Mahkeme, gazeteciyi topluca tehdit ettikleri gerekçesiyle Mahsun Yılmaz, Fatih Yılmaz ve Ferit Yılmaz'ı ertelemeli 2'şer yıl hapse mahkum etti. Ayrıca, gazeteciye hakaret etmekten suçlu bulunan Mahsun Yılmaz, adli para cezasına çarptırıldı.
Medeni haklardan yoksun bıraktı, cezayı erteledi
8 Haziran'da alınan karardan gazeteci, geçtiğimiz günlerde haberdar olabildi.
Mahkeme başkanı Onur Çoğan, esas hakkındaki mütalaasında üç kişinin de cezalandırılmasını talep eden Cumhuriyet savcısı Yüceler Aslan'ın görüşüne uydu.
Kararında basın özgürlüğüne vurgu yapan, Basın Kanunu'nun 3. maddesi ve Anayasa'nın 28. maddesine atıf yapan mahkeme, Mahsun Yılmaz'ı Ceza Yasası'nın 106/2, 125/1 ve 53/1 maddeleri uyarınca cezalandırdı.
Mahkeme, hakaret etmeseler de Mahsun Yılmaz'ın yanında yer alarak ona cesaret veren iki akrabasını da kanunun 106/2 maddesinden suçlu buldu.
Sanıkları önce 2'şer yıl hapse mahkum ederek, "seçme ve seçilme" ile "vakıf, dernek ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi ve denetçisi olma" gibi medeni haklardan yoksun bırakan mahkeme, cezaları erteledi.
"Adliyeyi tanımam kendi işimi kendim görürüm"
Gazeteci, kendisine telefonla ulaşarak görüşmek isteğini belirten Fatih Yılmaz isimli kişi tarafından arabayla işletmesine götürüldüğünü, burada Mahsun Yılmaz'ın, kendisini "Sen ne hakla abim ve bizim hakkımızda yazı yazıyorsun. Bir daha yazarsan seni bu memlekette yaşatmayız" sözleriyle tehdit ettiğini ileri sürmüştü.
Aynı mekanda Fatih Yılmaz'ın da bulunduğu ifade edilmişti.
Özbey, "Varsa yazım hakkında bir sorunun adli mercilere başvurursun. Ben gerçekleri yazdım ve gerçekleri yazmaya da devam edeceğim" demesi üzerine Mahsun Yılmaz'ın "Ben Adliyeyi tanımam kendi işimi kendim görürüm" sözleriyle karşılık verdiğini ileri süren gazeteci, yazının bulunduğu gazete sayısının buruşturularak yüzüne fırlatıldığını söylemişti.
"Sayın vekillerimiz hangi icraatınızla övüneceksiniz?"
Yazısında, "Belediye çalışmalarıyla halkın takdirini toplarken siz sayın milletvekillerimiz hangi icraatınızla övüneceksiniz? Bu saatten sonra, bunları veya şunları yapacağız diyerek halkı kandıramazsınız" dediği için tehdit edildiğini açıklayan haberci 6 Aralık'ta yargıya başvurmuştu.
1 Aralık 2006 tarihli ve "Eşitlik Nerede?" başlıklı köşe yazısında gazeteci, kentte yürütülen "Beyaz Lale" operasyonuyla 83 müteahhit hakkında dava açıldığı, bunların büyük bir kısmının ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığını, diğer yandan da yargı süreci kesinleşmeden çeşitli kurumlardan kişilerin görev yerlerinden sürüldüklerini, diğer uygulamalar ışığında bunun bir "çifte standart" olduğunu savunmuştu. (EÖ/EÜ)