İstanbul'da Gazi Mahallesi-Şişhane ve Gazi Mahallesi- Şişli arasında çalışan B44 dolmuş hattı kapatılma riskiyle karşı karşıya. Alibeyköy Şoförler ve Otomobilciler Odası İBB’nin V.I.P. taksi projesi kapsamında hat için çalışan 63 minibüsten yaklaşık 23-26 tanesini projeye destek için verecekti.
Ama yaklaşık bir ay önce Alibeyköy Şoförler ve Otomobilciler Odası tarafından alınan bir kararla hattaki tüm minibüslerin proje için taksiye çevrilmesine ve hattın kapatılmasına karar verildi.
Her gün yaklaşık 35-40 bin kişinin kullandığı Gazi Mahallesi, Alibeyköy, Silahtarağa ve Cengiz Topel Caddesi güzergâhından geçen hat için yolcular 30 bini geçkin imza topladı. Üç tane mahalle muhtarı ise durumu CİMER’e şikâyet etti. Yolcular da durumun dikkate alınması için sürekli CİMER’e şikâyette bulunuyor.
“Kimse oyuncağımızı elimizden alamaz”
Şişhane durağında yolculara hattın kapatılması durumunda ne yapacaklarını ve ne düşündüklerini sorduk. Yolcular mağduriyetlerini bianet’e anlattılar.
Konu açılır açılmaz söz alan F.D. öfkeli bir şekilde içinde bulundukları durumu anlatıyor:
“Ben kendimi bildim bileli bu hattı kullanıyorum. 50 yaşındayım neredeyse 50 yıldır bu hattı kullanıyorum. Bu kararın neden alındığını bir türlü anlayamadım. Hat işlek bir hat. Dolmuşta ayakta yer bulmak bile zor oluyor bazen.
“Dışarıda metrelerce sıra oluyor. Taksi gibi bir şeye dönüştürülecekmiş. Yerine getirecekleri şeyin bu yolcu kapasitesini kaldırabileceğini düşünmüyorum. Onca problem varken neden işleyen bir hat kapatılıyor, insanlar mağdur ediliyor bilmiyorum. 36 kodlu bir otobüs var Gazi’ye giden ama ben on yıllardır bu dolmuşla gidiyorum.
“Otobüs evime uzak bir noktada bırakıyor. Dolmuş kapımın önüne kadar götürüyor. Düşünülmeden alınmış bir karar, mağduriyetleri dikkate almamışlar.
“Ben Dolmuş hattının kapanmasını istemiyorum. Yetkililer oyuncağımızı elimizden almaya çalışıyor. Kimse oyuncağımızı elimizden alamaz. Zaten ortada düzgün bir alternatif de yok bize sundukları.”
“Kırk yıldır bu dolmuş hattını kullanıyorum”
O sırada dolmuşa binen ve işten geldiği belli E.K. söze atılıyor:
“Kendim, eşim, çocuklarım biz bu dolmuşu kullanıyoruz. Kırk yıldır kullandığım hat. Ben ve eşim bu hat sayesinde işe gidip geliyoruz. Çocuklarım okula bu dolmuşla gidiyor. Kim karar veriyor buna? CİMER’e şikâyet ettik, imza topladık. Başka yapılacak bir şey varsa da yaparız.
“Kasımpaşa burası, İstanbul’un göbeği. Böyle merkezi bir yerdeki bir durak kapatılacak. Ama kimse bu insanların evlerine nasıl dönebileceğini düşünmüyor. Biz kesinlikle istemiyoruz durağın kapatılmasını, karşıyız.”
Alternatif otobüsleri ve metroları kullanacak mısınız sorusuna E.K.’nin yanıtı şu oluyor:
“İş yerimden çıktığımda otobüse yürümem epey zaman alıyor. Ayrıca otobüsten indiğimde de evime yürüme mesafem oluyor. Dolmuş benim için daha pratik. Akşam kalabalık olduğunda sıraya geçip sonraki dolmuşa binebiliyoruz. Otobüste böyle bir şansımız yok.”
“Otobüslerin yolcu kapasiteleri az”
Otobüslerden söz açıldığında M.D. şu sözlerle konuşmaya katılıyor:
“Otobüsler çok aralı kalkıyor. Yarım saatten fazla beklemek gerekiyor. Zaten akşam saatleri tıklım tıklım dolu oluyor. Binebileceğimiz bir yer olmuyor. Minibüsler kısa aralarla dakika başı kalkıyor. Bizim için kolay oluyor. Hem bu kadar insan durak kapandıktan sonra ne yapacak? Otobüslerin buradaki yolcuları taşıyacak kapasitesi de yok.”
“Soruyoruz, neden bu hat kapatılıyor”
F.D ise dolmuş kullanmasının bir tercih olduğunu ve binlerce yolcunun kullandığı hattın kapatılmasının keyfiliğine vurgu yapıyor ekliyor:
“36, 47 numaralı otobüsler var metro ile aktarmalı da gidebiliriz. Ama ben yıllardır kullandığım bu hattın kaldırılmasını istemiyorum. İşlek ve kâr eden bir hat. Başka yerlere de metro vs. de gidiyor ama dolmuş da gidiyor. Kimse başka yerlere giden dolmuş hattını kaldırmıyor da neden Gazi-Şişhane hattı kaldırılıyor?”
“Gece bu dolmuşlarla evine dönen işçiler var”
Her gün dükkânını açmak için Alibeyköy’den Şişhaneye dolmuşla gelen A.Y. de hattın kapanmasının kendisini zorlayacağını belki de artık dükkanını açmaya gelemeyeceğini ifade ediyor. Metro gibi ulaşım vasıtalarının kendisini zorlayacağını, ilerleyen yaşından dolayı metro çıkamayacağını belirten A.Y. tek araçla gelmesinin onun için büyük kolaylık olduğunu belirtiyor:
“Benim için zor olacak ama. Bu hattı kullanan Şişhane’de gece yarılarına kadar çalışmak zorunda olan garsonluk vb. işler yapan tanıdığım kişiler var. Onlar da nasıl döneceklerini, hat kapanırsa ne yapacaklarını bilmiyorlar. Tek isteğimiz bir an önce bu sorun çözülsün. Bu yanlıştan dönülsün.”
(ED/EMK)