Gazeteler hükümetin anayasa değişikliği paketine birinci sayfada yer verdi. Paketin içeriğine, Meclis'teki siyasi partilerin ve yargı mensuplarının açıklamalarına dair bilgilerin yanı sıra, değişikliğin olası siyasi sonuçlarına gönderme yapan başlıklar kullanıldı.
Akşam, sayfanın altında "Referandumluk sivil anayasa" başlığını kullandı. Yazarı Ali Ulusoy'un paketin "bizden olanlar yargıya nasıl gelir diye kafa yorulmuş" dediği yorumunu öne çıkardı.
Birgün manşette "Mutlak AKP iktidarı için anayasa paketi" başlığını kullandı; altına "Muhalefet, taslağı, anayasayı AKP'lileştirme girişimi ve itekelci bir iktidar kurma arayışı olarak değerlendirdi. Paketle AKP'nin 'mutlak iktidar' dayatmasına karşı geniş mutabakatlı bir anayasa istendi" diye yazdı.
Bugün "En büyük sivil adım" başlığını manşette kullandı. Spotta "Hükümet 1982 darbe anayasasındaki çarpıklıkları değiştirmek için tarihi adımı nihayet attı. İşte demokrasimize sınıf atlatacak paketten satır başları" diye yazdı.
Cumhuriyet "Yargıyı felç etme planı" başlığını kullandı. HSYK Başkanvekili Kadir Özbek ve Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in itirazlarını öne çıkardı; "Neredeyse sopayla yapacaklar diyen yüksek yargı temsilcileri AKP'nin paketine karşı çıktı" dedi. CHP Başkanı Deniz Baykal'ın değerlendirmesine yer verdiği habere de "Korkular yansımış" başlığını attı.
Evrensel manşetinde "AKP paketine destek yok!" başlığını kullandı; altına "Cemil Çiçek bu iktidarın ve AKP'nin önerisi değil dese de siyasi partiler 'Başbakanlık'ta ve AKP Genel Merkezi'nde hazırlanan değişikliğe destek vermeyiz' dedi" diye spot attı. Altındaki kutudaysa "Demokrasi işçiye çok uzak" başlığı var.
Güneş manşetinde parti kapatmayı zorlaştıran değişikliği odağına aldı "KapatMA ayarı" diye başlık attı; altına "Dava için Meclis izni alınmasını öngören değişiklik maddesiyle parti kapatma neredeyse imkansız hale gelecek. Bugün bir dava açılsa bile fark etmeyecek" diye yazdı.
Günlük manşette "Büyük yama" başlığını kullandı; spotunda "Newroz meydanlarında milyonlar demokratik yeni anayasaya işaret ederken hükümetin kısmi değişiklik paketi Meclis'te görücüye çıktı" dedi.
Hürriyet manşetinde referandum olasılığını odağına aldı; "Ya hep ya hiç" başlığının altına "26 maddelik Anayasa paketi taslağında değişikliklerin tamamının bütün halinde halk oyuna sunulması önerildi. CHP'den tepki var" diye yazdı.
Milliyet tepkileri odağına aldı. "Bu inat niye" başlığının altına "Hukukçular, kadın hakları, memura toplu sözleşme ve 'yüksek yargı' gibi birbiriyle ilgisiz konuların paket halinde referanduma sunulmasını eleştiriyor" diye yazdı. Manşetteyse Yargıtay Başkanı Gerçeker'in açıklamasına göndermeyle "Kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı" başlığı var.
Posta da Gerçeker'in sözlerini manşete çekti; "Anayasa paketi anayasaya aykırı" başlığını kullandı.
Radikal, paket üzerine ilk tartışmaları manşete çekti; "Buyrun Anayasa kavgasına" diye başlık attı.
Sözcü manşet üstünden gördüğü haberde "İşte AKP anayasası" başlığını kullandı. Üstüne "Kendi işlerine gelen her şeyi pakete soktular, bir de destek istiyorlar"; altına "26 maddelik Anayasa paketi Türkiye'yi felakete götürecek değişiklikler içeriyor" diye yazdı. "Emin Çölaşan 'tuzak' paketi yazdı" diye öne çıkardığı metnin başlığında "Bunların derdi tüm yargıyı el geçirmek" dedi.
Star "Sivil anayasa yolunda 26 maddelik tarihi adım" diye yazdığı kutunun altında, manşette "2010 anayasası" başlığını kullandı. Spota "Anayasa değişikliği paketi yüksek yargıda devrim niteliğinde sivilleşmeyle parti kapatmalarda demokratikleşme, kadın ve çocuk haklarında AB standardı getiriyor" diye yazdı.
Takvim manşet üstünde "İşte reform" başlığını kullandı.
Taraf manşet üstünde "Darbe anayasasına 23 darbe" başlığının yanına "12 Eylül Anayasası'nda en kapsamlı değişiklik" diye yazdı.
Tercüman manşette "Yargılı kaygılı muamma" diye başlık attı; "Hükümet paketi açtı ama umduğu desteği bulamadı. Yargı ayağa kalktı" diye yazdı.
Vakit manşette "Şimdi reform vakti" başlığını kullandı; spotta "Pakette Türkiye için reform niteliğinde maddeler bulunuyor" dedi.
Vatan yazarı Bilal Çetin'in yorumunu manşete çekti; "Referandumda bıçak sırtı denge" başlığının altına "AK Parti'deki 'rahatsızlar' dün açıklanan Anayasa paketine hayır derse referandum tehlikeye girecek, Gözler bu yüzden BDP'de" diye yazdı.
Yeni Şafak manşette "Değişim zamanı" başlığını kullandı. "12 Eylül darbesinin gölgesindeki Türkiye sivil anayasa için ilk adımı attı. Millet iradesi üzerindeki ipotekleri kaldırmayı hedefleyen pakette, parti kapatma TBMM'nin iznine bağlanırken, yargı reformunun temelleri şekillendiriliyor" dedi.
Zaman manşette "Yargıda reform süreci başladı" dedi. Manşetin yanına, "Paketteki yenilikler CHP programında da var" diye yazdı.
Ekonomi gazetelerinden Dünya, haberi sol sütunda küçük kutu içinde "Parti kapatma davası Meclis izniyle açılacak" başlığıyla verdi; Referans da manşetin yanındaki kutuda "26 maddelik pakete muhalefet ve yargı olumsuz yaklaştı" başlığını kullandı. (TK)