Son aylarda özellikle yolsuzluk gibi suçlamaların hedefinde olan hükümete yakın kişilik veya medya çevreleri, kendilerini eleştiren medya organlarına karşı “tekzip ve düzetme” aracını etkili şekilde kullanıyorlar.
En son buna yaygın şekilde Cumhuriyet gazetesi için başvurulsa da, Taraf ve BirGün de bu sorunla karşılaşan ve bazen hapis cezasıyla karşılaşan gazeteler arasına yer alıyorlar.
Gazetelerden çıkış: Haberimiz doğru...arkasındayız
Son dönemde tekzipleri yayımlamak zorunda kalırken, Cumhuriyet, "Haberimizin arkasındayız", BirGün, “Haberimiz doğruydu” notları düştü. Taraf, “otomatik tekzip mekanizması işlettiği” gerekçesiyle mahkeme hakimi Onur Özsaraç hakkında reddi hakim talebinde bulunacağını açıkladı.
Tekzip eleştirisine de tekzip
Cumhuriyet gazetesi, önceki günkü (6 Aralık) sayısında İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği'nin yayınlanmasına karar verdiği beş ayrı tekzibi "Haberimizin arkasındayız" mesajıyla yayınladı. Gazete, bir süre önce de yayın yasaklarına karşı cephe almış ve yolsuzluk iddialarını kamuoyuna duyurmayı sürdüreceğini açıklamıştı.
Gazetenin yayımlamak zorunda bırakıldığı tekziplerden biri de, 23 Ağustos 2014 tarihli “Düzeltme Örgütü” haberinde, gazeteci Can Dündar’ın yazdığı “Arkadaş’ın Babası” yazı dizisine karşı 25 Aralık yolsuzluk süreci şüphelilerinin hepsinin aynı ihtarname göndermesinin tutarsızlığına işaret etmesiyle ilgiliydi. Gazete, bir yandan tekzibe yer verirken, “Hangi ifade gerçek dışı?” diye de sormaya devam etti. Dündar, tavrı nedeniyle gazetesine teşekkür etti.
Aynı sayıda, Dündar’a ait “Arkadaş’ın Babası-2-AKP’nin Susurluk’u” ve Arkadaş’ın Babası-3-Hasılatı Paylaştırıyor” haberlerine Yassen Abdullah Kadı ve Muaz Yassin Kadı’nın gönderdiği tekzipler de yayınlandı.
Dündar’ın yazı dizisine Ağustos ayında Bilal Erdoğan, Yasin el Kadı, Usame Kutub, Cengiz Aktürk ve Abdulkerim Çay tekzip göndermişti. Şüpheli avukatları, tekzipleri aynı gün (13 Ağustos), aynı noterlikten (Bakırköy 40. Noterlik), aynı cümleler altında göndermişti.
Tekzip kararının tümü, İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği’nce verilirken gazete yönetimin itirazlarının hepsi İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği’nce reddedildi.
Taraf’ın da başı dertte
Taraf, 10 Eylül 2014 tarihli, Hüseyin Özay imzalı “AKP Fişlemesi Halka indi” ve “Yozgat’ta fişleme tamam” başlıklı yazıyla ilgili İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın avukatının talebiyle 21 Kasım’da bir tekzip metni yayımladı. Haberde Emniyet Genel Müdürlüğü’nde Kozmik Çalışma Grubu kurulduğu iddia ediliyordu.
Taraf, 30 Ağustos 2014’te de Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan’ın avukatının 28 Şubat’ta çıkan “İnternetin son gözdesi ikinci kayıt” haberine gönderdiği tekzibi yayımladı.
Gazete, son aylarda hükümeti eleştiren her haber için otomatik tekzip mekanizması işlettiği gerekçesiyle İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi hâkimi Onur Özsaraç’tan davalarından çekilmezse hakkında reddi hâkim talebinde bulunacaklarını Temmuz’da duyurmuştu. 2 Temmuz’da Taraf, bu kez Bilal Erdoğan’ın “Ada pazarlığı gerçek” başlıklı 1 Mart 2014 tarihli bir habere gönderdiği tekzibi 2 Temmuz’da yayımlamıştı.
Erdoğan’lardan BirGün’e iki tekzip
19 Eylül’de de bu kez BirGün gazetesi, “Başbakan rüşvet beğenmedi” ve “Hırsızlık kriptosu” haberleriyle ilgili de iki tekzip yayınlamak zorunda kaldı. Ağustos başında gazete, “Şehzade Bilal Örgüt Yöneticisi” başlıklı haber nedeniyle İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin gönderdiği bir tekzibi “Haberimiz doğruydu” notuyla yayımlamıştı (EÖ).