dokuz8Haber Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici’ye Gezi direnişi sırasında şiddet uygulayan polisler ancak 9 yıl sonra, Anayasa Mahkemesi kararından ardından yargı önüne çıktı.
İstanbul 48. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün görülen (30 Haziran) duruşmaya sanık polis memurlarından sadece Oğuz E. katıldı. Polis memurlarının avukatları da duruşmaya gelmedi. Biçici’nin avukatı dosyanın ağır ceza mahkemesinde görülmesini, savcı ise ‘zamanaşımını’ gerekçe göstererek davanın düşmesini istedi. Duruşma 13 Eylül'e kaldı.
“Basit yaralama değil, işkence”
Duruşmada, ilk sözü Biçici’nin avukatı Metin İris aldı. İris, sanıklar hakkında “hakaret”, “basit yaralama” ve “iş ve çalışma hürriyetinden yoksun kılma” suçlamaları ile dava açılmışsa da AYM kararında polislerin eylemlerinin “insan haysiyetiyle bağdaşmayacak şekilde muamele” olarak nitelendirildiğini belirtti.
Görevsizlik kararı verilerek dosyanın nöbetçi ağır ceza mahkemesine gönderilmesini istedi.
Ardından polis memuru Oğuz E. söz aldı. E. şu an işsiz olduğunu söyledi. “Hükümeti düşürme amaçlı olduğu sonradan ortaya çıkan Gezi olayları sırasında Şube Müdür Yardımcısı olarak görev aldım. Savcılık beyanımı tekrarlarım. Müştekileri tanımıyorum” dedi.
“Gazeteciliğe yönelik sistematik tutum”
Daha sonra Gökhan Biçici olay günü yaşadıklarını anlattı. Biçici gazetecilik yaparken maruz kaldığı şiddetin üzerinden 9 yıl geçtiğini, bu durum da işkencenin hala devam ettiğinin bir göstergesi. Olduğunu söyledi:
“Çünkü 9 yıldır böylesine açık, video ve fotoğraflarla belgeli bir suçun faillerinin hala yargılanmamış olması ve sorumluların cezalandırılmamış olması bir hak ihlalidir. Bu sadece bana yönelik bir hak ihlali değil, icra ettiğim meslek olan gazeteciliğe yönelik sistematik bir tutumun yansımasıdır.”
Biçici karakola götürüldüğünde darp edildiğine ilişkin görüntülerin var olduğunu da hatırlatarak “Suç duyurusunda bulunduk. Hep cezasızlık duvarına tosladık” dedi.
Hakim, izleyicileri dışarı çıkarmaya çalıştı
Biçici beyanda bulunduğu sırada hakim, araya girerek izleyicileri dışarıya çıkarmak istedi. İtiraz üzerine duruşmaya ara verdi. 10 dakikanın ardından duruşma yine izleyicilerle devam etti.
Aranın ardından mütalaasını açıklayan duruşma savcısı zaman aşımından davanın düşürülmesini istedi. Biçici işkence suçu olması itibariyle zaman aşımı tespitine katılmadıklarını, yargılamanın ağır ceza mahkemesinde sürmesi gerektiğini ifade etti.
Esas hakkında mütalaaya karşı beyan hazırlanması için taraflara süre verdi. Mahkeme, dosyada tanık olarak bulunan gazeteci Mürsel Çoban’ın dinlenmesi kararından da döndü.
Bir sonraki duruşma 13 Eylül saat 14.00’te görülecek.
Ne olmuştu?
Gezi eylemleri sırasında Gökhan Biçici’ye şiddet uygulayan polisler hakkında önce İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı “kovuşturmaya yer yok” kararı vermiş, bu karara yapılan itiraz İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedilmişti.
Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkını kullanan Gökhan Biçici, bu kararın yüksek mahkemeden dönmesini sağlamıştı. Anayasa Mahkemesi’nin Gökhan Biçici’ye uygulanan şiddet ile “ifade ve basın özgürlükleri ile insan haysiyeti ile bağdaşmayan muamele yasağının maddi ve usul boyutunun ihlal edildiğinin tespit edildiği” kararına rağmen bu kez de zaman aşımı sorunu doğmuştu.
Bu karara da itiraz edilince İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, “zamanaşımı kararının usul ve mevzuata aykırı olduğunu” değerlendirmiş ve “kovuşturmaya yer yok” kararını kaldırmıştı.
Böylece İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yeniden iddianame hazırlamasının yolu açıldı ve dava İstanbul 48. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı.
TIKLAYIN - Gezi'de polisin darp ettiği Gökhan Biçici AYM'ye taşıdığı davayı kazandı
Beyza Kural'ı darp eden polisler de yagılanıyor
bianet eski muhabiri Beyza Kural'ı 2015'te İstanbul Beyazıt'taki YÖK protestosunu takip ederken ters kelepçe takarak gözaltına almak istemiş ve bu sırada şiddet ygulamıştı.
Polisler Kural'ı alırken "Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi değil artık, bunu öğreteceğiz size" diye bağırmıştı. Diğer muhabirlerin müdahalesi sonucu Kural serbest bırakılmıştı.
Avukat Meriç Eyüboğlu'nun polisler hakkında yaptığı şikayetler takipsizlik ve itirazları da mahkemelerce, polislerin "zor kullanma yetkisini aşmadığı" gerekçesiyle retle sonuçlanmıştı.
Konu Anayasa Mahkemesi'ne taşınmış ve yüksek mahkemeden 18 Şubat 2021'de ihlal kararı çıkmıştı ve ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma yapılmasına karar vermişti.
Kural'a şiddet uygulayan polislerin yargılanmasına 23 Haziran 2021'de başlanmıştı. Dava henüz sonuçlanmış değil.
TIKLAYIN - Eski bianet muhabiri Kural'a şiddet uygulayan polislere dava
TIKLAYIN- "Gazeteciye şiddet uygulayan polisler de yargılandıkları için şaşkın"
(HA)