Haberin İngilizcesi için tıklayın
Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi, haber takibi yaptığı eylemlere katıldığı gerekçesiyle Gelî Kurdistan TV’nin eski kameramanı Rojhat Doğru’ya verdiği müebbet ve 12 yıl 1 ay hapis cezasının gerekçesi açıkladı.
Mahkeme “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, kasten öldürmeye teşebbüs ve örgüt propagandası yapmaktan” mahkum ettiği Doğru’nun çekim yaptığı 6-8 Ekim 2014 Kobanê protestolarını izlemesini suç saydı.
TIKLAYIN - Gazeteci Rojhat Doğru'ya müebbet hapis cezası
Suça gerekçe olarak da Doğru’nun aleyhine tanıklık yapan ve protestolar sırasında yaralanan Rıdvan Ö.’nün “Bayram ziyaretine gidiyordum. O esnada çatışma olduğunu gördüm. Karşıdan karşıya geçiyorken üzerime ateş açıldı. Sanığın (Rojhat Doğru’nun) bir elinde kamera bir elinde tabanca olduğunu gördüm. Elinde tabanca sağa sola ateş ediyordu” şeklindeki ifadesini gösterdi.
Mahkeme protestoları izlediğini doğrulayan Doğru’nun haber takibi amacıyla olay yerinde olduğunu ve elinde silahı olmadığı yönündeki savunmasına ise itibar etmedi.
Doğru’nun gazeteci olarak protestoları izlemediğini savunan mahkeme buna gerekçe olarak da İletişim Başkanlığı’nın verdiği basın kartının olmamasını gerekçe gösterdi.
Üye hakim: Yeterli delil yok
Mahkeme heyetindeki bir üye hakim karara muhalif kaldı. Doğru’nun cezalandırılması için yeterli delil olmadığını savundu.
Üye hakim karşı oy gerekçesinde Doğru’nun gazetecilik faaliyeti nedeniyle olay yerinde olduğu, Rıdvan Ö. ile arasında görüş farklılıkları olması nedeniyle ödül aldıktan sonra hedef gösterildiğine dair savunmasını hatırlattı.
Bilirkişinin Doğru’nun aynı anda hem kamerayı tutmasının hem de ateş etmesinin mümkün olmadığı yönündeki raporuna işaret etti. Raporun, Doğru’nun savunmasını desteklediğini söyledi.
Üye hakim karşı oy gerekçesine “Bilirkişi raporu ve deliller birlikte değerlendirildiğinde sanığın kasten öldürmeye teşebbüs suçundan cezalandırılması için dosyada yeterli delil bulunmadığı, iş bu nedenlerle sanığın atılı suçtan beraatine karar verilmesi gerektiği görüşünde olduğumdan ve neticeten sanığın devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma suçundan cezalandırılması yönündeki çoğunluğun görüşüne katılmıyorum” diye yazdı.
Ne olmuştu?Rojhat Doğru, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nin (GGC) her yıl düzenlediği ‘Yılın Başarılı Gazetecileri’ yarışmasının görüntülü haber dalında “6–7 Ekim Olayları-Diyarbakır” başlıklı haberiyle 2015'te birincilik ödülü kazandı. Ödülü aldıktan sonra HÜDAPAR’a yakın sitelerde ve sosyal medyada hedef gösterildi. Doğru’nun, haber takibini yaptığı protestolara eylemci olarak katıldığı ve bir kişiyi silahla yaraladığı ileri sürüldü. Söz konusu iddialara ilişkin soruşturma başlatıldı. Soruşturmaya ilişkin de 2017’de “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma” ve “kasten öldürmeye teşebbüs” suçlarından yargılanmaya başladı. Doğru Diyarbakır’da hakkında “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddiasıyla başlatılan bir başka soruşturma kapsamında da 3 Aralık 2018’de İstanbul’da gözaltına alındı. Bir gün sonra da SEGBİS’le bağlandığı Diyarbakır 5. Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklandı. Mahkemede Irak’ta yayın yapan Galî Kurdistan TV çalışanıyken Ranya bölgesindeki bir piknikte örgüt üyeleriyle röportaj yapmakla suçlandı. Tutuklanmasının ardından 10 Aralık’ta hakkında düzenlenen iddianame, tensip ile birlikte gazetecinin Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davayla ile birleştirildi. Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi 26 Şubat 2019’daki duruşmada Doğru’yu tahliye etti. Gazeteci hakkında ayrıca yurtdışına çıkış yasağı ve adli kontrol kararı verdi. Yapılan yargılama sonucunda Doğru "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", "örgüt üyeliği", "örgüt propagandası" ve "kasten öldürmeye teşebbüs" suçlarından müebbet ile 12 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. |
(HA)