İstanbul Bostancı'da üç kişinin ölümüne yol açan "Devrimci Karargah" örgüte yönelik operasyon sonrası gözaltına alınan Vatan gazetesinin İnternet sitesi gazetevatan.com'un yayın müdürü Aylin Duruoğlu iki haftadır hapiste tutuluyor.
27 Nisan'da gözaltına alınan, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde üç gün tutulduktan sonra da İstanbul Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tutuklanarak Bayrampaşa Kadın Tutukevi'ne gönderilen gazeteci için meslektaşları Vatan gazetesi önünde destek eylemi yaptı. Basın meslek örgütlerinden ise gelişmeyle ilgili herhangi bir tepki henüz gelmedi.
Kılıç: Müvekkilimin örgütle hiçbir ilgisi yok
Tutukluluğunun 15. gününde "Aylin'imiz Seni Seviyoruz Arkandayız" pankartı açarak fotoğraf çektiren çalışma arkadaşları ve dostları bu fotoğrafı Duruoğlu'na moral amaçlı göndereceklerini açıkladılar.
Bostancı'daki bir daireye yönelik yapılan ve altı saat süren operasyonda başkomiser Semih Balaban, sokakta çatışmayı izleyen 16 yaşındaki M.Ş. ile apartman dairesinde polise silahla direndiği iddia edilen Yılmazkaya ölmüş, yedi polis de yaralanmıştı.
Tahliye talebinde bulunan avukatı Naile Kılıç, müvekkili Duruoğlu'nun, yıllar önce İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi'nde aynı sınıfta okuduğu Yılmazkaya ile "Türk Hamımı" kitabının yazarı olması nedeniyle görüştüğü, müvekkilinin örgütle hiçbir bağlantısının olmadığını, Duruoğlu'nun daha polis sormadan ayrıntılı beyanda bulunduğunu belirtti.
Kılıç, başvurusunda, "Dosyada da hiç bir delil ve emare yok. Gazetenin yanındaki Astoria adlı alışveriş merkezinde yenilen yemekte tutulan tutanak dışında bir şey yok. Müvekkilim mağdur. Yılmazkaya’nın dokunduğu, gördüğü herkes suçlu ilan edildi. Örgüt suçlaması çok ciddi bir suçlamadır. Müvekkilim ilerde beraat edecektir. Tutuklu yargılanmasına gerek yok. Sosyal konumu böyle bir örgütle çalışması için uygun değildir. Bu şahsın kitabı 5N 1K programında da tanıtıldı. Bu kişiyi çok kişi tanıyor, yazar olarak biliniyor. Son olarak 3 Mart 2009’de görüşmüştür. Onun dışında herhangi bir görüşmesi olmamıştır" dedi.
Tahliye talebi bire karşı iki oyla ret
Avukat, müvekkilinin tedbir olarak tutuklamasının gereksiz olduğunu vurgulayarak serbest bırakılmasını talep etti. Ancak mahkeme, 8 Mayıs'ta, “Delil toplanma aşamasında bulunulduğundan, ayrıca olayın toplumda meydana getirdiği büyük sarsıntı ve infial de nazara alınarak tahliye talebinin reddine" karar verdi. Duruoğlu gibi, olayın ardından tutuklanan 11 kişiden beşinin daha tahliye talepleri geri çevrildi.
Vatan gazetesi başyazarı Güngör Mengi, üç haftadır özgürlüğünden mahrum bırakılan ve tahliye talebi bire karşı iki oyla reddedilen Duruoğlu için adalet istedi:
"Orhan Yılmazkaya o tarihte suçlu bilinen biri değildi. Sabıkası yoktur. Başka medya kuruluşlarından sağladığı tanıtım desteğini üstelik Aylin’den alamamıştır. Bu gerçeklerin ışığında tutukluluk haline itiraz ettik ama hayal kırıklığına uğradık." (EÖ)