog Kemal Sertok yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 ay süren çalışma sonunda, Gaziantep'in geçmişine ışık tutan yapı kalıntıları ve seramik parçaları bulduklarını kaydetti.
Seramik parçaları bulundu
Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nin Başkanlığı'nda, İl Özel İdare Müdürlüğü'nün tahsis ettiği ödenekle yapılan kazıları, tarihi yapının üzerinde bulunduğu höyüğün güney yamacında yürüttüklerini belirten Sertok, şunları ifade etti :
* Kalenin güney yamacında 3 açmada çalışmaya başladık. Daha sonra açmalardan birini kapatarak, çalışmamızı diğer 2 açmada yoğunlaştırdık.
* Açmalarda, tarihin değişik zamanlarına ait yapı kalıntıları, seramik parçaları elde ettik.
* Halaf dönemine ait seramik parçaları, yörenin 7 bin yıldan bu yana yerleşime uğradığını ortaya koyuyor.
Çalışma 1990'dan beri sürüyor
Çalışmanın gelecek yıllarda da sürdürülmesi halinde, Gaziantep Kalesi ve yöresinin tarihi geçmişine ilişkin yeni bilgiler ve bulgular elde edilebileceğini vurgulayan Sertok, Gaziantep Kalesi'nin Türkiye'de ayakta kalabilen kalelerin en güzel örneklerinden birisi olduğunu, ihtişamı ve heybetiyle şehir merkezinde hemen herkesin dikkatini çektiğini kaydetti.
Sertok, tarihi yapının 1990 yılından bu yana yürütülen çevre düzenleme, kazı ve restorasyon çalışmaları ile turizme kazandırılmaya çalışıldığını söyledi. (EÖ)